AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Wednesday, April 30, 2014

Takut api neraka...


Kelmarin, saya saja mengusik/menyakat Aufa Qistina...then dia kata.."Mama ni nak masuk api neraka ke macam Adik?" Huh..terkejut saya bila dia kata gitu. Bila ditanya kenapa..jawapan dia..."Sebab Adik tak solat". Allahu Rabbi...takutnya bila dengar dia kata macam tu. 

Malam tadi, dah tengah malam kot...Aufa Qistina belum tidur lagi. Tengah iron baju..dia datang dekat saya n said.."Mama, Adik nak solat la...Adik taknak masuk api neraka".

Seriously, kata2 dia sangat terkesan di hati saya. Anak kecil yg baru nak mumayyiz sudah berfikir ttg syurga dan neraka...takutkan bahang api neraka...bagaimana pula dengan kita yg sudah akil baligh? Yg sudah mampu membezakan antara hak dan bathil?

Astaghfirullahal'azeem... 

Dalam kita mentarbiyyah, kita juga sedang ditarbiyyah.

Alhamdulillah 'ala kulli haal...





Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Monday, April 28, 2014

#throwback


Haih...asyik la bertangguh nak update blog! Ida berlambak2 semuanya dicurahkan di laman facebook..yg ini pun copy dari facebook...n paste dekat sini...hee


Amnina dilahirkan pada pukul 10:06 malam. Uniknya jam itu kerana sama pulak dgn tarikh lahir saya..10.06.  Kenangan manis tu.. 

Masuk labor room pukul 7:15 mlm...masa tu Baba n Aufas pun stay dekat ward...hehe...punyalah teringatkan Aufas bertiga...saya memang berdoa semoga Allah percepatkan proses bersalin dan permudahkannya. Apa yg saya amalkan adalah dgn membaca zikir Siti Fatimah...Subhanallah wa Alhamdulillah wa Lailahaillallah wa Allahu Akbar...kita kena yakin dengan setiap amalan kita...dan saya letakkan keyakinan saya di situ..memohon bantuan Yang Maha Esa. 

First time saya bersalin dan berpantang tanpa bantuan daripada Mak. Sedih la juga...tapi kena tawakkal n kuat semangat. Alhamdulillah...ujian dan dugaan tetap ada..kita cumalah hamba, namun segalanya ada jalan untuk dipermudahkan. Terima kasih Ilahi...

Kenangan pahit...hurmmm....ada...takkan lupa sampai bila2...masa tu tengah sarat mengandungkan Amnina. Ujian dan dugaan yg paling menghancurkan hati saya...tapi takpelah...semuanya telah pun berlalu...bila dah namanya kenangan...mana boleh lupa...kan?

Kerana kita adalah manusia...susah senangnya hidup akan menjadi guru buat kita. Bak kata owner page Sultan Melaka...yg ni kelakar sgt n ada unsur2 blue..tapi nak share juga...hahaa

Sultan Melaka (kononnya) kata..."hidup ini umpama suami isteri...kadangkala kita di atas, kadangkala kita dibawah"...haa nampak tak??? hahaha

*********

Sempena birthday Amnina yg kedua tahun, kami jenjalan dekat ECM je...kengkonon nak cari present for birthday girl...walaupun benda yg nak dicari tu yg diidam2kan oleh kakak..haha

Aufas dah bertahun2 nak khemah princess. Kami tak beli sebab macam takde ruang aje kat rumah nak letak khemah tu. Rumah tumpangan kami kecil je...

Cari dalam Parkson..tak jumpa. Aufas...dah nampak benda lain..rambang mata la jadinya. Sorang nak barbie, sorang nak monster high, sorang nak playdoh...haiii...bukannya sepuluh doploh ringgit harganya! Bila tak dapat...mula la nak buat muka...sabar je la! This time mmg tak dapat la nak tunaikan sebab nak janji nak beli khemah kan..hahaha kesiannn... :p

Perut dah berkeroncong...kami pun makan dulu di Pizza Hut. Dah lama tak makan pizza..sebab dah malas nak buat.Hee..tapi hari ni saya buat pizza..saja je...








