AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Friday, September 30, 2011

Cekodok

Malam tadi masuk dapur
Around 10 pm
Panaskan asam pedas ikan tenggiri...takut basi
 
 Dalam dok cuci pinggan
Suddenly terfikir

*Alangkah sedapnya kalau kuah asam pedas itu dimakan dengan cekodok*

Teruskan juga cuci pinggan
 
Sinki dah clear
Fikiran masih lagi pada cekodok!
Haih!!!!


At last


Siap juga sepinggan cekodok
Around 10:30 pm
Gilalah!!!
Siap ada chicken chop lagi tuh!!!
Fuhhhh!!!!

*Chicken chop itu ditapau dari kedai*
*Harap maklum*

Macamana la nak slim macam Erra Fazira!
Tapi saya juz mengadap cekodok jer
Cicah dengan kuah asam pedas
Its soooo yummmeehhh!!!

*Iyolah tu!*
*:p*

Dan pagi tadi
Sekali lagi panaskan lauk asam pedas semalam
N u know what....
Terfikir benda yang sama lagi!



Nampak macam sama macam malam tadi
Tapi yang nie buat pagi tadi
Pinggan pun sama jer
Hadiah masa kahwin
6 tahun lepas
Baru nak guna sekarang
Hehehe


Sekarang ni saya terfikir

*Aku ni mengidam ke apa????*

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Wednesday, September 28, 2011

Botol susu

Since Kashfina nak makan/minum nestum dalam botol
Saya pun beli la botol susu baru
N nak ganti botol susu kakak2 Aufa
Dalam dok survey botol susu yang sesuai
N wide neck bottle
*Saya lebih prefer wide neck bottle*
Terjumpa botol susu ini
 Kashfina makan nestum beras merah
First time saya jumpa botol susu macam ni
Digantikan dengan sudu instead of nipple 
Brand Pigeon
Harga  RM12.90
Saya fikir...yang ini lagi practical kot
Senang nak bagi Fina makan nestum

Akan tetapi....
Punyalah payah!!!!
Sokmo nak tumpah nestum tu
Kashfina pulak ingat macam puting susu la kot
Mengamuk2 dia time makan
That's why takde gambar dia tengah makan nestum guna botol ni
Kena fokus time tu
Rasa macam kena beli botol lain
Beli yang macam biasa jer
Becoz saya suka tukar botol susu anak2
Boring la kalau tengok botol susu yang sama jer berbulan-bulan
Walaupun botol susu tu BPA FREE
N beli yang murah2 jer
Brand Anakku taklah mahal kan...
Boleh tukar selalu...
;p


***Kashfina dah pandai guna gear D dalam merangkak...25/09/2011 (Ahad) lepas kot...takde la asyik guna gear R lagi...n makin jauh la dia berjalan...habis la lutut dia! ;p



Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Mushroom soup or sup cendawan?

Malam tadi...kami pergi dinner di sebuah food court, sekitar Gambang jer...dekat sikit dengan UMP. Plan asal nak makan lamb chop...not bad la western food kat food court tu. 

Tapi, bila sampai jer di sana, plan berubah. Tetiba jer nak makan nasi goreng. So, malam tadi kami semua menu kami kaampung style la....

Then, Baba order fries...feveret Aufa2 daan juga Baba. Saya pun terfikir...isssshhhh takkan la Fina nak tengok jer kami makan...kesiannya dia...better order mushroom soup...boleh juga Fina makan sikit-sikit. Saya pun order.."Dik...mushroom soup ada?". Adik waitress tu terpinga-pinga pulak..."Apa?".."Errrr kat sini ada ada mushroom soup tak" Baba pulak tanya...becoz kalau dah ada menu western food, mesti ada mushroom soup kan! Saya tengok adik waitress tu macam tak faham pulak apa benda mushroom soup tu. Saya pun translate kan la..."Sup cendawan ada?". Dengan pantas adik tu jawab.."Ada...". Kami pun order la satu.

Tapi, saya rasa macam something wrong je.."Ba...entah2 dia bagi sup cendawan yang biasa tu kot?" Saya tanya Baba. Baba kata dia pun rasa yang sama. 

Bila makanan kami sampai, saya tengok ada satu mangkuk yang datangnya dari tempat yang sama dengan tempat diorg buat makanan panas. Memang sah la ni...


