AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Monday, December 12, 2011

Birthday princess : AUFA IRDINA (5)


First and foremost....minta maaf sgt2 pd anak Mama... Aufa Irdina...bcoz entri ni Mama post lewat sebulan. It supposed to be last month's posting...time tu ada di kampung...so blog ni mmg terbengkalai la....so sorry sayang!

13 November 2011....genap usia princess sulung saya 5 tahun. Tp malangnya birthday princess tak sihat on that special day. Bukan setakat Aufa Irdina je yg tak sihat, Aufa Qistina n Aufa Kashfina pun turut sama tak sihat. Lepas Baba balik dari France...Aufa mmg dah start demam. Then berjangkit pulak pd Baba...maybe Baba jetlag la kot. Isshhh...macam nak kena buat entri khas untuk tak sihat ni kot...lari topik sudaa...

Birthday Aufa hari Ahad. So, hari Sabtu kami ke bandar Melaka nak belikan hadiah untuk birthday princess. Tapi Aufa taknak ikut...maybe dia still rasa belum sihat sepenuhnya. Bila dia tak ikut...kami rasa lain sgt...teringat2 dekat dia.



Salah satu cara dalam mempamerkan kasih sayang anak2 adalah dgn memberi dorongan dan rangsangan emosi pd mereka. Inilah salah satu daripadanya...meraikan hari gembira mereka. Tak sempat nak tunggu hari Ahad...malam tu juga dah buka hadiah..heheee. And bukan Aufa sorang jer yg dpt hadiah...adik2 dia pun dapat juga....mmg 'terbang' la fulus Baba time tu...


Aufa Qistina pilih Barbie...pujuk jg minta tukar mainan lain...tapi dia ni lain sikit...tak makan pujuk!


Untuk Aufa Kashfina pun ada juga...belikan dia telefon...tp dia lebih excited main benda lain...


Tengok la tu...tiba2 jer dah masuk dalam kotak! Aduhai la budak dobot ni.....hahaha....



Aufa mmg nakkan baby...sayangnya di Jusco Ayer Keroh takde pulak brand Baby Alive...so beli la baby tu. Ok jg...siap ada buaian lg...cuma tak boleh bersuara mcm baby alive.

Esoknya...on that special day...pagi2 lg kami dah bergegas ke Hospital Pantai di Ayer Keroh. Ketiga2 Aufa muntah2...pagi2 hari Ahad takde klinik yg buka area Masjid Tanah. That's why kami ke hospital pantai. Aufa kena cek darah...doctor takut infected denggi bcoz dah seminggu demam on off. Alhamdulillah darah Aufa ok...terbang jg la 300 ringgit pagi tu..takpelah...asalkan Aufa3 sihat.

Birthday cake kami dah beli sabtu malam di SR. Ready made je...kalau nak tempah kena seminggu awal...so beli choc fudge cake saja...





Celebrate birthday dengan kakak2 n abang2 di kampung.

Mama doakan semoga Aufa menjadi insan yg terbaik kebanggaan Mama & Baba dunia akhirat...ameen

Mama bangga mempunyai puteri seperti kamu....much love!

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Friday, December 9, 2011

The 6th years journey of our marriage

Pada hari yang sama...JUMAAT yang berkat; pada tarikh yang sama...9 DISEMBER; 6 tahun yang lalu...2005; kami selamat diijabkabulkan sebagai suami isteri. Alhamdulillah....



6 tahun berlalu...banyak transformasi berlaku. Yang paling obvious....dulu mcm ranting, sekarang transform jadi balak! hehehe....

Mewarisi kesuburan mak...baru 6 tahun berkahwin dah ada 3 anugerah cinta...what an achievement! n tak lama lagi bertambah lg la bilangan ahli....rezeki jangan ditolak...ye tak? Sehebat mana kita merancang tidak akan mampu menandingi perancangan dan ketentuan Dia...Alhamdulillah...




Segala apa yang telah berlaku...yang baik mahupun yang buruk...sentiasa menjadi ilmu dan pengajaran berguna buat kami yang masih baru dalam alam rumahtangga. Masih banyak yang kami perlu belajar dan perbaiki demi masa depan kami sendiri dan juga untuk anugerah cinta kami.

Doa adalah senjata yang paling utuh buat kami...kerna tanpa restu dan redha Ilahi...kami tidak bertahan di sini seperti hari ini. Syukur dan tahmid hanya padaNya....kerna masih diberi pinjam kasih sayang dan ikatan suci ini untuk kami melayari hidup di alam yang fana ini....Alhamdulillah...




