AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Sunday, November 9, 2014

AufaZanKi's chicken grill


Sebagaimana korang rasa seronok bercerita ttg kerjaya korang...sama la juga dengan saya...rasa best bila dapat share secebis kejayaan dlm kerjaya sbg suri rumahtangga...well....confident tu penting...walaupunnnn....

Sepanjang hari ni Aufas merengek nak keluar jenjalan. Sekarang ni...asal petang je hujan, asal hujan je mesti waktu petang. So, pergerakan tu agak terhad. Rasa malas makin berleluasa...sampai la ke maghrib kami masih lg kat rumah. Ada yg dah tarik muka....alahaiiii...nak pergi mana la hujan2 ni...

Tunaikan jg hajat Aufas nak jenjalan...lepas maghrib kami keluar. Tapi tak ketahuan arah tujuan. Baba tanya nak ke mana...saya pun takde idea..juz bgtau yg saya teringin sgt nak makan ayam...chicken grill... yg saya buat sendiri...tak sangka pulak baba pun sama dgn saya...wahh!! Sehati sejiwa gitu!! 

Kami pun terus pergi pasaraya...beli ayam...n patah balik rumah. Hehee..

Aufas.....kami umpan dengan aiskrim n vitagen utk mengelakkan diorg merajuk n mengamuk sebab tak jadi nak jenjalan. Alhamdulillah...diorg suka! 

So, inilah hasilnya....puas hati makan hasil air tangan sendiri. Jemput tengok ye kengkawan...hee




Cerita kat atas ni malam td punya cerita...hehee..copy from facebook n paste it here. Kerja senang! 

Chicken grill ni dah jadi menu wajib kami...sedapnya....perggghhh!!! Tak jumpa dekat mana2 restoran baq hang! Hehee...but actually its more to air tangan la....air tangan sendiri la katakan....


RESEPI??? 


Ayam - saya guna whole leg. Boleh saja nak guna anggota badan ayam yang lain...

Dah siap cuci...lumurkan dengan secubit garam, serbuk lada hitam, sos cili. Ini resepi yg paling simple untuk ayam tapi rasanya sedap...sebab nanti kita nak makan dengan gravy sauce kan...so takyah la heavy sgt nak perap ayam...boleh je nak campur bahan2 lain like oyster sauce..kalau dah masukkan oyster sauce tak perlu bubuh garam...sebab sauce tu dah sedia ada masin. Boleh jg nak lumur ayam tu dengan bbq sauce or blackpaper sauce. Semuanya terpulang kpd citarasa sendiri. 

Perap ayam tadi semalaman untuk rasa yg sangat best! Kalau jenis tak menyempat macam saya ni..perap setengah jam pun ok...or kadang2 tak perap langsung! Memang tak semenggah! Hahaaa..

Bakar dalam oven dgn suhu 230° selama 30-40 minit. 


Ayam ni saya tak perap tapi rasanya tetap sedap!



Next, kita buat gravy sauce pulak yea...


Sediakan bahan2 berikut :

*bawang holand/bawang besar - sebiji
*mentega - 2 sudu besar
*tepung gandum - 2 sudu besar
*air - 1 liter
*kiub ayam - 1 ketul
*oyster sauce - 2 sudu besar
*chili sauce - 2 sudu besar
*kicap - 1 sudu besar
Serbuk lada hitam - 2-3 sudu besar



Mula2, kupas bawang n potong dadu. Panaskan mentega then masukkan bawang. Goreng hingga layu (bukan garing yea). Masukkan tepung gandum n kacau sehingga kekuningan or kecoklatan. Masukkan air dan kacau. Masukkan juga segala jenis sauce yg saya mention kat atas...termasuk kiub n lada hitam. Kacau n tunggu la sehingga kuah sedikit pekat. Jangan pekat sangat sebab bila dah sejuk nanti ia akan pekat dengan sendirinya. 

Ok done!


What's next?????


