AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Tuesday, July 30, 2013

Setahun berlalu...

Alhamdulillah..untuk tahun pertama nampaknya berkesan

Ada lagi tempoh 2 tahun

Hopefully terbukti keberkesanannya sehingga penghujung Julai 2015

Oh..apakah itu???




Errrr actually...

Saya kannnn....


Dan disebabkan susuk ini...selama setahun juga la hormon saya terusik

Dah setahun bendera merah tak berfungsi
 
*upppsss! dun worry..kes saya masih normal bagi si pemakai susuk! 

Emosi pun turun naik
 
Tapi, saya taklah menyalahkan susuk ni yang menyebabkan emosi saya terganggu
 
Alah..normal la kan...ada ke manusia yang bahagia memanjang? yang happy sepanjang masa?

Sedangkan orang gila pun menangis..apatah lagi kita yang normal...ye ke idok???

Heeeee



orang puasa..nampak la sikit bentuk muka n dagu mahal tu..uhuks! kalau tak puasa? haaa semuanya mengembang... ;p



Bila bendera merah tak naik

Saya ni pasang angan-angan tinggi la dapat puasa penuh Ramadhan kali ni

Seingat saya, pernah sekali jer dapat puasa penuh tanpa gangguan mana2 bendera.. :p

Masa form five!

Itu je la sekali...

So, ingatnya dapat la merasa sekali lagi

Tuptup! dah nak masuk 10 Ramadhan terakhir

Bendera merah naik daaa....
 
Huuuu frust ala-ala menonggeng jugakk la!
 
Maka, tertangguh juga niat nak khatam al-Quran
 
Eh...eh..kejap!
 
Apasal saya nak surrender awal lak ni??
 
Kan ada 8 hari lagi kan kan kan???
 
Itu la....saya risau sebenarnya...takut bendera merah ni nak lepas gian
 
Habis di drag nya sampaai raya nanti!
 
Tu yg taknak tu....
 
Apa pun, saya tetap terima apa adanya
 
Segalanya sudah tersurat

Tak boleh puasa, tak boleh solat, tak boleh mengaji

Itu aje yang tak boleh...yang lain boleh lgi...

*yang ehem-ehem tu of cozez la tak boleh kan...*

Hahaaaa...
 


ni gambar versi nak menunjuk baju baru..ehee, wajah terharu ada org sudi belanja baju baru..tq La!



Bila dalam gambar...ssuka jer tengok kulit muka

Dalam gambar semua cacat cela tersembunyi ek!

Hakikatnya, kulit muka saya agak kusam la lately

Pastu makin aktif pulak jerawat nak tumbuh

Aduhai..ntah la kenapa...rimas la pulak dengan jerawat ni!




kalau semua benda nak hadap sensorang..memang macam gini la gayanya..hahaa..banyak betul tangan cik kak ni! tapi kaki tetap ada dua je.. ;p


Hari ni saya masak awal

Pukul 4 dah siap masak

Aufa2....hmmm hancur lebur puasa kali ni

Tapi takpelah

Selagi belum baligh, masih dalam proses belajar

Cuma solat masih lagi dalam kawalan ketat

The rule is.."boleh tinggal puasa, jangan tinggal solat"

Rule ni valid untuk anak2 saya jer...

Saya taknak paksa...especially Aufa Irdina

Makin hari makin kurus

Dekat sekolah..katanya..muntah...

So, kalau Aufa2 rasa boleh teruskan berpuasa sampai ke maghrib

Alhamdulillah!

Kalau tak larat...berbuka aje la..

And hari ni Baba berbuka puasa dekat Astaka, UMP

Tu yang masih mengadap lappy sekarang ni

Hehee

Selamat berbuka puasa uols!

Moga segala amalan dan ibadat yang kita amalkan pada bulan Ramadhan ini akan tetap kita teruskan pada bulan2 yang lain

Ingatan khas untuk diri saya sebenarnya

Bila difikirkan...teruknya diri ni dah tergoda oleh syaitan

Malu pada diri sendiri...

:(

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Thursday, July 25, 2013

Hidup : Berkat dan Redha


Selalunya, time buat kerja macam2 idea yang keluar
 
Aktif betul otak ni berfikir
 
Lepas sahur tadi, masa tengah iron baju Baba n Aufa

Perkara yang terdetik dalam fikiran saya adalah tentang berkat dan redha
 
 
 
 
Dari manakah datangnya keberkatan hidup seorang insan di atas dunia ni?
 
Pernahkah kita teliti tentang perkara ini?
 
 
 
googled
 
 
 
Saya berpendapat
 
Berkat hidup seorang anak terletak pada redhanya ibu bapa kepada si anak
 
Berkat hidup seorang isteri lahirnya daripada redha suami kepadanya
 
Berkat hidup seorang suami mengalir daripada redha ibu kepadanya




Melalui sumber2 inilah Allah Taala mengurniakan keberkatanNya dan keredhaanNya kepada setiap hamba

Bermakna, tiada apa yang lebih penting untuk kita raih selain daripada berkat dan redha
 
 Dan penentu kejayaan dan kebahagiaan sebenarnya adalah daripada sejauh mana hidup kita diberkati dan diredhai
 
 
 
 
Pagi ni, saya terfikir...
 