Bukan mushroom soup ini yang kami dapat
Tapi



Mushroom soup ini
Or in Malay we called it
Sup Cendawan


Saya dan Baba tersenyum simpul...dan makanya, saya sorang je la yag kena habiskan sup cendawan itu...becoz Baba tak makan cendawan...geli sebab lembik, katanya...tapi mushroom soup dia makan! ;p

Kesian Kashfina...untuk tidak menghampakan dia, saya suapkan sikit2 isi fries...


Suka betul Kashfina makan mushroom soup
Takpe
Lepas ni Mama buat homemade mushroom soup
Special for you okay!

I'm juz wondering

Ada beza ke mushroom soup dengan sup cendawan????

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Monday, September 26, 2011

'GELI-GELI MATA'...korang ada tak?

Soalan lucu hari ini
Dari budak kecik
AUFA QISTINA
 
 

"Mama...Mama ada GELI-GELI MATA tak?"
Sambil membelek-belek muka saya
"Haa...Mama ada GELI-GELI MATA"
"Adik pun ada GELI-GELI MATA"

Saya sangat hairan
Apa benda pulak la GELI-GELI MATA ni?????

Saya pun tanya Aufa Qistina
"Apa benda GELI-GELI MATA tu?"

Dengan penuh confident dia jawab
"Inilah GELI-GELI MATA...haaa nampak tak ni..."
Sambil mengerdipkan mata dia yang bulat itu

Korang tau tak
Apa kebendanya GELI-GELI MATA
Yang dimaksudkan oleh Aufa Qistina tu????


Haaaaaaaaaaaa
Inilah dia...................





Saya pun cuba membetulkan keadaan
Saya cakap
"Itu bukan GELI-GELI MATA...itu BULU MATA"

Sekeras-kerasnya dia menidakkan
"Bukan...ini GELI-GELI MATA"
Dah banyak kali saya tanya
Adduyaiii!!!!!

Aufa Qistina memang macam tu
Kalau dia cakap itu...itulah
Jangan sekali-kali membantah
 
 
 

Saya pun tanya si kakak, Aufa Irdina
Takut dia pun terpengaruh dengan bidaah si Adik
Aufa jawab
"Ni BULU MATA..."

Once again
Aufa Qistina menafikannya
"Itu bukan BULU MATA...itu GELI-GELI MATA!!!!"

Aufa Irdina cuba nak explain
"GELI-GELI MATA tu yang macam bulu ayam tu...kan Mama..."
Hahahaha
Betul la juga...bula ayam kan menggelikan!

Haih....
Anak.....anak....
Macam-macam hal!
;p

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Saturday, September 24, 2011

Aufa Kashfina


Dah macam nenek!
Hahaha...sebab pakai scarf nenek!
Masa balik raya hari tu
Cute kan?


Hari ni usia Kashfina
7 bulan 13 hari
Makin pandai macam-macam
Tapi
Lepas balik raya baru2 ni
Punya la banyak ragam
Dia akan menangis selagi tak nampak Mama


Macam ni la gayanya
Budak gebu sorang ni
Alahai!!!


Senyap la dia
Becoz Mama ada depan mata
Bersemangat tengok Pororo



Mama berdiri jer
Terus nangis
Kadang2 tu saja tinggalkan dia
N buat pekak telinga
Lagi kuat la dia menangis
Sudahnya...time dia tidur baru dapat buat kerja


Perkembangan terkini Kashfina


Makan nestum guna botol
Kalau makan bersuap
Langsung taknak
Dunno Y...


Mainan sendiri dah tak pandang
Sebok nak main mainan kakak2 dia
Tapi...standard la baby usia Kashfina
Semuanya nak rasa dengan mulut



Dah boleh merangkak
Tapi merangkak & meniarap
Dua2 reverse
Hehehe


Dah pandai duduk sendiri
Pandai balance pulak tu
Tak terlentang pun
Good job darling!

Pandai menari jugak!
Cer tengok klip ni


video 
macam ali baba bujang lapuk daaa...;p


Last but not least


Rambut dah boleh ikat
Baru la nampak macam baby girl
Comeyyy sangat!!!!!


Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Thursday, September 22, 2011

Aufa Qistina


Dia sangat manja
Dia sangat comel
Suara pun comel
Mengada-ngada pun iye jugak!
Dialah Aufa Qistina



Qistina suka pose macam tu
Konon2 macam princess la tu!
Hehehe
Anak sorang ni memang tau!
Tau la cantik!
Haih...