Suka makan kentang? Nak buat ok..taknak buat pun takde sapa nak marah...hehee...dah makan protien nak tambah sedikit carbo apa salahnya kan...tak gemuk aih!! Hahahaaa...




Sebelum ni saya biasa buat mashed potato...tapi sejak saya dengar kata2 chef joe dalam masterchef...mashed potato ni bukan hidangan five stars! Terus saya tukar menu...hahaha...saya buat kentang yg macam kat gambar tu...apakah namanya???

Nak buat pun mudah sangat. Kupas beberapa biji kentang n potong ala2 dadu besar. Rebuskan hingga empuk n bubuh sedikit garam dalam air rebusan.

Bila dah empuk...toskan. Then boleh la dicampur dengan mayonis n susu pekat manis. Sukatannya adalah sesedap rasa.


Orite!!! Rasanya ayam pun dah masak...boleh la dihidangkan dalam pinggan bersama potato n salad. Jangan lupa bubuh gravy sauce atas ayam.

Silakan menjamu selera....






Last but not least..saya hidangkan senyuman Amnina...senyuman ulcer namanya...hehee




Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Friday, November 7, 2014

Amnina ingin berdikari...


بسم الله الرحمن الرحيم
 ! السلام عليكم ورحمة الله وبركته


Alhamdulillah...dah masuk tahun baru hijriah...1436H...

Alhamdulillah...berbaki lagi dua minggu penggal persekolahan untuk tahun 2014...Aufa Irdina n Aufa Qistina sedang dalam mode final exam ni...semalam last day...hope for the best...pray for the best...aameen


Dah lama tak bercerita ttg Aufas dalam blog ni...masa bermedia sosial banyak dihabiskan di facebook n instagram je sekarang ni...tu ler masalahnya...hurmmm masalah ke???


So, hari ni nak start bercerita ttg si kenit yg manja dan makin terserlah keheroinannya...siapa lagi kalau bukan...................




Haaa...budak ini la...yang kiut miut...Aufa Amnina...


Sekarang ni umur Amnina 2 tahun 6 bulan...makin meningkat kanak2....*selalu org sebut meningkat dewasa kan???*...hehee




Alhamdulillah, setakat ni perkembangan n tumbesaran Amnina adalah normal...lebih kurang sama macam anak yg seusia dengan dia. Semua benda nak explore...semua benda menarik minat dia...


Minat Amnina lebih kurang sama dengan kakak2 dia...so takde masalah la nak handle or nak deal dengan keletah n kehendak dia.

Barbie
Frozen
Mekap
Alat tulis
Kertas
Handphone
Berlakon
Speaking london yg dia n kakak dia je faham...heh!


Itulah aktiviti harian Amnina bersama kakak2. Umur baru je dua tahun dah ligat nak buat macam2 benda...kadang2 tu angin la juga kita ni...n bila tak bagi...memang meraung la macam kena pukul...tak percaya tengok la video ni...saya minta dia simpan buku n pen yg dia campak kat lantai...itupun dah menangis! Mengada! Hehe...


video


Bila dia pegang pen...memang habis la dinding rumah dikerjakan...mekap muka la...satu badan habis dicontengnya...tak percaya???? Tengok gambar ni...





Yang paling saya tak tahan...semua benda nak buat sendiri sekarang ni. Boleh je nak bagi....tapi tak larat nak kemas n pantau...letih Mak! Mandi pun kalau boleh nak mandi sendiri...tapi seriau la saya....nak sabun badan sendiri, gosok gigi sendiri...nak kencing pun nak cuci sendiri...hahaaa...memang imitate semua tindak tanduk kakak2 dia...Bukti???? Adaaaaaa.....mana boleh takde....kata detective...hahaa...masa ni Amnina tengok Kashfina nak gosok gigi sendiri...so dia pun nak juga la....saya bagi tai lepas tu kena gosokkan juga...takut tak bersih...



video


Semalam, senyap2 dia pergi ambil wudhuk dalam bilik air...bertuah sungguh! Habis satu badan basah....lepas solat maghrib dia tengok kakak2 mengaji...dia pun mengaji juga...kakak dah habis mengaji dia tak settle lg...bila diskodeng....inilah hasilnya...


video


Amnina...banyak sangat keletah awak yang Mama nak ceritakan dekat sini. Semuanya sangat melucukan...kalau nak tahu...Amnina suka menyakat!!! Habis semua orang dalam rumah ni dia nak sakat termasuk Mama Baba...hahaha...geram betul!


