AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Tuesday, April 16, 2013

Takut Qiamat...

Malam tadi...saya melayan video tentang gambaran hari Qiamat 

Sorang2 jer...dalam bilik...layan blues la konon...sebab sebelum tu layan lagu dulu... *~*

But then..macam biasa laa..Mama mana la boleh hilang dari pandangan mata anak-anak
 
 
 
Aufa Irdina yang masih tak hilang lagi manjanya...
 

Aufa Irdina masuk bilik...konon2 nak jenguk saya tengah buat apa...

Mula-mula tu rasa macam taknak bagi Aufa tengok video tu

Tapi..dia pun macam takde rasa apa-apa jer...saya pun ok jer lah!

Huh...tak lama lepas tu Aufa tanya... "Ma..ni apa ni Ma?"
 
Saya dah agak dia mesti akan bertanya..."Ni video tantang hari Qiamat"
 
Dan saya notice muka dia dah berubah...dan bermulalah ledakan emosi...
 
"Ma..dekat sini ada tak hari Qiamat?"..." Alaaa...Aufa taknak la hari Qiamat...Aufa takut"... "Hari Qiamat tu ada tak dekat sini...dekat tempat yang kita tinggal ni?"

Done2 dia menangis!



Alaaaaaaaaaaaaaaahaiiiiiiiiiiiiiiii !!!!!!!

Itu yaang melemahkan saya tu!

Jenuh nak meneutralkan semula emosi Aufa

Saya cakap..."Hari Qiamat memang akan ada...seluruh dunia akan kena.."

Waaaaaaa..lagi kuat dia menangis!
 
 
 
 
Time tu Aufa Qistina pulak masuk bilik...
 
Dia join tengok video tu...

Saya pun cakap lagi..."Jangan la takut...Allah kan ada...Allah jaga kita...lepas hari Qiamat kita semua akan masuk syurga...dekat syurga nanti apa yang Aufa nak semua akan dapat...dah! jangan nangis lagi!"

Aufa tanya lagi... "Hari Qiamat tu jadi hari apa?"

"Hari Jumaat"..saya jawab

"Haaa...alaaaaa...taknak la Ma...Aufa takuttt"

Nangis lagi...



Saya nak emo la juga bila dia still takut...

Nampaknya memang sangat berkesan la video tu...saya pun takut juga bila tengok

Itu baru gambaran...macamana agaknya yang real?

Allahu Rabbi...moga kita semua tergolong dalam golongan yang mendapat syafaat...aameen



Saya teringat yang Aufa dah belajar tentang Rukun Iman

Hmmmm...apa lagi...jadikan modal la...hehee...untuk kebaikan...

"Haaaa...Aufa dah belajar tentang Rukun Iman kan...kena percaya kepada hari........?

Aufa pun jawab..."Percaya kepada hari Qiamat"...sambil tersenyum...

Agaknya dia dah rasa lega la tu...
 
"Aufa kena ingat...apa yang berlaku..semuanya kuasa Allah..kita tak tahu bila akan berlaku hari Qiamat...kita jangan takut...sebab Allah jaga kita...lepas hari Qiamat kita semua akan masuk syurga...ok?"

"Ma...dekat syurga tu semua ada ke?"... Aufa tanya...lagi...

Seee! Kan dah jenuh Mama dia nak menjawab!





Tetiba Aufa Qistina pulak menyampuk...

 "Ma...Adik taknak la kena bom...nanti rambut Adik jadi tajam"
 
 Hahaaa...sememangnya Qistina memang lawak!
 
 


Kisah bersambung di ruang tamu...

Masa ni Baba pun ada sekali...so memang masak la Aufa2 kena sakat!

Nasib laa dapat Baba yang suka bebenor menyakat anak!
 
Baba cakap..."Siapa nak masuk syurga kena dengar cakap Mama Baba, kena jadi baik, kena solat...blablabla...."...tak ingat dah apa yang Baba cakap
 
Dan diselang-seli dengan mengusik dan menyakat!
 
Geram tau!



Lepas tu masing-masing nampaknya macam dah insaf

Hahaaa....
 
Bagus la macam gitu...ada juga kisah yang akan membuatkan mereka berfikir
 
Lepas ni...memang diorang akan sentiasa bertanya tentang hari Qiamat...
 
Get ready dengan  jawapan2 laa saya ni...
 
 
 

Aufa Qistina yang sebelum ni liat nak solat...tetiba jer nak solat...padahal dah mengantuk dah time tu...

"Adik nak solat dulu la...Adik nak masuk syurga..."

"Ma...syurga tu dekat langit kan...kita nak pergi syurga naik apa?...naik kapal terbang ei?"

