AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Wednesday, June 24, 2015

Ramadhan Kareem 1436H

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh!

RAMADHAN KAREEM!

Alhamdulillah...seminggu sudah kita berpuasa. Rasanya makin lama makin cepat masa berlalu. Tanda2 akhir zaman makin ketara...
 
Alhamdulillah...berpeluang juga memberi sedikit keceriaan kepada blog kesayangan saya ni...hampir setahun juga la tak update! Idea n cerita melimpah ruah banyaknya...tapi rasa malas tu lagi banyak pulak..hehee

Actually...rasa rajin nak update blog ni sebab sekarang ni saya banyak guna laptop. Handphone Baba hilang...so saya bagi Baba guna phone saya dulu la. Kalau nak ikutkan kedekut jg saya ni...hahah...memikirkan Baba lg banyak kepentingan nak guna phone..bagi jg la...saya sayang phone tu sebab Baba bagi...saya ni semua barang orang bagi..mana ada beli guna duit sendiri...heheh


  1. https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/11412301_10203096810981065_8149679343565175344_n.jpg?oh=74293fbaa66196cda6303f3fd0340042&oe=55F2527D 
 
 
 
Bersyukurlah jika kita masih dikurniakan rasa bersalah tatkala melakukan dosa walaupun sekadar dosa kecil. Allah Taala memang Maha Pengasih Lagi Maha  Penyayang

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Sunday, November 9, 2014

AufaZanKi's chicken grill


Sebagaimana korang rasa seronok bercerita ttg kerjaya korang...sama la juga dengan saya...rasa best bila dapat share secebis kejayaan dlm kerjaya sbg suri rumahtangga...well....confident tu penting...walaupunnnn....

Sepanjang hari ni Aufas merengek nak keluar jenjalan. Sekarang ni...asal petang je hujan, asal hujan je mesti waktu petang. So, pergerakan tu agak terhad. Rasa malas makin berleluasa...sampai la ke maghrib kami masih lg kat rumah. Ada yg dah tarik muka....alahaiiii...nak pergi mana la hujan2 ni...

Tunaikan jg hajat Aufas nak jenjalan...lepas maghrib kami keluar. Tapi tak ketahuan arah tujuan. Baba tanya nak ke mana...saya pun takde idea..juz bgtau yg saya teringin sgt nak makan ayam...chicken grill... yg saya buat sendiri...tak sangka pulak baba pun sama dgn saya...wahh!! Sehati sejiwa gitu!! 

Kami pun terus pergi pasaraya...beli ayam...n patah balik rumah. Hehee..

Aufas.....kami umpan dengan aiskrim n vitagen utk mengelakkan diorg merajuk n mengamuk sebab tak jadi nak jenjalan. Alhamdulillah...diorg suka! 

So, inilah hasilnya....puas hati makan hasil air tangan sendiri. Jemput tengok ye kengkawan...hee




Cerita kat atas ni malam td punya cerita...hehee..copy from facebook n paste it here. Kerja senang! 

Chicken grill ni dah jadi menu wajib kami...sedapnya....perggghhh!!! Tak jumpa dekat mana2 restoran baq hang! Hehee...but actually its more to air tangan la....air tangan sendiri la katakan....


RESEPI??? 


Ayam - saya guna whole leg. Boleh saja nak guna anggota badan ayam yang lain...

Dah siap cuci...lumurkan dengan secubit garam, serbuk lada hitam, sos cili. Ini resepi yg paling simple untuk ayam tapi rasanya sedap...sebab nanti kita nak makan dengan gravy sauce kan...so takyah la heavy sgt nak perap ayam...boleh je nak campur bahan2 lain like oyster sauce..kalau dah masukkan oyster sauce tak perlu bubuh garam...sebab sauce tu dah sedia ada masin. Boleh jg nak lumur ayam tu dengan bbq sauce or blackpaper sauce. Semuanya terpulang kpd citarasa sendiri. 

Perap ayam tadi semalaman untuk rasa yg sangat best! Kalau jenis tak menyempat macam saya ni..perap setengah jam pun ok...or kadang2 tak perap langsung! Memang tak semenggah! Hahaaa..

Bakar dalam oven dgn suhu 230° selama 30-40 minit. 


Ayam ni saya tak perap tapi rasanya tetap sedap!



Next, kita buat gravy sauce pulak yea...


Sediakan bahan2 berikut :

*bawang holand/bawang besar - sebiji
*mentega - 2 sudu besar
*tepung gandum - 2 sudu besar
*air - 1 liter
*kiub ayam - 1 ketul
*oyster sauce - 2 sudu besar
*chili sauce - 2 sudu besar
*kicap - 1 sudu besar
Serbuk lada hitam - 2-3 sudu besar



Mula2, kupas bawang n potong dadu. Panaskan mentega then masukkan bawang. Goreng hingga layu (bukan garing yea). Masukkan tepung gandum n kacau sehingga kekuningan or kecoklatan. Masukkan air dan kacau. Masukkan juga segala jenis sauce yg saya mention kat atas...termasuk kiub n lada hitam. Kacau n tunggu la sehingga kuah sedikit pekat. Jangan pekat sangat sebab bila dah sejuk nanti ia akan pekat dengan sendirinya. 