"Ya Allah...kurniakanlah kami pasangan dan zuriat2 yang soleh...sebagai penyejuk mata...dan jadikanlah kami di kalangan hamba2Mu yang bertaqwa"...Ameen Ya Rabbal 'Alameen



Teristimewa buat cahaya cintaku....MOHD ZAKI BIN AHMAD....Terima kasih atas cinta, kasih sayang, perhatian dan pengorbanan yang dicurahkan kepadaku selama ini. I'm blessed because I have you in my life. I'll be forever thankful because I'm loved by you...


https://www.youtube.com/watch?v=P_r8pDziQKE&feature=youtube_gdata_player

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Thursday, December 8, 2011

Snow White Wanna Be

Once upon a time...not so long time ago...juz a couple weeks ago...hehehe

Peristiwa berlaku di Tesco Ampang. Time tu otw ke rumah kakak di Pandan Indah...singgah lunch di Tesco. As usual...round2 dulu..itu yg terserempak dgn booth Kid's World Studio. Katanya ada promotion...saja2 nak ambil gambar pakai baju2 cantik yg disediakan free of charge...then kalau berkenan boleh la cuci gambar tu...sekeping rm15.

Sy n Baba saja offer pa Aufa2...kebetulan ada baju Snow White n dia memang obsess dgn princess ni...we espect confirm diorg taknak bcoz diorg tu ala malu2 kucing...macam Mama dia jugak la kan...;p

Tapi tak sangka sangat Adik nak!!! Alamak!!! we all terkejut juga la...n betul2 tak sangka Adik taklah 'semalu' seperti yg disangkakan...n memang sesuai la perumpamaan 'malu2 kucing' tu dgn Aufa Qistina..Aufa Irdina je taknak...malu la tu...


Tukar baju n touch up sikit2..pakai blusher jer pun..terus berposing depan kamera. Sporting pulak tu...macam2 gaya...ala2 model cilik gitu! :-*

Bila dah siap semua...n bila dah tengok hasilnya..fullamak!!! geram betul tengok gambar2 Adik...comel bebenor!

Ishhhh...masing2 dah berkenan...mmg bijak marketing strategy company ni...sah2 lasemua gambar cantik kan...aiyoooo...at last 'terbang' rm218 utk sebuah album yg mengandungi 14 keping gambar, soft copy n sekeping frame...untungnya la kamu Adik!

Jom kita tengok Snow White Wanna Be....














Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Tuesday, December 6, 2011

Busy travelling!

Assalamualaikum...hope everyone is doing fine n good. Wah! dah sebulan blog ni tak di update! Nak kata busy dgn kerja....memang tak la kan! Alasan yg paling konkrit adalah...BUSY TRAVELLING!




Bulan November lepas 3 minggu kami berkampung di rumah Mak Melaka...balik Kuantan sehari and then ke KL semula selama 5 hari. Stay diKuantan 5 hari..kami pun travel lg...Last week.hari Rabu...kami ke Parit Raja, Batu Pahat...Baba ada meeting di UTM...kebetulan family Kedah gather di rumah Kak Chik di Parit Raja...so sambil menyelam minum air la kira2nya...dapatti la kami berjumpa dgn Mak Abah Kedah n semua adik-beradik sebelah Baba...

Kami balik dari Batu Pahat Sabtu lepas...tapi tak terus balik Kuantan...Aufa2 pulak sebok nak tidur di hotel...so bermalam la kami di Residence Hotel @ Uniten...dekat sikit nak shopping di Alamanda...heheee

Ahad malam around 11 pm baru kami sampai di bumi UMP Kuantan...hujan lebat sepanjang perjalanan...rupa2nya bandar Kuantan dah banjir...hmmmm setakat 4 tahun kami bermastautin di sini belum pernah lg area rumah kami banjir...

Insha Allah minggu ni nak travel lg...Baba hantar kami balik Melaka then Baba terus ke JB selama 10 hari...kerja dan kerja....






Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Tuesday, November 8, 2011

Kembali...

Dah 11 hari tak dengar suara dan tak menatap wajah kesayangan hamba. Hanya berhubung melalui facebook. Sehari...dua hari...3 hari...masih boleh bertahan. Masuk hari ke-4 dan hari2 seterusnya....Allahu Rabbi...peritnya rasa. 
 


R.I.N.D.U




Selepas 11 hari membawa nama Malaysia dan UMP dengan seni silat...hari ni Baba akan kembali ke pangkuan. Cehhh! Macam aperr jer kan....Tak sabar nak ambil Baba di KLIA petang ni....tapi berdebar la juga coz kena drive sendiri...bawa Aufa2 jer...Kashfina tinggal dengan Uda n Nenek...