Suka hati awak la Dik!!!



Dan...inilah video itu...

Semoga bermanfaat...

Ohhh...lupa nak cakap...

Apa yang saya explain pada Aufa2...sekadar untuk meneutralkan emosi mereka sahaja

Soal syurga atau neraka..semuanya di bawah kekuasan Allah Taala

Kita sebagai hamba..hanya perlu berusaha untuk meraih syurgaNya

MOga..bila Aufa2 dah besar nanti..mereka akan faham...



video


Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Friday, April 12, 2013

Bila saya bersosial...

Dulu...zaman mula2 masuk UIA matric...tahun 1999...member2 ramai yang sebok berkecimpung dalam dunia mIRC..or internet chatting

Tapi...saya adalah antara insan2 yg buta IT time tu...tak reti langsung!

Member dah ajar pun..still terkial-kial nak explore...heheee

So, saya memang takde cerita mengenai mIRC...tapi ramai ajer member2 saya yang bertemu jodoh via mRIC...alhamdulillah kekal bahagia hingga sekarang...n moga jodoh mereka kekal hingga ke syurga...aameen
 





Zaman makin maju...makin berlambak la jaringan sosial yang ada
 
Saya start berjaringan sosial pada tahun 2009

Time tu saya baru tahun kedua bergelar suri rumah sepenuh masa

So, memang sesuai sangat la kan nak bersosial di laman maya

Hahaaaa....sesuai ke??? 

Isi masa lapang...katanya...di samping...menambah kenalan dan skandal...opppsss!!



Muka buku ku...


Bermula dengan facebook...

Setakat ni saya memang serasi dan setia bersosial di facebook
 
Then...mengembangkan lagi sayap bersosial (sosial sangat!!! ;D) ke dunia blog pada penghujug tahun 2009



Twitter..saya join gak! tahun 2010

Tapi..saya tak aktif bertweet2...saya suka baca tweet orang yang saya follow jer



Penghujung 2011..bila dah ada handphone yang canggih sikit

 Makin syok la bersosial
 
Tak perlu nak mengadap laptop lagi dah..semuanya boleh di akses via smart phone

Suka tak????

Hmmmm....saya sukaaaaaaa sangat!!!!

Tapi...kadang-kadang tu....saya jadi gerrraaaaammmm sangat!!!!

Bila segala yang memudahkan kita ni...disalahgunakan!!!
 
 
 
 
Whatsapp...saya pun suka gak!
 
So, sejak aktif ber-whatsapp..saya dah jarang sms..nak call orang pun malas...
 
Semuanya via whatsapp
 
Even dengan Baba pun kami lebih selesa menggunakan whatsapp n facebook
 
 
 
 

Ohhhh...ada satu lagi apps yang saya sangat suka!

Instagram!

Sebab...saya ni memang fanatik dengan gambar!

Thumbs up!




Bila dah ada banyak sangat social network...jadi macam semak la pulak!

Sampai tak tau mana satu yang nak difokuskan
 
Apa motifnya nak join semua social network yang ada!
 
Saya cakap diri saya sendiri laaa...

Yang banyak menambah ilmu saya setakat ni hanyalah facebook, twitter n blog

Yang lain tu...juz for fun only...tak join pun takpe sebenarnya

Tapi..kehendak manusia ni..mana la boleh ditahan-tahan...

Pantang ajer kan...semua nak try!

Heheheeee


 
Keek pun saya dah join...hahaaa..tapi tak aktif pun!
 
Haaa...tau tak Keek tu apa???
 
Keek ni macam youtube juga la..
 
 
 
WeChat...saya baru join last week
 
Itupun lepas kakak saya tanya...saya ni kalau takde yang war2kan..memang tak tau la jawabnya...
 
Bila dah join WeChat...profile picture pulak...ala2 gadis ayu gitu kan...hahaaaa minah perasan!
 
Ramai la pulak 'lelaki ini' yang add!
 
Aduhhhhh!!!
 
Bila bagitau Baba...Baba kata...WeChat ni lebih menjurus kepada maksiat...so Baba advise supaya saya tak join WeChat
 
Ok...saya yang patuh...uninstall WeChat...
 
Tapi...disebabkan isteri Baba ni agak 'ketegaq' orangnya...
 
Reinstall WeChat!
 
Hahaaaa..sorry Baba...tapi dah bagitau Baba dah... ;p
 
Bukan apa..saya saja nak test...
 
Kalau saya tukar profile pic...letak gambar anak...ada tak yang add saya jadi member WeChat dia...
 
