AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Friday, November 29, 2013

Tidak kusangka...


Last week, hari Jumaat

Tiba-tiba kepala ni rasa pusing...rasa  macam nak pitam

Alamak!!!

Risau sangat laa...

Saya  expect macam ada masalah dengan darah

Sebelum solat Jumaat Baba balik rumah jenguk saya

Baba ajak pergi klinik...saya pulak yang taknak

Ingatnya pening biasa je...

Saya pun ignore aje walaupun rasa pening, pusing, mual still on off

Sudahnya...sampai ke hari Isnin...masa tu dah pukul 11 malam...

Jengjengjeng!!!!!!!

Suspend la sangatttt!!!!

Tengah duduk berehat..tetiba rasa pening n pusing

Kalau berdiri time tu..mesti collapse kot!

Isshhh...tak boleh jadi ni...

Cuba makan jus kurma...minum air suam...

Alhamdulillah...awal Baba balik malam tu...pukul 11 kira awal la tu kalau tgh busy...biasanya akan cecah jam 12  tengah malam..

Oleh kerana risaukan keadaan diri...saya ajak Baba pergi klinik 24 jam di Indera Mahkota yg jauhnya 27km dari UMP

Payah betul hidup di bumi Gambang ni...serba serbi jauh...

Minggu ni Baba busy..so seboleh2nya kesihatan saya perlu stabil...demi Aufas...

Bersyukur juga sebab Aufas especially Kashfina & Amnina tak meragam pun...seolah-olah memahami...



Di klinik, saya hanya ditemani Aufa Qistina

Yang lain tunggu dalam kereta sebab Amnina sudah lena....

Dah tengah malam...patient pun takde

So, tanpa perlu menunggu lama...nama saya pun dipanggil

Bila nampak je wajah doktor lelaki ala2 foreigner yg tersenyum n say hi...

"Allah...doktor ni foreigner ke...apa aku nak goreng ni!" - cakap dalam hati je...

Cakap aje la apa yg terlintas di fikiran waktu tu...

"I got headache, I feel nauseous...for about 4 days..."

Sekali......doktor tu cakap...

"wow...lama tu 4 hari!"

Cehhh!!!! tipah tertipu!!! Spontan je saya cakap...

"ehhh boleh cakap Melayu...ingatkan foreigner"

Hahaaaa...kami pun ketawa secara berduet...kahkahkah...sengal!

Dan siasatan pun bermula..hahaa...betul la kan..doktor kan macam polis..kena tanya macam2 dulu..baru boleh buat solution

Check darah... 130/80

Tapi doktor kata normal...maybe masa tu kepala saya pening sket..n sedikit terganggu emosi...

Doktor tanya..ada rasa kebas tangan? yup memang ada...

Doktor tanya...ada minum kopi? yup saya penggemar tegar nescafe...

Doktor tanya...ada skip waktu makan? maksudnya makan tak ikut time? yup selalu sangat...

Okay! berdasarkan simptom2 yang saya alami...pening n pusing kepala, mual, rasa kebas tangan,  selalu sendawa

Itulah tandanya saya ni kena gastrik!!!


yg ni saya google



Fuhhh!!!  sungguh tidak kusangka...

Selama ni tak pernah ambil port pun pasal gastrik

Ingatkan gastrik tu juz sakit perut biasa jer...rupa2nya indah khabar dari rupa...

Teruk juga penangan gastrik ni...

Sampai ke hari ni saya masih belum stabil lagi...









Dua hari lepas...mata pulak buat hal

Kisahnya sebab masuk habuk

Jenuh nak keluarkan...so saya biarkan  ajer..biasanya dia akan keluar sendiri

Pandai masuk pandai la keluar...kekdahnya...hahaa

Sampai ke maghrib..habuk tu berpindah pulak ke bahagian atas mata yg membuatkan mata saya jadi tak selesa...pedih...n tak boleh buka lama2...

Saya gosok2 tenyeh2 mata...basuh dgn air banyak...masih degil nak  keluar si habuk ni

Sampaikan bengkak, merah menyala n kecil jadinya mata sebelah kanan ni...



tanpa sebarang mekap tanpa sebarang edit...inilah wajahku yg kusam...fokus pada mata kanan...time ni hari kedua..still bengkak n berair mata...



Ada yang kata  kena sakit mata

Tapi...takde pulak rasa berdenyut2 or tertarik2 urat mata

Hari ni dah tak bengkak...dah tak merah...tapi habuk tu macam masih ada dalam mata...

Huh! apasal degil sangat nak keluar ni!



Ehhh...rupa-rupanya stress pun boleh menyebabkan gastrik!