 Suka pakai tudung 
Suka melaram
Make up bagai..
Kalau tak percaya
Tengok ni


Set Lovely Edition
By SimplySiti
Sebelum raya hari tu
Qistina mengepau Baba
Sebab dia dah menangis di Watson
Tak makan pujuk budak ni
Selagi tak dapat apa yang dia nak!
*ikut Baba la tu*
Uhukzz!!!
So Baba pun beli je la
Bila time nak bayar
Terkejut bila tau harga set tu RM69.90!!!
Mak aih..ingatkan dua puluh plus2 je
Nasib baik berjaya pujuk Aufa Irdina
So, untuk Aufa juz compact powder J&J tu je
*kesian Aufa*



Tapi...Qistina baik hati
Dia tak kedekut
Kami guna sama2
Share tiga orang!
*mama pun tumpang dua kaki gak!*
Setiapkali nak keluar
Nak kena touch up dulu
Lomah den!



Gambar pagi raya
Ayunya dia berbaju kurung moden dan bertudung
Suka control ayu



Suka art jugaa
Ikut kakaknya
Daripada tak pandai melukis
Sekarang dah macam2 gambar yang dia lukis
Not so bad la
Ada la juga rupa orang 


Hah!
Ni pulak..katanya ala2 princess
Princess mana ada pakai sarung bantal dik!
Hehehe


Bersama kakak dan Amni, sepupu dia
Qistina dah pandai berkawan
Juz kadang2 tu penakut 
Dia fobia dengar bunyi bising
Espcecially bunyi mesin rumput
Becoz dia pernah mengalami trauma
Last year
Sampai sekarang masih terkesan lagi pada dia


LOVE YOU VERY MUCH!

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Wednesday, September 21, 2011

Tuesday, September 20, 2011

Aufa Irdina


 Ini gambar kenangan
Time ni rasanya Aufa baru jer setahun
Becoz dia pandai jalan dah time ni
Ada iras Kashfina 
Kan?


Photo ni...
Aufa 7 bulan kot
Time tu saya pregnantkan Qistina
Lawak la time tu
Pregnant sebab nak ikut suami
Kalau tak pregnant...nanti tak dapat ikut!
Alhamdulillah
Bahagia di samping dia yang tercinta


Raya baru2 ni
Ayunya princess Mama ni
Cantik...
Make up Simply Siti lagi...
Wah!


Bila dah tengok program yang dia minat
Tak toleh kiri kanan dah!
She loves art very much



Barbie adalah teman setia
Sangat obses dengan Barbie



Hasil painting Aufa
Lukisan imaginasi dia
Ada ambulans, ada matahari, ada pokok
Tapi comot sikit la 
Becoz Aufa baru nak belajar guna water color
Punya la advance!
Padahal umur dia sepatutnya guna pencil color or crayon je
Tapi dia taknak!
Dia tengok dalam TV
Orang dalam TV tu guna water color
Dah macam2 lukisan yang Aufa buat



Aufa banyak assist saya
Bersyukur sangat adanya dia
Kadang2 kesian sangat
Bila 
Asyik2 Aufa...asyik2 Aufa jer yang kena suruh
Nak buat macamana
Buat masa ni
Dia yang paling boleh diharapkan
Pandai jaga adik2...
Thanks a lot sayang...
Mama sangat hargainya

 
I LOVE YOU...MY  BEAUTIFUL PRINCESS

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Mee soto vs begedil

Hari ni saya masak mee soto. As usual, menu yang jarang dimasak wajib saya search resepinya dari internet. And as usual, saya tak pernah ambil resepi dari satu website...saya akan survey dulu...mana2 yang saya rasa saya tahu buat n bahan2nya cukup, maka resepi itulah yang saya akan ambil....itulah namanya RESEPI ROJAK! hehehe....

It's so yummmehhh!!! Tapi kalau dimakan dengan bihun...makkk aiii sodap eiiii!!!!

Actually, this is my second time cooking mee soto. And I think this time punya mee soto sangat menjadi n sangat sedap untuk dimakan banyak2...betul...memang boleh jual punya mee soto ni dengan harga RM5 sekali makan! Plus topup kuah free! Hakhakhak!

Mee soto akan lebih berseri2 dengan kehadiran begedil. So, dengan kuantiti kentang yang tinggal 3 biji...jadilah untuk kami berempat..Kashfina belum boleh join lg walaupun time kami makan je mulut dia pun turut sama mengunyah! ;p

begedil ayam yang cukup sifat...