So, saya letak la gambar si kecil molek Aufa Amnina
 
Wah! Takde sorang pun yang nak add!
 
Amboi-amboi....memang nampak sangat la kan...join WeChat ni sebab nak cari jodoh!
 
Hehee...ok la tu...bagi sesiapa yang masih belum ketemu jodoh
 
Bagi yang ingin menambah bilangan jodoh...memang sangat sesuatu!!
 
Jujurlah kamu selagi mampu ya!
 
 So..WeChat saya pun still tak aktif
 
N tak sesuai untuk saya kot!
 
 
 
My S II homescreen
 
 
 
Ehhhhhh....apa motif sebenar dok bercerita pasal bersosial di alam maya ni????


Takde motif pun...tetiba jadi teruja nak bercerita

N antara rutin harian saya selaama beberapa tahun ni adalah bersosial!

Hehee



Apapun...perlu ada had dan batas!

Ingat siapa kita...pendirian kita...maruah diri kita..pegangan hidup kita

Jangan diikutkan sangat nafsu yang ada...

Kelak akan binasa hidup kita


Bersederhanalah!
 
 Anda mampu mengubahnya...cehhh! ;p







Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Wednesday, April 10, 2013

Lasak!

Antara keempat2 puteri milik kami

Aufa Amnina yang dirasakan paling lasak setakat ni

Fuhhhhh!

Tak padan dengan kecik!!!




Wajah memang nampak anggun, ayu dan menawan

*puji anak sendiri..maafkan saya*

Tapi...tahap kelasakan dia mengalahkan kakak2 dia

Adakah kerana Mama dia yang mengidamkan anak lelaki masa mengandungkan dia?

*jangan salahkan diriku*

Errrrmmmm. banyaknya perkataan 'dia'... ;p

 
Mula dari bangun tidur

Amnina tak menangis pun...bangun waktu pagi la..kalau tengah malam...memang meraung la dia kalau Mamanya tak terjaga...hehee

Kaki, tangan, mulut aktif...bantal pun boleh jadi bahan mainan dia

Kadang2..sedar2 jer dia dah ada dekat bawah..tak tahu la macamana gaya dia turun dari katil...nasib baik ada lagi tilam tebal kat bawah...so takde la dia terjun terus ke lantai

Agak2 macam dah lama sangat...tekak pun dah kering...baru la dia merengek mencari Mama



kena 'amboi'....


Yang paling saya tak tahan dengan habit2 terkini Amnina adalah...


SUKA MENGUTIP
 
Pantang nampak objek kecil atas lantai..semuanya nak masukkan dalam mulut
 
Siap kunyah lagi tu!
 
Dah la kakak2 dia suka sepahkan barang
 
Mama pulak malas nak mengemas
 
Memang syok arr Amnina mengutip
 
Aduiiii....
 
 
 
MASUK BILIK AIR

Saya tahu..Amnina macam terpengaruh dengan kakak2 dia yang suka sangat main air bila mandi

Agaknya dia tak dapat nak join...dalam diam2...bila orang tak nampak...n pintu bilik air pulak masing2 lupa nak kunci...apa lagi.........

That's why sekarang ni saya bagi dia chance main air bila nak mandi

Biarkan dia rasa sendiri betapa syoknya dapat main air!

Heheheeee



video



MEMANJAT
 



Dah pandai panjat slide

Tengok la gaya dia

Kemain lagi buat muka macam gitu!

Cubit kang!





Semalam dah berani panjat sampai atas

Kita yang seriau tengok...takut dia jatuh

Lepas tu pandaai pulak dia menggelongsor turun

Semuanya pengaruh kakak2!



Bukan setakat slide je yang Amnina nak panjat

Meja, sofa, katil, n kalau boleh kerusi tu pun dia nak panjat

Budak bertuah!




Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Monday, April 8, 2013

Kisah kami dan ODC

Last week, hari Jumaat yang mulia

Masa on the way balik dari hantar Aufa Irdina ke sekolah

Terasa something jer dengan makcik ODC (odyssey)

Tetiba rasa macam berat jer...n masa tengah laju tetiba 'dia' ambil lajak..macam nak daki bukit yg tinggi pulak!
 
 


Masa dah nak dekat dengan traffic light...tetiba tengok gear D berkelip2

Ehhhh!!!! Apasal pulak ni...berdetak2 jantungku...hahahaa...saja bikin suspen!

*tapi memang betul pun!*

Bila dah berhenti di traffic light...*takkan saja2 nak berhenti...of coz la lampu merah!*

Tetiba enjin cut off! Auto cut off!

And baru saya realize yang temperature dah naik ke level 'high'!