Tak percaya cer baca ni...




So...marilah sama2 kita utamakan kesihatan diri kita




Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Monday, November 25, 2013

Cuti sekolah : Minggu 1-2




Dah seminggu bercuti dari uruskan Aufa Irdina ke sekolah

Cuti akhir tahun kan...

Bestnya!!!!

Tapi...kami juz duduk rumah jer...

Sebab Baba tengah busy dengan pilihanraya kampus UMP

Minggu ni settle...yeay!!!


Sementara Baba busy n sementara kami belum start round utara selatan...

Adalah lebih baik masa yg ada ni diisi dengan mengulangkaji pelajaran

Hurmm...sangat skema kata-kataku!!

~^O^~


Aufa Qistina belum pandai baca!!!  aduiii...memang kena all out cuti ni. Aufa Irdina pulak...Alhamdulillah...english n malay dah lulus dari segi bacaan. So, tgh polish bacaan Jawi sekarang ni...

Antara subjek wajib kat rumah...mengaji! Aufa Irdina baca juzu' 'amma dulu...biar dia polishkan bacaan dulu..baca biar lancar...Alhamdulillah...very good progress...well done Aufa!!!  hurmm...tengok tu...Amnina pun sebok nak ajar kakak dia...hehee

Aufa Qistina...macam biasa la...disebabkan dia suka mengelat...makanya  memang lambat la...baru buku 2 kitab Furqan. Dah masuk huruf bersambubg...

Buku Bacalah Anakku dah nak masuk buku 5. Well done dik!!! Tolong jangan buat Mama risau yea...teruskan usahamu sayang...

Aufa yg berdua tu...sebok nak main play-doh...sementara kakak Aufa yg berdua study


Selain study...apa lagi yg Aufas nak buat...

Selain daripada main..

Birthday Aufa Irdina hari tu dia nak hadiah  Barbie

Ada rezeki lebih...dapatlah beli untuk adik2 dia sekali

Hari2 main benda alah tu...ingatkan makin besar dah tak suka dengan Barbie...hurmm..




port Amnina setiapkali masuk bilik study...kalau dia senyap tu..dah tau la dia ada kat mana...

Aufa Kashfina dah lama ikut jejak langkah kakak2...senang...empat Aufa memang berkongsi minat yg sama...so segala jenis barang memang boleh diwarisi..hehee

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Saturday, November 23, 2013

Sabsuka sangattt!!!


Sabsuka???

Ingatkan menu org Jepun...

Rupa-rupanya menu Arab daaa...

Nama tu lebih kurang macam Sizuka jer....hahaa


Fisrt time tahu pasal menu ni bila tengok Siti Nurhaliza kesayanganku post video kat instagram

Dah lama dah...ada la dalam sebulan or dua bulan lepas...

Nampak macam sedap la pulak kan...

Lagipun...menu macam ni memang jadi all time favorito!

Apa lagi....pakcik google kan ada...search ajer resepi...

Hurmmm...

Setelah sekian lama menggoogle..baru pagi tadi terbuka hati nak buat!

Punya laaa...hahaaa

Pastu...time hati berkobar-kobar nak buat...time tu juga la barang2 kat dapur out of stock!

Hujung bulan katanya....

Dan perangai saya yg tak sudah2 ni...tetap berdegil...nak  buat  jugakkk!!!

Guna jer barang yg ada...memang selalu macam tu untuk apa2 menu sekalipun...sebabnya unplanned menu...




Oklah...

Punyalah panjang introduction...

Inilah sabsuka yang saya dah tukar bahan-bahannya mengikut apa yg ada kat dapur





Dan disebabkan banyak bahan yang telah ditukar...makanya...tak layak untuk dinamakan Sabsuka

Saya namakan menu ni...

'Sesuka-Hati-Saya'

~@^_^@~


Saya ambil konsepnya saja...

Bahan utama Sabsuka adalah daging cincang...saya guna daging ayam yang saya cincang sendiri...gigih tak??? ^O^

Sabsuka menggunakan tomato puree...saya guna sos cili dan sos tomato...lebihkan sos tomato untuk rasa masam ala2 jer...

Banyak lagi bahan yg saya takde...tapi dalam takde bahan...rasanya tetap terangkatt!!!

Allah...termasuk dalam bakul n angkat sendiri la pulakk....hahaa

Baba kata boleh buat lagi lepas ni...tapi Baba tak bagi letak roti...

Menu asal memang tak lapik dengan roti...tapi saya tengok Siti letak roti saya ikut la....hehee..