Begedil saya selalu buat...sebab saya suka sangat makan begedil. Tapi kan...resepi yang ada di kebanyakan website diorang suka goreng kentang sebelum dijadikan begedil. Isshhh tak menambahkan minyak yang ada ke ek??? Saya punya style...rebus dulu kentang tu...tapi taklah sampai empuk..kang lembik pulak begedil tu...lain oraang lain citarasanya kan...Emmm this time saya buat begedil ayam...becoz itu je yg ada dalam freezer, balance buat spaghetti.

Spaghetti ayam..not bad!

Itu sahajalah menu saya untuk hari ini. Insha Allah next time nak buat kek pulak la. Dah lama postpone ni...n dah laaaaaaaaaaaaaaaaama sangat tak buat kek! Haaaa see! Baru je saya cerita pasal kek..Aufa dah request nak buat kek...memang ada chemistry....hehehe

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Sunday, September 18, 2011

..."Adik nak Mama mati ke?...

Dua hari lepas, my sis yang stay in KL tu buat nasi ayam...alamak!!! terliur la pulak! Actually memang saya teringin sangat nak makan nasi ayam. Apa lagi...malam td kami pun pergi Giant n beli bahan2 utuk buat nasi ayam, hari ni...

Semalam she text me...katanya buat rendang kerang pulak. Wah! kemain ghajin lg masak sejak dua tiga menjak ni...huahuahua...nasib baik tak teringin langsung nak makan kerang! ;p

Tadaaaa....this is my homemade chicken rice...boleh tahan sedapnya...kalau tak takkan la Aufa2 sampai tambah nasi...hehehe

bertambah selera bila makan atas pinggan baru....;p

Fuhhhh!!!! Macamana la saya boleh terlupa yang saya ada masak air tadi!!! Nasib baik Aufa minta susu...berlari saya ke dapur...hampir nak kering air dalam periuk!!! Astaghfirullah....inilah bahayanya bila masak air guna dapur gas. Kettle rosak....semalam dah survey thermo pot di Giant...Baba dah grab satu..tapi boleh pulak saya kata nanti dulu. Aduiii!!! Tunggu gaji....at last aku juga yg susah...P.A.D.A.N.M.U.K.A.!.

Back to main topic...macam ginii ceritanya...............................

Masa saya tengah bizi masak nasi ayam pagi tadi, saya terdengar conversation Aufa2 :

Adik : Kakak...nanti Mama mati Adik doakan Mama...dengan Baba.
Kakak : Isshhh...tak baik cakap macam tu!

Adik a.k.a Aufa Qistina tak puas hati...dia pun berlari ke dapur n said to me :

Adik : Mama..nanti Mama mati Adik doakan Mama tau...dengan Baba, dengan kakak, dengan Kashfina.
Mama : Adik nak Mama mati ke?
Adik : Haah...

"betul ke Adik nak Mama mati...? sedihnya... :( "

Berdebar juga bila secara tiba2 anak cakap macam tu...pasal mati pulak tu...alahai!

Tapi saya tau dan sangat yakin that she never means that. Time tu mesti dia teringat cerita Upin Ipin...becoz semalam or kelmarin...Upin Ipin cerita tentang mak merka yang dah meninggal dunia. Aufa Qistina pun baru je 4 tahun...(12.12 nanti baru genap 4 tahun)...budak-budak lg kan...

Tapi...nak sedapkan hati sendiri...lepas lunch tadi saya tanya dia lagi :

Mama : Betul ke Adik nak Mama mati?
Adik : Taknak!!!!
Mama : Habis tu..kenapa Adik cakap dengan Mama macam tu tadi?
Adik : Tiada jawapan....takut kot...


Huh....lega rasanya.....


Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Wednesday, September 14, 2011

Tuesday, September 6, 2011

Syawal 1432H - Aufa2 kata.."Best lah raya..."