Suka menyanyi!! Lagu feveret dia muara hati n jaga dia untukku..kemain lg! Hehee...









video




video

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Thursday, October 30, 2014

Jeruk epal asam boi


بسم الله الرحمن الرحيم
!السلام عليكم ورحمة الله وبركته


Semalam saya buat jeruk asam boi uols!
Yeah!!!!
Tengah in sekarang ni jeruk asam boi
Kemain meriah kat fb gambar2 jeruk ni
Majoriti yang saya tengok diorang buat jeruk mangga asam boi
Yang jual online pun sama naik!
Senang betul sekarang kan...semua benda kita boleh order n keluarkan duit je...tak perlu kerah tenaga lagi


Saya....mana boleh tengok saja!
Hati ni meronta2 nak buat juga
So, semalamlah hari bersejarah itu..
Bersejarahlah sangattttt...


Tadaaaaa........



JERUK EPAL ASAM BOI


Memandangkan saya tak nampak pun orang jual mangga..so saya gantikan dengan epal

Resepinya sama saja...buah ajer boleh tukar2 ikut selera masing2


RESEPI :

Buah - mangga/epal hijau/jambu/lai
Asam boi
Serbuk asam
Gula - 6-7 sudu
Garam - secubit sahaja
Cili padi/akar - 3-4 biji


Sukatan - ikut rasa n citarasa sendiri ok...


Mula2 sekali basuh la buah yang dipilih tu...then kupas kulitnya




Saya guna buah epal hijau...so memang wajib la dikupas kulitnya dulu

Sebab???

Cer tengok video ni....

video

Actually, bila kita kikis kulit epal tu akan keluar lapisan lilin yg disapu diseluruh permukaan buah untuk mengekalkan kesegarannya. Ada yg guna lilin yg khas untuk buah n boleh dimakan...tapi mana kita nak tahu kan?? Saya dah rendam dgn air garam pun still ada lg lapisan lilin tu...

Orait! Dah siap kupas kulit epal...cuci la sikit n potong nipis2

Masukkan dalam bekas, campurkan gula dan garam. Gula tu....kalau taknak manis sgt bubuh aje 2-3 sudu kalau buahnya dalam 3-4 biji. Kalau suka manis bubuh la lebih gula. Gitu la kekdahnya..hehe

Campurkan pula asam boi....rasanya sepeket dah cukup kot...lebih kurang 6-7 biji. Saya ni tak makan asam jenis gitu...so bubuh pun sekadar hiasan je kot..nama pun dah jeruk asam boi...kalau tak bubuh memang bukan jeruk asam boi nama dia....kan???

Then, bubuh la cili. Kalau rasa2 tak tahan pedas..bubuh sebiji je dah cukup...buat rasa je...saya mmg insaf sgt...saya bubuh empat biji cili...sudahnya berapi2 mulut ni..berair mata menahan pedas! Fuhhhh...lepas ni mmg nak bubuh sebiji je kot...tak pun tak payah bubub langsung...potong stim betul! Saya memang tak tahan pedas...

Serbuk asam tu boleh bubuh masa nak peram or boleh bubuh masa nak makan nanti. Terpulang.

Saya bubuh sedikit masa nak peram. So, bila dah bubuh semua bahan2...tutup bekas n shake la sekejap...bagi rata n sebati semuanya...takyah beria sangat nak shake tu yea...hahahaha

Last step before ngap!...peram la semalaman...saya peram lima jam je....kes tak sabar nak makan! Heee....



Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Tuesday, October 14, 2014

Sempena ulangtahun kelahiranmu...


بسم الله الرحمن الرحيم

...السلام عليكم ورحمة الله وبركته



1 Oktober yang lalu...genap 33 tahun usia beliau. Syukur dilafazkan ke hadrat Ilahi di atas segala nikmat kurniaanNya...nikmat umur yang masih panjang, nikmat kesihatan, nikmat rezeki dan nikmat kasih sayang...tanpa izinNya tidaklah kami mampu mengecapi semua nikmat ini...


الحمدلله...الحمدلله...الحمدلله




Sebagai isteri, tiada lain selain doa dan harapan yang dapat dihadiahkan...agar seluruh kehidupan beliau dirahmati Allah Taala, agar setiap apa yang beliau lakukan mendapat ganjaran..bukan setakat ganjaran di dunia malah ganjaran di akhirat nanti...aameen. Tiada hari yang saya lalui tanpa mendoakan beliau. Kerana beliau adalah suami...maka itulah yang selayaknya beliau perolehi daripada saya sebagai isteri.

Semoga Allah memperkenankan segala doa yang terbaik untuk beliau...semoga Allah meredhai kami sebagai suami isteri...aameen Ya Rabbal 'Alameen..




Yang ini hadiah yang tak seberapa daripada saya untuk beliau. Nampak macam budak2 kan...buat kad bagai....terimbas pulak zaman bercinta dulu...memang selalu aje buat macam ni...hehee


Nak masak yg special pun tak sempat...sebab masa tu beliau terlalu sibuk dengan program universiti. Macam biasa la..isteri dituntut untuk bersabar dan mengalah...


Birthday kali ni...beliau dapat hadiah yang sangat beerti dalam sinopsis kerjaya beliau. Alhamdulillah, beliau berjaya merangkul anugerah Penasihat Kelab Terbaik sempena Hari Ko-Kurikulum UMP 2014.




 Memang berbaloi la menang...penasihat kepada lima buah kelab...n masa n tenaga memang banyak tercurah ke sana. Nak dibandingkan dengan kerjaya sebagai guru...dulu saya seorang guru..hehee....kerja di universiti ni luar biasa sibuknya. Siang malam penuh dengan aktiviti. Macam2 program...kadang2 memang tak tahan sangat sebab masa untuk kami banyak yang terkorban dek kerana program2 itu....nak buat guana...kena la hadap...


Kadang2 teringin gak nak join program2 tu...tapi....hurmm ada aje tapinya.....hahaa...dengan anak yang dah berderet2 empat orang ni...pulak tu tak boleh pulak Mama dia ni hilang dari pandangan mata...memang tak ke mana la jawabnya...


Aufas pun ada juga buatkan kad untuk Baba diorang...


Kad daripada Aufa Qistina

Kad daripada Aufa Irdina

Kad daripada Aufa Irdina lagi...


"Baba....di dunia ini kami tetap bersamamu...selagi Baba masih memerlukan kami dalam hidupmu...dan semoga Allah mengizinkan kami untuk terus bersamamu di dalam syurga nanti"

"Kasih,sayang,cinta dan rindu selamanya"

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Wednesday, September 3, 2014

Soto ayam saya


Finally berjaya juga saya gigihkan diri masak soto ayam semalam...yeay!!!

Bahan2 soto tu leceh sikit nak sediakan...bagi saya la sebab macam2 nak kena buat. Dah suka makan...nak makan soto yg betul2 soto...kena la buat...kalau beli kat kedai mesti tak cukup bahan kan...kadang2 juz masukkan nasi impit/bihun, ayam, taugeh...pastu bubuh kuah...hurmm...lemah betul! 


Tengahari makan bihun soto...petang n malam makan soto nasi impit...fuhhhhh nikmat yg tidak terhingga!