Orait! Inilah resepi 'sesuka-hati-saya' :

Bahan asas:

Daging ayam yang dicincang (nak senang beli yg readymade)

2 ulas bawang putih
3-5 ulas bawang merah (kalau ada bawang besar..guna bawang besar saja...sebiji)

Sos cili
Sos tomato
Garam
Lada sulah
Italian herbs
Telur 2-3 biji
Sedikit minyak masak


Cara-cara :

Bawang putih cincang halus
Bawang merah/besar potong dadu

Panaskan minyak masak dalam kuali, tumis kedua-dua jenis bawang sehingga naik bau

Masukkan ayam cincang...gaul sebati

Masukkan garam, lada sulah, italian herbs, sos cili, sos tomato

Kesemua bahan di atas masukkan ikut rasa hati...tiada sukatan spesifik...hehee

Kalau nak rasa manis...letaklah gula sekilo...ehhh sekilo lakk...hahaa..letak la sikit...buat rasa manis2 buah cukup la...tapi saya  tak letak gula...

Agak-agak macam dah masak...tutup  la api gas...

Ok...panaskan oven dengan suhu 180° selama 10  minit

Sapu loyang/bekas dengan marjerin

Roti yang dipotong dua...susun dalam loyang rapat2

Sapu marjerin atas roti

Letakkan ayam yg dimasak tadi atas roti dan ratakan

Kalau ada sosej...letak la...kalau taknak letak pun takpe...tak akan didakwa...hahaabiji

Pastu, pecahkan telur kat mana2 tempat yg anda suka...tak kisah berapa biji telur nak letak...tapi biarlah berpada-pada yea...

Lastly, tabur cheese berbedah...mozarella cheese yg best...tapi yg saya ada hanyalah cheddar cheese...

Dah siap...masukkan dalam oven

Biarkan ia terbakar selama 15-20  minit


Fuhhh....terasa nak buat lagi jer...

Sedap sangattt!!

Selamat mencuba bagi yg berminat nak mencuba resepi 'sesuka-hati-saya' ni....

(~O~)zZ

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Friday, November 22, 2013

Tarikh cantik!





13.11.13

Cantik kan tarikh tu...

Tahun ni rezeki Aufa Irdina dapat tarikh cantik time birthday yang  ke-7

Last year, 12.12.12 ...birthday Aufa Qistina yang ke-5

Last two years, 11.02.11 ... Aufa Kashfina lahir

10.06.10 ...birthday saya yg ke-30

01.10.10 ...birthday Baba yang ke-29

Kesian Aufa Amnina...lahir hujung bulan...takde chance nak dapat tarikh cantik...takpe la...yg pentingnya orangnya sangat comel! hehee



Ini yang saya titipkan buat Aufa Irdina semasa ulangtahun kelahirannya di facebook

Kata-kata berbentuk doa...dengan harapan semoga sahabat2 juga mendoakan Aufa dan meng-aameen-kan doa saya

Moga Allah memperkenankan setiap permintaan kita

Terima kasih buat sahabat2 yg sudi mendoakan Aufa Irdina...





Alhamdulillah...

Alhamdulillah 'ala kulli haal

Umur Aufa dah tujuh tahun...

Dah tamat sekolah tahun satu di SK Gambang, Kuantan, Pahang

Pencapaian selama setahun????

Alhamdulillah 'ala kulli haal

Berdasarkan penilaian guru2..inilah pencapaian Aufa Irdina




Personally, saya tak suka sgt result  ikut PBS ni

Lebih suka ikut format yg lama...yg ada exam n markah tu...pastu ada nombor

Barulah ada semangat nak bersaing...betul tak?

Over all...masih banyak yg Aufa perlu belajar dan perbaiki

Especially bab communication n  social skills

Cikgu kata...Aufa ni masih malu2 lg...bila ditanya tu susah sikit nak respon...hurmm

All the best Aufa Irdina!!

We love you soooo much!!!!

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Friday, November 1, 2013

Setahun setengah...


kecik2 memang suka buku n pensil..dah besar nanti macamana??? Hopefully suka juga la....tambah ilmu...



Dah besar ke???

Not yet lorrr...

Baru setahun 6 bulan...

Tapi...besar la sikit daripada baby dulu

Heeeeeee




video



Antara kebolehan Aufa Amnina

Bergalak sakan!

Hahaaaa..

Amnina jadi suka sangat tu sebab nampak shadow dari flash camera

Tu yang beria sangat tu!






Budak kenit ni kan....

Hmmmmmmmmmmmmmm

Takde apalah!

Tak tau nak cerita apa...

Hahaaa

Layan video ni dulu....



video



Hmmmmmmmm

Budak kenit yang comel ni kan...