Wow! Time tu la saya dah start panic!
 
Berdoa dalam hati..jangan la jadi apa2 yang buruk...anak2 ku...selamatkanlah kami Ya Allah...




N lampu di traffic light bertukar ke hijau..makin panic dibuatnya sebab belakang ODC ada bas!

Waaaaaaa rasa macam nak nangis dah time tu..tapi kutahan jua...

Try start enjin...berjaya...n gear D still berkelip2

Nasib baik lepas traffic light tu ada kedai makan...ada bus stop...n saya memang selalu berhenti dekat situ...beli roti canai dekat kedai makan tu..bukan dekat bus stop yea...heheeee



Bila dah selamat berhenti...saya parked betul2 depan entrance nursery bunga

Ahhhh lantak la...!

Becoz enjin dah berasap!

Masa tu memang panic sangat sebab first time berhadapan dengan situasi begitu...n tanpa ada Baba di sisi

Cepat2 saya keluar dari kereta n bawa Aufa3 beredar dari situ

Memang tak teringat langsung nak selamatkan handbag or anything yg berharga

Dalam fikiran saya time tu...'jangan la kereta ni terbakar sebelum aku n anak2 aku lari dari situ'

Mula-mula tu kami stay dekat bus stop..tapi bila bau hangit tu makin kuat saya cepat2 bawa Aufa3 ke kedai makan



Air mata pun dah mula nak bergenang

*Aku wanita biasa*

Call Baba...n cuba dapatkan bantuan pakcik tokey kedai makan tu

Sebab sebelah kedai makan tu ada bengkel

Sayangnya...bengkel tu buka sebelah malam..or tengahari...tak ingat..

Pulak dah!

Minta izin dengan pakcik nak tumpang duduk di kedai tu sementara menunggu Baba datang

Tapi..saya tak boleh nak duduk...sekejap2 saya bangun...n anak2 pun ikut sekali...hahaaa



Saya tengok pakcik tu pun macam usaha nak bantu

I juz let it be

kesian dekat anak2...berpeluh2...dengan tak mandi lagi...
 
Saya baru jer cakap dengan Baba...janganlah ada masalah dengan ODC masa saya yang guna...
 
See...Allah tetap nak uji saya..sejauhmana kesabaran dan kesediaan saya menghadapinya
 
Terima kasih Ya Allah...ujian dariMu menjadikan daku hamba yang lebih bersabar...
 
 
 
Mujur ada yang sudi membantu...
 
Member pakcik n sorang lagi customer pakcik..lorry driver
 
Dan memang besar hikmahnya saya parked betul2 depan nursery bunga
 
Dapat la menumpang air paip kat situ untuk dislaurkan ke enjin ODC gemuk!
 
Air kering! Disebabkan ada saluran getah yang bocor!
 
Hmmmmmm memang patut pun overheated!



Tak lama kemudian...Baba pun sampai

Pinjam kereta member dia

Terima kasih la en Rizam yang sudi pinjamkan kereta (masa hari kejadian).. dan sudi pinjamkan motor sementara menunggu ODC kembali sihat

Jasamu sangat dikenang...hanya doa mampu kuhadiahkan moga hidupmu n keluargamu sentiasa dilindungi dan diredhai Ilahi...aameen

*dia tak baca pun blog ni..hehee..tapi tetap berterima kasih pada dia*



Itulah kisah yang menimpa kami last week

Apa pun yang terjadi...ada hikmah dan pengajarannya

Kami redha...kami belajar dari pengalaman...


Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Friday, April 5, 2013

Bajet retis!

Balik kampung baru2 ni

Kakak bagi selendang dari Makkah...Mak mertua dia bagi

Dia tak pakai tudung jenis macam tu...so dia bagi dekat Adik dia ni

Dan yang sebenarnya saya pun tak biasa pakai tudung jenis selendang

Tak reti nak pakai!

<*.......*>
 
 Tapi...orang dah bagi kita terima dengan tangan terbuka! :)



Bila dah balik Kuantan

Bila dah takde kerja nak buat
 
Sementara nak tunggu masa untuk jemput Aufa di sekolah

Tetiba teringatkan selendang tu

Terus google tutorial pakai tudung jenis selendang yang menutup dada

Itu yang saya google kan

Malu nak pakai tudung yang singkat...rasa macam 'menonjol' sangat....hahahaaaa
 
 
 

Dan inilah hasilnya.....
 


 






AufaZanKi


Aufa kata..."Amboi Mama...nak jadi artis la tu!"

Hahaaa...takde la nak jadi artis pun...