Resepi untuk kuah soto ni :

Bawang merah
Bawang putih
Halia
Kunyit hidup (kalau takde...guna serbuk kunyit)

Sukatan ikut suka hati....blend semua bahan di atas. Then, tumiskan bersama rempah 4 sekawan.

Lengkuas
Serai
Rempah kurma
Rempah sup
Air 
Ayam (potong 8 supaya senang nak goreng n carikkan)
Fishball, fishcake (optional)
Garam

Bila yang ditumis dah naik bau...masukkan serai dan lengkuas yg telah dititik...then masukkan rempah kurma n rempah sup...nak bancuh dgn air dulu pun boleh...then masukkan air beserta ayam dan garam. Tunggu je sampai mendidih n nampak macam dah ada stok ayam...keluarkan ayam n goreng sekejap...taknak goreng pun boleh...ikut suka hati ok...




Resepi untuk kuah lada :

Cili padi/ cili akar
Bawang putih
Kicap manis
Limau nipis/limau kasturi
Garam
Gula

Blend semua bahan di atas...ok siap!



Resepi untuk bergedil :

Daging cincang
Kentang
Bawang merah
Bawang putih
Daun bawang + daun sup
Lada sulah
Garam

Rebus kentang...jangan terlalu empuk nanti bergedil akan lembik. Tumbuk or whatsoever cara untuk hancurkan kentang. Then, masukkan daging cincang, bawang yg yelah ditumbuk halus, lada sulah n garam. Gaul hingga sebati. Bentukkan bulat2 or leper2..celup dalam telur n goreng. Siap!




Bahan untuk digoreng :

Kacang tanah
Soohun (jangan memandai nak basuh pulak soohun tu...terus goreng ok!)
Bawang goreng  (nak senang beli aje kat kedai, saya gigih...so saya buat sendiri...hiris bawang n goreng aje sampai kekuningan)



Bahan yang perlu dibasuh sahaja :

Taugeh
Daun bawang + daun sup (potong la kecik2)



Oh ya...jangan dilupa bihun/mee or nasi impit...


Fuhhh...walaupun menaip..terasa kelecehannya nak buat soto ni..nasib baik semalam ai rajin yu! Hahaa...


Belanja gambar sekeping...


Mony Snow...model dalam semak...tak padan dgn jantan! Hahahaa


Ok bye!

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Monday, August 25, 2014

Nak makan homemade burger!


Malam tadi teringin sangat nak makan burger...dah lama tak makan that's why teringin...normal la kan...hehe

Plan asal nak buat sendiri...homemade burger...tapi roti takde, mayonis takde...nak pergi kedai rasa macam malas sangat! Sudahnya sampai ke maghrib la tak keluar! 

Lepas maghrib rasa malas makin menebal...so makan ajelah apa yg ada n minum kopi radix...pengganti nescafe...

Baba ajak juga keluar beli burger kat kedai je sebab saya dah malas..baiknya Baba...dapat jg la makan burger malam td..tapi saya ni punya degil...still nak makan burger yg saya buat sendiri...bak kata Aufa malam tadi..."burger ni sedaplah...macam burger yg Mama buat". Then Baba pulak sambung..."Kan...Mama buat burger sedap kan.." Hurm...yolah tu! Hehe


Pagi tadi...dengan rajinnya saya pun 'bersilat' di dapur....hasilnya....tadaaaaaaaa...




Homemade grilled chicken burger!!!!

Nak resepi??? Hahaa...confident je nak bagi resepi kat orang ek!

Nope! Taknak bagi kat korang pun...nak pinkan dekat blog ni sebagai rujukan saya...tak payah la susah2 nak google nanti...then nak pilih pulak resepi mana yg sesuai untuk dicopy....kan...resepi ni saya buat mengikut bahan yg available di dapur saya...sonang! Heee...kalau korang nak tiru pun takpe...saya izinkan...ok!

Sukatan untuk semua bahan adalah ikut suka hati a.k.a agak2 sendiri je...takde yg spesifik..siapa yg pro takde masalah kot...yg belum pro..saya minta maaf yea...