Moga selamat semuanya...ameen

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Friday, October 28, 2011

Standby mode

Semalam tak jadi balik Melaka
Baba kena settle down all the things here
Before he flies to France tomorow morning
Then barulah boleh bergerak balik ke Melaka

So
Sementara menunggu green light from him
Adalah lebih baik saya update blog dulu
Barang2 pun dah packed





video

Kashfina baru jer lepas mamam
This time saya bagi Fina makan..
Oat, Gandum & Prun - Cerelec
Kadang2 bagi dia makan..
Gandum & ikan bilis - Cerelec

Alhamdulillah 
Selera Fina sangat ok!
Tak boleh nampak kami makan
Semuanya dia nak!
Adoi laaaa haiii!


video

How time flies......
Tak lama lagi genap 6 tahun jadi isteri
Dah 4 tahun saya jadi suri rumah
Membesarkan anak2, suami dan diri sendiri
Alhamdulillah 'ala kulli hal...

Ehhhhhh
Malam td my best friend masa di UIA called me
Nak tanya pasal Nahu (Arabic grammar)
Wahhh!!!!
Tak sangka masih jadi reference lagi saya ni
Hehehe
Alhamdulillah...masih ingat lagi ilmu yang dah dipelajari dulu
Bak kata Rose (member yang called tu)..
"Al-'Ilmu fis suduur kak.."
Exectly Rose...
Tapikan...
"Al-'Ilmu bi la 'amalin kasy-syajari bi la thamarin"
Maksudnya...
"Ilmu tanpa amal bagai pokok tiada berbuah"



Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Thursday, October 27, 2011

Kuantan--Melaka--France

Malam ni masih berada di Kuantan...sejuk jer cuaca di Kuantan sekarang...menandakan monsun timur laut sudah bertamu. Gamaknya sampai ke bulan Mac la cuaca sejuk ni menyelubungi pantai timur Malaysia. Hari2 hujan...jangan banjir sudah la...tak sanggup nak menempuhinya...

Sejuk2 ni...cepat sangat la rasa lapar. Hari ni cuti sempena Deepavali..so Baba ada la di rumah. Bila Baba ada...semua happy n berseri2 jer muka memasing! Haha...Pagi tadi saya goreng mee, nugget tempura & crab drumstick. Licin! So, around 3pm baru start masak nasi berlaukkan ayam goreng kunyit. 

For dinner...Baba awal2 dah offer nak belanja McD. Macam tau2 jer Mama memang nak makan Bigmac! Hehehe...actually kami memang selalu macam tu. Tak perlu cakap pun takpe...macam ada link pulak kan...kadang2 apa yang saya fikirkan itulah juga yang Baba sedang fikirkan. Bila saya nyanyi...boleh pulak serentak keluar lirik lagu yang sama! Amazing kan! Serasi bersama la tu...walaupun........bila dekat asyik nak bertekak! Manja2 jer la...dah takde kawan nak gaduh...;p

Esok petang...insha Allah kami akan bermusafir berkelana ke kampung halaman tercinta di Masjid Tanah, Melaka. Barang2 satu hape pun tak packing lagi. Adoi la.....malasnya! Esok memang letih sikit la..dengan baju yang dah menggunung tinggi tak berlipat. Masukkan dalam washing machine & ampai...memang la rajin...bab nak melipat tersangat la malas...entah bila nak berubah perangai buruk ni agaknya...kalaulah Mak tau...memang sakit telinga ni kena bebel! ;p

Kami balik Melaka bukanlah sebab nak holiday...tapi ada sebab lain. Ada la orang tu...nak pergi France la pulak! Nasib baik urusan kerja...kalau pergi holiday tanpa bawa anak bini...memang tak patut n memang nak kena sula! Hahaha...

Baba la yang nak pergi Lille, France....ada jemputan silat...hebat kan seni silat gayung...internationalle! Baba pergi dengan student UMP & gurulatih silat...6 orang kot yang pergi ke France. Flight jam 9:50 pagi hari Sabtu ni...balik 8hb November...10 hari tu....lamanyaaaaaaaaaaaaaaaaa! :{

Baba yang bertanjak tinggi tu...actually Baba ni gayung pusaka..tapi join jg gayung malaysia..kata 1 Malaysia kan...;p

Raya haji 6hb kan....meaning that Baba akan berhari raya haji di France la tahun ni...alahai sedihnya....tapi nak buat macamana kan...tuntutan kerja. Lagipun...kalau bukan sebab kerja entah bila la nak sampai ke Paris...the most visited city in the world...from what I'd read.

Tak sedih pun tak dapat ikut sama...sebab Paris takde dalam list saya...tempat yang betul2 saya teruja sangat nak pergi ada 2 jer...firstly of course la tanah suci Makkah & Madinah. Secondly....saya teringin bebenor nak pergi Brunei Darul Salam. Baba ketawakan saya bila saya cakap benda ni...betul la! Tak tipu! Tapi since Baba yang nak pergi France, saya pulak yang sebok dok survey pasal France...sampai terdetik dalam hati...'akan sampaikah aku ke sana ek?'...hehehe...