Ok done!


What's next?????


Suka makan kentang? Nak buat ok..taknak buat pun takde sapa nak marah...hehee...dah makan protien nak tambah sedikit carbo apa salahnya kan...tak gemuk aih!! Hahahaaa...




Sebelum ni saya biasa buat mashed potato...tapi sejak saya dengar kata2 chef joe dalam masterchef...mashed potato ni bukan hidangan five stars! Terus saya tukar menu...hahaha...saya buat kentang yg macam kat gambar tu...apakah namanya???

Nak buat pun mudah sangat. Kupas beberapa biji kentang n potong ala2 dadu besar. Rebuskan hingga empuk n bubuh sedikit garam dalam air rebusan.

Bila dah empuk...toskan. Then boleh la dicampur dengan mayonis n susu pekat manis. Sukatannya adalah sesedap rasa.


Orite!!! Rasanya ayam pun dah masak...boleh la dihidangkan dalam pinggan bersama potato n salad. Jangan lupa bubuh gravy sauce atas ayam.

Silakan menjamu selera....






Last but not least..saya hidangkan senyuman Amnina...senyuman ulcer namanya...hehee




Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Friday, November 7, 2014

Amnina ingin berdikari...


بسم الله الرحمن الرحيم
 ! السلام عليكم ورحمة الله وبركته


Alhamdulillah...dah masuk tahun baru hijriah...1436H...

Alhamdulillah...berbaki lagi dua minggu penggal persekolahan untuk tahun 2014...Aufa Irdina n Aufa Qistina sedang dalam mode final exam ni...semalam last day...hope for the best...pray for the best...aameen


Dah lama tak bercerita ttg Aufas dalam blog ni...masa bermedia sosial banyak dihabiskan di facebook n instagram je sekarang ni...tu ler masalahnya...hurmmm masalah ke???


So, hari ni nak start bercerita ttg si kenit yg manja dan makin terserlah keheroinannya...siapa lagi kalau bukan...................




Haaa...budak ini la...yang kiut miut...Aufa Amnina...


Sekarang ni umur Amnina 2 tahun 6 bulan...makin meningkat kanak2....*selalu org sebut meningkat dewasa kan???*...hehee




Alhamdulillah, setakat ni perkembangan n tumbesaran Amnina adalah normal...lebih kurang sama macam anak yg seusia dengan dia. Semua benda nak explore...semua benda menarik minat dia...


Minat Amnina lebih kurang sama dengan kakak2 dia...so takde masalah la nak handle or nak deal dengan keletah n kehendak dia.

Barbie
Frozen
Mekap
Alat tulis
Kertas
Handphone
Berlakon
Speaking london yg dia n kakak dia je faham...heh!


Itulah aktiviti harian Amnina bersama kakak2. Umur baru je dua tahun dah ligat nak buat macam2 benda...kadang2 tu angin la juga kita ni...n bila tak bagi...memang meraung la macam kena pukul...tak percaya tengok la video ni...saya minta dia simpan buku n pen yg dia campak kat lantai...itupun dah menangis! Mengada! Hehe...


video


Bila dia pegang pen...memang habis la dinding rumah dikerjakan...mekap muka la...satu badan habis dicontengnya...tak percaya???? Tengok gambar ni...





Yang paling saya tak tahan...semua benda nak buat sendiri sekarang ni. Boleh je nak bagi....tapi tak larat nak kemas n pantau...letih Mak! Mandi pun kalau boleh nak mandi sendiri...tapi seriau la saya....nak sabun badan sendiri, gosok gigi sendiri...nak kencing pun nak cuci sendiri...hahaaa...memang imitate semua tindak tanduk kakak2 dia...Bukti???? Adaaaaaa.....mana boleh takde....kata detective...hahaa...masa ni Amnina tengok Kashfina nak gosok gigi sendiri...so dia pun nak juga la....saya bagi tai lepas tu kena gosokkan juga...takut tak bersih...



video


Semalam, senyap2 dia pergi ambil wudhuk dalam bilik air...bertuah sungguh! Habis satu badan basah....lepas solat maghrib dia tengok kakak2 mengaji...dia pun mengaji juga...kakak dah habis mengaji dia tak settle lg...bila diskodeng....inilah hasilnya...


video


Amnina...banyak sangat keletah awak yang Mama nak ceritakan dekat sini. Semuanya sangat melucukan...kalau nak tahu...Amnina suka menyakat!!! Habis semua orang dalam rumah ni dia nak sakat termasuk Mama Baba...hahaha...geram betul!


Suka menyanyi!! Lagu feveret dia muara hati n jaga dia untukku..kemain lg! Hehee...









video




video

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...