Daging ayam/daging - dicincang or dikisar

Serbuk roti - Kalau takde, buat sendiri je...2-3 keping roti gardenia tu carik2kan n bakar dalam kuali...agak2 macam dah garing...tutup api. Then, blend guna blender kering. Siap!

Bawang merah (3 ulas) + bawang putih (2 ulas) - tumbuk hancur

Garam + gula

Lada sulah + lada hitam (serbuk)

Sos - sos apa yang di dapur??? Yg ada di dapur saya tadi cuma sos cili je...so saya masukkan aje sikit...nak sedap gunalah blackpaper sauce.

Telur - sebiji


Campur semua bahan di atas..sukatan ikut suka hati yea...gaul hingga sebati. Then, buatlah patty. Dah siap...simpan dalam freezer supaya patty tu keras sikit..

Patty tu dah keras boleh la korang grill...bubuh la marjerin sikit kat pan tu...bila patty tu dah masak...balance minyak yg ada dalam pan tu tak perlu buang...masukkan bawang n sos cili n blackpaper...boleh bubuh dekat burger. 

Seriously sedap sangat!! Saya suka rasa burger yg saya buat kali ni...walaupun takde mayonis n cheese...n biasanya saya tak suka letak sos dalam burger yg saya nak makan...this time rasa sedap pulak...bukan nak masuk bakul angkat sendiri...namun itulah hakikatnya....hahahahahah




Ini adalah anak2 yang telah insaf...sebelum ni langsung taknak breakfast sebelum pergi sekolah...bila dah muntah dalam kelas..barulah sebok nak breakfast! Tu la..Mama cakap taknak dengar kan...rasakan! Hehe...nak breakfast coco crunch dgn susu segar je...selamatlah Mama takyah susah2 nak masak...kadang2 diorg nak makan roti telur...itupun senang sangat nak buat...bagus anak2 Mama...taknak menyusahkan Mama ei...Baba pun sama jg..nak minum air je...so sonang! 

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Tuesday, July 22, 2014

Ramadhan kami...


...السلام عليكم ورحمة الله وبركته

Ramadhan kareem uols! 




Hari ke-24 barulah kita bertemu di sini kan...ok la tu...asalkan ada...hehe

Ok ke puasa tahun ni? Alhamdulillah...saya belum holiday lg...maybe dapat puasa penuh kot tahun ni...memandangkan dah setahun tak period gara2 implanon tu la...jangan risau yea ..its normal bagi pemakai implanon...jerawat tumbuh bak cendawan lepas hujan pun normal...badan makin lama makin mengembang pun normal...after all...rasa tension pun normal gak!!! Haih...



Nak muka nampak kurus dalam gambar...pose macam ni yea...hahahaha


Ramadhan tahun ni...banyak juga perkara2 best yang jadi..syukur Alhamdulillah...

First, saya dapat berpuasa penuh sampai ke hari ni walaupun masih lagi dalam tempoh menyusukan anak. Berbanding tahun2 lepas...memang banyak rongak la puasa saya ni...tak larat sangat..melepek aje sampai ke petang. Kali ni siap boleh masak lagi untuk berbuka puasa...rasa best sangat! Alhamdulillah...



Second, Aufa Qistina juga dikurniakan semangat dan kekuatan untuk berpuasa..tapi ada jg 2-3 hari yg kantoi...kes tak larat...takpe masih boleh dimaafkan sebab dalam proses pembelajaran lagi kan...Dan yang paling best...Qistina dah faham tentang tuntutan solat lima waktu..berkat bulan Ramadhan almubarak...sebelum2 ni dia memang agak liat sikit la nak solat...macam2 alasan dia bagi bila suruh solat..haii la budak sorang tu...memang rasa bersyukur sangat sebab memang saya dah berniat nak polish dia masa bulan Ramadhan...tup2 takyah susah2 saya nak brainwash...dia faham sendiri...tapi kadang2 tu datang juga liat nak solat tu esp time penat n tak larat..saya lebih tekankan solat dulu daripada puasa...selalu aje saya bagi ayat ni dekat Aufas kalau diorg liat nak solat..."nak buat puasa kalau taknak solat'...pastu mula la tazkirah saya...pasal rukun islam la biasanya...hehe...lepas gian nak praktikkan ilmu...dekat anak2 je pun... :p