Sebelum raya
Saya perhatikan Aufa2 macm dah faham sikit2 apa tu RAYA
Bila ada iklan raya di TV
Masing-masing fokus
Muka bercahaya jer
Happy la kot!
;p

Masing-masing dah pandai request
Nak beli baju raya
Nak beli kasut raya
Nak beli tudung raya
Sehari selepas sampai di Kuantan
Aufa2 cakap
"Mama...bestlah raya"

Awal2 puasa lepas
Bila saya tanya Aufa
"Raya tu apa?"
Aufa jawab
"RAYA TU MALAYSIA, ADA MOON, ADA MASJID.."
Baru kejap tadi
Saya tanya Aufa lagi
"Raya tu apa?"
Dua kali saya tanya
Dan jawapannya adalah sama

Kata Aufa
"RAYA TU AMBIL GAMBAR..."
Second time saya tanya ada penambahan dalam jawapan dia
"KAN TADI DAH CAKAP...BERAPA KALI NAK CAKAP LAGI...RAYA TU AMBIL GAMBAR.."

Hahahahahhahah
Ampun Aufa.......Marah Mama ke.......;p

Memang pun!!!!
Tak sah kalau tak ambil gambar time raya kan???
Kalau dulu guna kamera yang ada filem
Leceh la sikit
Nak kena hantar kedai...nak cuci bagai...
Kalau nasib baik...gambar cantik jer
Nasib tak baik...filem terbakar...filem kena air
Dah takde gambar kenangan

Sekarang
Kamera yg guna filem dah takde dah!
(Tapi saya still simpan kamera tu...)
Kalau ada yg still guna kamera tu
Confirm orang sekeliling akan pandang sinis jer kan
Hahahaha
Aduiii Aufa
Jawapan kamu sungguh sinis
Mentang2 la Mama kamu ni suka ambil gambar
Tapi yang untungnya kamu la....
Berlambak2 gambar kenangan
Memori untuk masa depan kamu

Ingatkan taknak upload gambar raya di FB
Nak terus upload di blog jer
Tapi
Idea nak menulis takde la pulak siang tadi
So
Dah upload pun gambar2 raya di FB
Niat nak menunjuk2 tu takde....
Niat nak share dengan family jer ada...
Sebab dah sampai Kuantan kan
Terus mode homesick activated!
Adoiiiiii
Ghinduuuuuuuuuuuuu!!!!!!
Kat kampung tak heran nak layan FB mahupun blog
Sampai jer Kuantan
Mengadap jer la


Errmmmm Next entry la baru post gambar raya
Malas la pulak
Banyak gambr nak post ni
Of course gambar budak bertuah bertiga tu la
Happy betul diorang
Yang lawaknya
Bila dapat banyak duit raya
Diorang pergi sedekah kat orang
Hahaha
Saya tak melarang pun...
Biarlah...itu duit diorang...
So yang untung abang diorang laa
Ariff Fahmi
Sokmo dapat duit dari Aufa2

Ariff Fahmi pulak
"Mata duitan"
Setiapkali nenek bagi duit raya kat tetamu
Done2 dia pun minta duit raya lagi!
Bertuah betul budak tu!
;p
Kalau dapat seringgit
Dia akan cakap
"Seringgit jer?"
Hahahaha

Baru lepas tanya Aufa
"Raya tu apa?"
Tak puas hati ni..heheheh
Ni jawapan dia
"RAYA TU AMBIL GAMBAR, PERGI RUMAH ORANG...LEPAS TU BALIK. LEPAS TU TUKAR BAJU PERGI RUMAH PAKCIK LIM"

Dah la...
Malas nak tanya lagi...
;p

budak bertuah bertiga...

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Syawal 1432H-happy family

Assalamualaikum...
Eid Mubarak 1432H to all Muslims readers...

This year...turn kami beraya sakan di Melaka...
Alhamdulillah dapat juga berkumpul dgn semua 11 adik-beradik...padat rumah mak...riuh-rendah jadinya...

Kakak yg stay di Sabah pun balik...lagi la meriah!

Inilah antara kemeriahan2 family kami...
Yang sempat diabadikan dalam gambar...
Tak sempat nak bergambar sebenarnya....



beraya di rumah maktam, @ bukit beringin

layan kuih raya

Aufa kata..."Mama tak cantik pakai baju tu.." Sabar jelah anak bertuah...;p...baju sponsored by Kakpah nie...baju emergency...hehehe besar sikit

Sepupu sebaya...dah bujang2....

Sebahagian kecil kami...ada lagi...

Budak perasan hensem...aasyik sikat rambut jer...haahaha

Sama la kita...Chelsea! Chelsea!

Super Duper Happy Family...@ rumah baru Abg Lim...cantik @ sangat selesa...

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...