Lepas makan pizza kami terus pergi ke Teluk Cempedak. Sebelum ni pernah nampak ada org jual khemah princess dekat tapak jualan kat sana. Malangnya  kedai berkenaan belum buka. Kami pulak nak rushing...Baba ada program malam tu. So, Baba pujuk diorg untuk beli mainan lain. Kalau boleh taknak hampakan anak2...betul tak???

Birthday girl relax je...maklum la belum pandai meminta2 lg...hehe..Kashfina dah pandai minta tapi dia sgt cool. Dari kecil dah terbiasa main mainan kakak aje..yg kakak2 dia pulak dari kecil dah terbiasa dapat apa yg diorg nak..sampai ke besar pun nak macam tu..susah nak mengalah dgn adik2 bila nakkan sesuatu barang...so hadap je la...

Makanya, dapat la mainan almari solek untuk kakak2 Aufa, playdoh untuk Kashfina dan Amnina...dia pilih blocks.







video


Amnina dah genap dua tahun...dia masih lg breastfeed on demand. Tak sampai hati nak  pecat dia..hahaa

Kakak2 dia dulu pun stop sendiri. Yg paling lama breastfeed adalah Aufa Qistina...sampai umur 3 tahun. Amnina tak tahu la mcmana....kadang2 rasa nak stop kan aje..tapi tu la...tak sampai hati sgt2...skrg ni pulak kalau nak menyusu...dah pandai nak selak sendiri baju Mama dia...hahaa...macam2 hal ...


Dah faham dah apa yg kita cakap n kalau kita minta tolong..dia dah boleh follow arahan kita. Ok la tu...good progress. Nak advance macamana lagi kan...mmg kita aje yg rasa betapa specialnya anak2 kita...tak usah nak compare dgn anak org lain...kan?


Alhamdulillah 'ala kulli haal...

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Friday, April 25, 2014

She turns 2


As time goes by, she turns two y.o today

HAPPY 2nd BIRTHDAY TO AUFA AMNINA

25.04.2012 - 25.04.2014

video


Bersempena berkatnya hari Jumaat yang mulia ini..semua doa yang indah dititipkan untuk kamu Aufa Amnina..semoga kamu bakal menjadi anak yang terbaik di dunia mahupun di akhirat. Semoga panjang umur..dikurniakan rezeki yang melimpah ruah..agar dengan rezeki itu kamu dapat memanfaatkannya dengan membantu insan lain. 

Allahumma...aameen aameen aameen

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Saturday, April 19, 2014

Menunggu...


Haih...bosan naw dah ni!

Aufas dah selamat tidur...yg paling last tidur adalah Amnina. Biasanya tukar2 batton dgn Kashfina. Kakak2 dia pukul 10 dah selamat...maklum la penat pergi sekolah...hahaa

Now, tengah menunggu Baba balik...

Malam ni ada program Maulid@Ikim.fm di UMP. Minggu ni mmg bizi aje Baba...every night keluar pergi studio n balik lewat malam. Esoknya kena bangun awal pagi...kesian kan...




Hensem tak????

Dari tadi kejap2 tengok gambar ni...nampak macam menggoda sangat pulak dia dalam gambar ni...hahhaa...


Kami macam biasa la...duduk rumah jer...makan, main, tengok tv, layan fb...itu saya la..hee




Malam ni menu kami adalah nasi goreng sardin. Memandangkan ada balance dua setengah ketul sardin dalam peti ais...balance buat roti sardin pagi td. Dan yang lebih dahsyat lagi...memandangkan Kashfina dalam senyap2 dia dok meratah sardin mentah...maka dengan sebab itulah saya dapat idea nak buat nasi goreng sardin.





Huh! Bertuah kan Aufa Kashfina! Patut la dari siang td dia kata kat saya..."Ma...tengok Ma...Sheena makan ikan"...dgn penuh excited. Then saya alihkan bekas isi sardin tu..letak tempat yg tersorok sikit dlm peti ais. Dapat juga dicapainya! Hai la anak...jangan la sakit perut nanti...


Dah pukul 1:30 am...bila Baba nak balik ni...tak pasal2 saya dah minum nescafe pulak dah...nak tahan mata kengkononnya..


Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Tuesday, April 8, 2014

Ke arah cinta Al-Quran


بسم الله الرحمن الرحيم
!السلام عليكم ورحمة الله وبركته


First blog entry for April 2014

Tak sangka...bulan March hanya satu saja blog entry...bertuah sungguh tuan punya blog ni! Malas bebenau nak update yea....macamana Aufas nak review kisah2 silam diorg nanti??? Hehehe...


Nak cerita tentang Aufa Irdina




Saya dah simpan niat n impian ni lama dah...sejak sebelum kahwin lagi...masa zaman pasang angan2 tu la...hehe...

Kalau boleh..kalau mampu...saya teringin sangat nak asuh anak2 saya supaya kenal dan cintakan Al-Quran. Kalau boleh nak mereka hafaz ayat2 Al-Quran. Tapi...masa tu saya terbayangkan... kalaulah saya ada anak lelaki...

Rezeki saya dan Baba...kami punya empat orang puteri. Alhamdulillah 'ala kulli haal...

Dan dua hari lepas...saya saja je la kata kat Baba...next year lepas habis tempoh implanon...boleh la plan untuk dapatkan baby boy....ehem3....heee

Tapi saya tanya berkias je...."apa petua nak dapat anak lelaki ek?"...forsure la Baba tahu n faham maksud saya kan...hurmm...nampaknya Baba belum ready lg kot....okay...

That is why saya terus divert kan plan saya tu kepada Aufa Irdina. Biar Aufa Irdina yang mulakan. Sebelum tu saya explain dulu dekat Aufa tentang kebaikan dan kebaikan menghafaz Al-Quran. Saya taknak dia rasa terpaksa atau terbeban.

Alhamdulillah...Aufa Irdina faham dan dia rela hati nak buat. Dia rela hati nak hafaz Al-Quran. Bersyukur padaMu Ya Allah...


Tapi...macam biasa la...Aufa mesti nak compare life dia dgn life saya masa kecil dulu..."Masa Mama kecil dulu Mama hafaz Al-Quran tak? Mama baca depan Atok n Nenek ei?"

Saya iyekan aje...untuk bagi semangat kat dia...hehee...padahal...yang sebenar-benarnya...saya hafaz juzu' 'amma sebab masuk pertandingan hafazan aje...teruk kan?? Pulak tu...hafaz ikut suka je...main target2 pulak surah mana yg akan ditanya...sudahnya terkena surah al-fajr...terus kantoi sebab tak hafaz langsung surah tu....dapat la no 2...rezeki ikut usaha la kan...


 

Petang semalam Aufa dah start hafaz surah an-Nas. Lepas asar hafaz surah al-Falaq pulak. 

Slow and steady.

Takde apa nak dikejarkan pun...biarlah dia hafaz ikut kemampuan dia...asalkan kalau boleh...setiap hari nak dia menghafaz. 

Nak hantar ke sekolah tahfiz...semuanya sekolah swasta. Sekolah agama kat Kuantan ni pun semuanya sekolah swasta...takde yg SABK macam dekat Melaka. Pujuk diri sendiri...."kalau awak mampu didik anak orang lain...kenapa rasa tak mampu nak didik anak sendiri?"

Akan saya usahakan selagi terdaya. Dalam mendidik anak2...sebenarnya secara tidak langsung kita sedang mendidik diri kita sendiri. Kalau Aufa menghafaz..saya pun akan menghafaz. Sekarang ni saya boleh la rilex lagi...surah awal2 tu kan surah yg dah biasa...dah sebati dalam diri...tunggu la nanti surah2 yg panjang...masa tu baru la Mama dia pun pening nak ingat ayat..hehe...doa2kan la kami yea...


Sebagai rujukan...

Semoga usaha saya ini memberi banyak manfaat buat Aufa Irdina dan adik-adik dia. Bukan mudah yea....terutamanya bab istiqamah. Hati kena kuat dan kental melawan gelodak nafsu. Sayalah terutamanya...kena kuat mental dan fizikal. 

Dear friends...tolong doakan kami yea...



Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...