Sebenarnya...

Dah pandai berebut handpone dengan kakak2 dia

Alahaiiiiii....

Saya memang lomah betul bila diorang ni berebut handphone

Riuh rendah jadinya!

Boleh menangis kalau tak dapat main handphone tau!

Issshhhhh...tak suka la!







Sekarang ni...kalau nak beli aiskrim...

Kena beli 4 untuk 4 orang

Memang la kan!!

Tapi..dulu...kami hanya beli 3 aiskrim untuk 4 orang

At that time Amnina masih boleh berkongsi

Sekarang...no more sharing!

Kena beli satu untuk dia

Sebabnya dia nak makan sendiri...

Daripada saya kena layan dia menangis guling2

Better saya ikutkan kehendak dia

Kan???



video



Yang terkini lagi sensasi!

Amnina dah susah nak tidur di siang hari

Kadang2 tu saya masukkan ajer dia dalam buaian

Dengan harapan...dengan ayunan yang melalikan serta alunan zikir yang menenangkan

Boleh la dia lena....

Hmmmm jangan harap!

Atau...berhenti berharap!

Amnina dah pandai decide samada nak tidur atau tidak

Bila saya ajak dia tidur..dia akan lari jauh dari saya

Heheee

Dan yang lebih sensasi...

Amnina dah expert keluar dari buaian!

Senyap2 jer dia dah join kakak2 dia tengok TV

Istighfar saya dibuatnya tau!



inilah reaksi anak yang dipaksa tidur...



video



Amnina...

memang tak padan dengan kenit!

Berbeza sungguh dengan kakak2 dia yang bertiga tu

Kakak2 dia ada la juga sisi penakutnya

Amnina ni...main redah aje!

Kena keep on eye on her

Kalau tidak....ada la benda2 yang dia buat!

Macam kisah semalam....

Saya tengah fokus nak potong rambut Kashfina dalam bilik air

Tapi, saya dah pesan awal2 dengan Aufa n Qistina supaya tengok2 kan Amnina

Rupa2nya....

Dalam diam...masa kakak Aufa dia tengah angkat baju dekat ampaian

*rajin Aufa tolong Mama..thanks dear!*

Dan masa kakak Qistina dia tengah khusyuk tengok TV

Amnina pergi ke dapur n panjat kerusi n main sambal!

Fuhhhhh!!!!

Patut la saya tengok dekat leher dia macam ada kesan merah2...saya ingatkan dia main glitter glue kakak dia

Membebel juga la semalam...tapi..time tu belum tahu lagi yang Amnina dah main sambal kat dapur...sebab saya baru siap potongkan rambut Kashfina

Tak lama lepas tu..bila saya pergi ke dapur..saya tengok sambal dah bertepek2 atas lantai n atas kabinet

Ya Rabbiiiiii....mau tak seriau!

Kalau dia gosok2 mata dia dengan sambal tu...naya!

Haihh!







Satay adalah makanan kegemaran Amnina

Suka tengok dia makan satay

Hehee

Masa pergi pasar malam baru2 ni...nampak satay..meronta2 nak ambil satu cucuk!

:p



video
Happy..baru lepas makan satay...




Upin was staring at you..Amnina..hehee...masa ni dekat Kedai Makan Upin Ipin di Taman Melati KL...otw nak balik Kuantan




video
Antara video yang saya suka tengok...comel sangat la dia borak gitu dengan saya! hahaa




Beriang ria bersama kaum kerabat di kampung...


Kecik2 ni kan...Amnina macam banyak cakap tau

Macam kecoh aje...

Walaupun tak tau apa yang dia cakap sebab dia still guna bahas alien.. ;p

Tapi..mulut Amnina ni asyik berceloteh aje

Pastu suka cakap dekat telefon!

Hahaaaa...



video
Kecoh!!!





di pantai Pengkalan Balak, Melaka



video



Kalau dah terer maain telefon...

Touch sana tekan sini...

Takkan benda2 lain tak pandai kan!

Amnina dah terer main ipad!

Nak cancel pun dah pandai

Kemain lgi ek!

Generasi Y la katakan....

Mama dulu...nak pegang gagang telefon pun takut2...

;p




wajah semalam...baru potong rambut..




video




Huh!

Panjang entri kali ni

Sarat dengan gambar n video

Malas nak update blog sekarang ni...

Kena betul2 ada mood...baru boleh update



Amnina....Mama Baba sentiasa sayangkan kamu dan kakak2 kamu...

Ingat tu!

Sayang yang membawa beribu pengertian..ok!

Much love!

MMuuuuahh!

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...