Third, Aufa Irdina makin lancar bacaan al-Quran dia. Takde la banyak sangat tersangkut2, terhenti2, langgar tajwid...semuanya good improvement! Well done Aufa! Slow n steady...biar lambat asalkan selamat n smart! 


Fourth, saya boleh masak untuk berbuka puasa n sahur! Yeay! Ntah apa2 kan...orang lain rasa biasa je...dia pulak lelebih...hahaa...maunya tak lelebih! Puasa sebelum ni saya melepek...tak larat...tahun ni Allah kurniakan kesihatan n extra energy dekat saya ni...masak pun takde la masterchef sangat...ala2 masterleceh je...heee...moh ler jamu mata...sebahagian daripada menu yg saya masak...ada jg yg tak snap..sebabnya malas! N takde mood...puasa kan...mood swing! Hahaa


Roti jala

Syurbah oat...sedap tau! Hari2 saya masak sebab ada orang nak makan benda ni time berbuka...layankan aje...cara masak sama macam masak sup ayam tu...last sekali baru masukkan oat n biarkan oat tu kembang baru la tutup api gas...

Chicken grill

Menu hari first berbuka puasa...kemain lg!

Mee kari

Popia goreng..gigih saya buat untuk makan sahur...feveret saya ni! 


Fifth, yang paling bermakna sekali untuk puasa kali ni...bilamana kami dapat berbuka puasa di tepi pantai yang sangat cantik...dan kami dapat solat maghrib di tepi pantai...heaven! Berbuka puasa tepi pantai memang dah bertahun2 kami buat...solat tepi pantai tu baru tahun ni terfikir...sama pulak tu idea saya dengan Baba...hurm sejiwa sangat kan...yeke....hahaa. Kalau di Blackstone beach kiblatnya membelakangkan laut, kalau di area belakang mini zoo taman teruntum tu kiblatnya mengadap laut...so saya suka yg mengadap laut tu..bestnya laaaaa...rasa macam hari2 nak duduk mengadap laut...tak puas pandang laut..tenang je rasa...


Blackstone beach

Makan yg simple2 je...

Belakang mini zoo taman teruntum..cantik kan???

Di blackstone beach...subhanallah!



Sixth, saya berjaya buat kuih raya!!! Yeay!!! Gedik! Hahaaa...haruslah gedik sebab dah berbelas tahun tak buat kuih raya...tapi baru satu jenis je...itupun dah nak habis...hahahaa...tak sempat nak tunggu raya gamaknya...saya buat kuih sarang semut...sedap woo kuih sarang semut..feveret saya sejak zaman sekolah menengah...



Sekali makan habis sebekas...dah tu camno nak simpan untuk raya??? Kena buat lagi ni...hehe



Persiapan untuk raya....takde la mewah sangat...biasa2 je...gembirakan hati anak2...itu yg penting ek...tapi gembirakan hati sendiri pun penting juga...hehee


Oklah...nak sambung tidur...sepanjang Ramadhan ni kena qadha tidur waktu pagi...malam asyik la tidur lewat...pukul 4 pagi nak kena bangun dah....so kena ambil masa waktu pagi la untuk tidur...wajib tidur! Kalau tak tidur mau pusing kepala gue!


Last but not least...terimalah video sengal daripada saya... hehe


video



Selamat beribadah uols! 

Bye...Assalamualaikum..

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Monday, July 7, 2014

Selamat Hari Lahir Mak!