Apa pun...semoga semua yang dirancang akan berjalan dengan lancar...semoga dipermudahkan urusan Baba & the gang. Selamat pergi dan selamat kembali. We gonna miss you like crazy Baba...

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Sunday, October 23, 2011

Lawak hujung minggu : SITI DATOK-NIZA

Tengahari tadi
Masa tengah bermekap2
Macam biasa la kan
Mesti ada yang nak menyibuk
Over dari I lagi tau!

Untuk tidak menghampakan mereka2 itu
Layankan aje...
Tapi yang simple2 jer la
Malas la...
I pun simple jer...
Just pakaikan compact powder
N lipstick
N layang2kan sikit blusher
No eye shadow
Lambat kang!

Sorang tu I pakaikan dia lipstick Maybelline
Yang saya selalu pakai
Tapi yang sorang lagi keras hati sikit
Nak pakai lipstick SimplySiti dia jer!
Errrmmmm
Layankan aje la....


Tiba-tiba


Salah seorang daripada mereka bersuara

"Biarlah dia....dia kan suka SITI DATOK-NIZA"


Whattttttt???????????
 
 


 
 
 
Bagai nak tercabut usus!
Sampai menggigil tangan nak pakaikan lipstick
 
SITI DATOK-NIZA??????
 
 
Siapakah gerangan SITI DATOK-NIZA itu?????

Renung-renungkan......



THANK YOU VERY MUCH SAYANG!!!

YOU REALLY MAKE MY DAY!!!!!

hahahahahahahahhhahaahhahahahahahahahahahahahahaahahahahahahah

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Thursday, October 20, 2011

Feveret!

Sekarang kan....restoran feveret kami adalah Oldtown White Coffee Restaurant. Affordable la for us...sekali makan tak sampai RM50 pun...hampir2 nak cecah jer...hehe. Setiapkali makan di sana...menu yang kami order mesti sama....hahaha....but actually kat mana2 pun macam gitu juga! Pizza ker...McD ker...Rasamas ker...kedai makan biasa ker...KFC ker....oooo kalau KFC menunya itu jer la kan....tak tahu la kenapa....takde zouq nak try menu lain...then tempat pun yang sama jer setiapkali makan...walaupun dah berlambak restoran oldtown di bandar Kuantan. Just malam tadi jer la...tekak ni meragam pulak....rasa nak muntah sangat! Perut pulak memulas2! Saya just order air...itupun tak minum...dah sampai rumah, dah baring2...barulah boleh minum....aduyai...rugi2!!! alas perut dengan maggi jer tengah malam semalam...

ini jer gambar yg ada di oldtown white coffee...gambar si gebu Mama...;p


Satu lagi cerita pasal feveret! On the way balik rumah malam tadi...singgah seven-E...minta tolong Baba belikan susu HL...ada la sekumpulan kucing tengah bersantai depan spa. Macam baru lepas facial jer gamaknya! Hahahaha...As usual...Aufa2 pun mulalah adegan excited diorg! Antara dialog yang paling saya tak tahan nak gelak adalah dari Aufa Irdina..."waaaa cantiknya kucing...Maaa belilah kucing...yang putih tu Aufa punya FEVERET"...Terkejut la jugak! First time dengar dia cakap feveret! Sekarang ni pun tengah sibuk speaking london dengan Aufa Qistina..elok la tu..next year pun nak masuk IIUM educare...kat situ ramai anak foreigner...cari vocab banyak2...dia banyak belajar dari TV jer...teruk betul Mama dia ni! Issshhhh

kesian anak2 Mama...makan maggi jer...Baba terlewat td...nak masak semua stok habis..termasuk gas...hmmm




Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Tuesday, October 18, 2011

Garisan penamat



Kejadian demi kejadian
Kes demi kes
Makin hari makin bercambah
Macam ada yang dah tabur benih pulak kan!

Then, ramai pulak yang tukang siram
That's why berkembang mekar macam bunga

Tapi 
Yang ini bukan bunga
Yang ini
Tanda--Alamat

Alamat bahawa kita semakin hampir ke garisan penamat
Untuk kita berhijrah ke alam yang kekal abadi

Semoga dengan apa yang dipersembahkan kepada kita
Menjadikan kita lebih insaf
Membuatkan kita lebih mendekati Dia

Bersyukurlah
Kerana kita adalah insan terpilih
Terpilih untuk terus disinari dengan hidayah dan inayah
Alhamdulillah

Bersimpatilah
Kepada mereka yang telah hanyut
Akibat ledakan nafsu yang tidak mampu dikawal
Astaghfirullah


Dan berdoalah
Semoga mereka juga akan menerima hidayah
Selagi pintu taubat belum terkunci
Yarhamuhumullah









Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...