Tapi memang suka tengok artis or wanita2 yang cantik


Dan muka2 di atas adalah muka2 oraang yang belum mandi

Nasib baik ada application android yang boleh edit2

Nampak la suci n berseri sikit muka saya.....

Heheheeeeee


First person yang saya bagi tengok gambar ni adalah Baba

Bajet nak minta puji-pujian dari suami

Hahaaaaa...*mukatakmalu*



Tapi...saya belum pakai lagi style tudung macam ni bila outing

Ntah lerrr...malu pun ada...

Takut jadi tumpuan...kang ada pulak yang tak lepas balik rumah

Hmmmm...nak muntah tak????

Hahahaaa

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Thursday, April 4, 2013

Balik kampung!

Cuti sekolah baru2 ni kami sefamily pulang ke kampung halaman saya di Melaka

Terluah segala apa yang terpendam di lubuk hati yang paling dalam

Kami balik pun tak lama

Empat hari jer.....

Alhamdulillah...syukur sangat2 dapat balik



Baba tengah settlekan dokumen yang nak dibawa ke Sarawak sebelum kami bertolak



Kami sampai rumah Mak dah tengah malam

Boleh pulak berborak2 sampai pukul 2 pagi

Almaklum la...dah lama tak jumpa



Esoknya around 10:30 am gerak ke KLIA

Baba kan out station ke Sarawak sampai hari Ahad

Oleh kerana masing2 bizi dengan komitmen masing2...saya la yang hantar Baba

Mujur ada kakak yang volunteer nak teman

Aufa Irdina n Aufa Qistina tak ikut kami...diorang ikut Ummi diorang pergi jemput Kakak Baby di sekolah...(dah kakak..baby lagi! hahaaa...)...tahun ni ambil UPSR..so ada kelas tambahan la time cuti sekolah

So..kami bawa anak2 lelaki ajer...Kashfina n Amnina kecil lagi...kena la ikut Mama diorang



Sepanjang berada di kampung, Aufas memang tak menang tangan nak main n explore segala apa yang ada di kampung! Hahaaaaa
 
 
 
Aktiviti pagi ...indoor...pensil n buku memang jadi mainan...bersama Auni Mardhiah yang belum mandi...heheee...tapi Kashfina panggil dia Iesya...salah nama daaaa!
 
 
Video ni Kashfina tengah marahkan Amnina...hahaaa...lawak betul la Kashfina ni...
 
 

video
 
 
 
 

aktiviti petang...outdoor...yang besar2 pergi main bola sepak dekat padang..yang kecil n yg perempuan main badminton dekat depan rumah nenek...hmmm tengok la si Kashfina tu...macam la pandai main kan...ke jadi net??? ;p


All time activity...bangun jer tidur terus teringat dekat kucing...masa kecik2 dulu tak takut pun pegang kucing...sekarang ni langsung taknak dekat dengan kucing...Kashfina kata..."tak takut Ma...tak takut miow!"...dia cakap dia tak takut..tapi yang dimaksudkan adalah takut! ntah macamana balik kampung bertukar sudah vocab...


Balik kampung kali ni dapat la jumpa dengan Kakna...kakak saya yang tinggaal di Sabah

Best betul tengok dia...hari-hari outing...pergi sedekah duit dekat kedai2 terpilih

Heheeee...biasa la...orang berduit kan...dekat Sabah tak shopping..balik Semenanjung shopping sakan la

Yang bestnya...boleh mengendeng dekat dia!

Ehhhh lupa nak snap gambar Kakna...kalau ada boleh la diabadikan dekat sini...




Abah...sejak dah jual semua lembu...memang lekat dekat rumah je la...yang ni salah satu rutin harian Abah selain tengok tv...tidur...beribadat dan lain2 lagi...Abah tengah rest sambil layan Melaka.fm...layan lagu2 lama...no wonder la anak Abah suka muzik...mewarisi minat Abah rupanya saya ni...

Mak pulak...stylo tak? hahaa...mak memang suka duduk macam gitu...umur Mak dah 71 tahun..tapi masih aktif buat kerja rumah...saya tak mewarisi 'bakat' Mak yang ini...dapat dekat kakak saya...hehee


Inilah dia Ummi Aufas...Aufa Irdina yang start panggil Ummi masa dia baru2 nak belajar bercakap dulu...melekat sampai sekarang...

Amnina dengan Along Amir Izzudin...suka betul Amnina dekat Along

Inilah dia Ariff Fahmi yang dah berusia 8 tahun...anak Ummi...walaupun dia anak bongsu n manja..tapi dia sangat pandai jaga n layan adik2 dia...siapa lagi la adik2 dia kalau bukan Aufas berempat dan Auni...



Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...