6/7/1942 - 6/7/2014

Alhamdulillah..genap 72 tahun usianya

Insan yang masih lagi dikurniakan kesihatan yang baik oleh Allah Taala

Insan yang masih lagi diizinkan oleh Allah Taala untuk bernafas serta mendiami alam fana ini

Insan yang telah melahirkan sebelas orang anak dan membesarkan mereka dengan penuh kasih sayang

Insan yang telah banyak berkorban jiwa raga demi semua yang disayanginya

Insan yang telah banyak melalui susah payahnya kehidupan




Beliau ialah Hazizah binti Hashim

Beliau ialah emak yang amat saya sayangi dan hormati

Insan yang tiada duanya bagi saya dan anak2 yg lain...

Biarpun jarak dan masa makin memisahkan saya dan Mak...saya tetap akur dan bersyukur kerana rindu kami dipertemukan dalam doa.

Doa saya semoga Allah Taala merahmati kehidupan Mak, diampunkan segala dosa, dikurniakan umur yang panjang serta berkat, dan dipermudahkan segala urusan

Setiapkali saya telefon Mak...Mak mesti akan pujuk saya n mungkin Mak pujuk diri Mak juga kot dengan kata2 ini...

"Sabar banyak2...Mak sentiasa doakan kau....tak pernah putus!"

Allahu Akbar!!!

Saya sangat bersyukur kerana usia Mak Abah saya masih lagi panjang...dan kerana itu saya dan adik-beradik yang lain dapat menumpang doa dan restu Mak Abah...


video

Terima kasih Ilahi atas segala kurniaanMu...

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Friday, June 27, 2014

Surat cinta daripada Aufa2


Saya rasa happy sangat setiapkali dapat surat/kad/memo atau apa2 sajalah daripada Aufas

Terasa diriku begitu berharga gitu! Hee....

Walaupun biasa2 je....guna kertas biasa je....saya tetap hargainya...dan bagi saya, that's the way how they wanna express their love n feelings towards me..

Alhamdulillah 'ala kulli haal...



Kad ni saya dapat daripada Aufa Qistina masa tengah malam kelmarin. Dia nak saya yg ambil dia n kakak dia masa balik sekolah..hahaa...ikut suka dia nak guna ayat macam gitu kan....jenuh Mama dia nak memahamkan... :p :p








Yang ini pulak coretan Aufa Irdina masa dekat sekolah td...katanya ada cikgu tak datang..so boleh buat kerja sendiri...hurmmm bergenang air mata baca coretan Aufa...walaupun struktur ayat agak 'ke laut cetek' sikit...ianya sampai...menusuk ke hati Mama...


Dan bila Aufa Qistina nampak kakak dia bagi buku ala2 diari tu...apa lagi...dia pun bagi satu lg kad dekat saya....hehee




Tqvm Aufa2 kesayangan Mama...

Nanti....lagi dua Aufa tu dah besar...mesti ikut rentak kakak2 ni...

Ohh I can't wait!!!

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Tuesday, June 24, 2014

Macam-macam Amnina!


Suka benar dia makan makaroni...


Minggu ni banyak betul gambar n video budak kenit yang manja lagi mengada-ngada ni...

Maklum la kan...usia dalam tumpuan n perhatian orang...best la dia kan...

Memang...time umur anak kita setahun hingga la 4-5 tahun...syok sgt layan keletah diorang...kelakar sangat!

Dekat rumah ni ada dua budak manja....Kashfina n Amnina...but actually semua dalam rumah saya ni manja2 belaka...termasuk la Mama n Baba sekali...hahahaaa...nak buat guana...kami golongan anak bongsu.... :p


Nak pergi sekolah kengkononnya....


Amnina baru je 2 tahun 2 bulan...tapi...sama naik dengan kakak2 dia! Apa yg kakak2 buat dia pun nak buat juga...nasib baik la semua gegirl...minat n hobi pun sama aje semuanya....barbie, playdoh, buku,alat tulis, n frozen...itu je la dunia diorg... ohhh one more thing...diorg suka berlakon! Hahahahahaha



video

video

video

video


video





Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...