Adakah hidup saya diberkati dan diredhai?
 
Dari kecil hinggalah saya berjaya bernamatkan pengajian diperingkat ijazah
 
Yang bertungkus lumus dan bersusah payah untuk itu semestinya Mak dan Abah

Terima kasih yang tak terhingga buat Mak Abah
 

Biasanya, bila dah ada ijazah..mestilah sinonim dengan kerjaya yang mantap
 
Agar dapat membalas segala penat lelah family yang telah banyak berhabis duit untuk kita
 
Dalam erti kata..membalas budi

Betul tak?
 
 
 
 
googled
 
 
 

Tapi..sayang seribu kali sayang
 
Selepas berkahwin dan memiliki seorang anak

Anak Mak Abah yang seorang ni memilih jalan untuk berhenti kerja

Dan menjadi suri rumah sepenuh masa
 
Kerana itulah salah satu cita-cita sejak zaman persekolahan lagi
 
*Ada ke yang sama cita-cita dengan saya?*

Maka, tiada lagi sumber pendapatan yang tetap untuk disedekahkan kepada Mak Abah sebagai tanda membalas budi yang hakikatnya budi itu takkan mampu dibalas
 
Bukanlah bermaksud langsung dah tak 'hulur'..cuma bila ada rezeki lebih, masa tu lah diberi kesempatan untuk 'menghulur'

Walaupun Mak Abah tak pernah minta, tapi kita memberi atas dasar tanggungjawab

Saya nak tanya..tapi rasa takut..takut Mak Abah tersinggung pulak
 
Saya mengharapkan Mak Abah redha dengan semua yang telah diberikan kepada saya
 
Redha dengan keputusan saya pada ketika itu
 
Cuma yang tak pernah putus daripada saya kepada Mak Abah adalah doa
 
Selagi bernyawa, selagi itulah doaku buat Mak Abah takkan terputus
 
Moga Mak Abah sentiasa dilidungi dan dirahmati Ilahi..aameen
 
Semoga Allah memakbulkan setiap doa saya untuk Mak Abah...aameen
 
Mak Abah...maafkan anakmu ini...dan redhailah anakmu ini...
 
 
 
Seterusnya
 
 
googled. Baba, jom buat macam ni...nak tengok siapa lagi bambam... :p
 
 
 
Bila dah bergelar isteri
 
Saya wajib meraih redha seorang suami
 
Jadi, saya sentiasa mengharapkan agar Baba meredhai saya sebagai isterinya
 
Semoga Baba dapat memaafkan setiap kesilapan yang saya lakukan setiap saat dan detik
 
Yelah kan...manusia ni sentiasa diuji
 
Kadangkala kita kalah dengan ujian yang akhirnya membuahkan dosa
 
Dan bila kita berdosa dengan suami
 
Selagi suami tidak memaafkan dan tidak redha
 
Selagi itulah kita sebagai isteri akan dilingkari dengan dosa
 
Tiada yang lebih bermakna dalam hidup isteri selain daripada redha suami

Baba...maafkan isterimu ini...
 
 
 
 
googled
 
 
Bila redha daripada sesama hamba sudah berjaya diraih
 
Tentunya Allah Taala juga dengan mudahnya memberikan redhaNya kepada kita
 
Malah memberkati kehidupan kita
 
Samada di dunia mahupun di akhirat
 
Dan itulah sebenarnya erti kehidupan

Yang didambakan oleh setiap insan yang mempunyai Allah dalam hatinya

Sentiasa mendambakan redha dan berkat




 
 
 
 
 
 
 
 


 
 






Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Tuesday, July 23, 2013

Padah suka mengutip!

Salah satu perkara yang selalu saya ingatkan Aufa2 a.k.a membebel

Kutip or simpan segala jenis objek yang mempunyai potensi untuk dimasukkan ke dalam mulut

Sebab...adik comel mereka yang sorang tu sangat suka mengutip!

Apa saja yang dia jumpa...yang nampak sedap pada pandangan mata...dia akan kutip dan terus masukkan dalam mulut

Pernah terjadi...dia kutip tahi cicak yang ada dekat tingkap!

Nasib baik saya alert masa tu..kalau tidak...selamatlah tahi cicak tu ditelannya!

Alaaaaahaiiiiii!!!!!





Inilah dia si kenit yang suka mengutip!

Amat tak sesuai...muka comel tapi kuat mengutip!

Kan???



Tapi, kes semalam memang sangat mencemaskan

Akibat suka sangat mengutip

Amnina tercekik!
 





Masa tu saya baru selesai solat Asar

Tengah melipat telekung, terdengar Baba yang tengah mengemas dekat dapur berkecoh-kecoh dengan Aufa

Suruh check apa yang ada dalam mulut Amnina
 
Tetiba Baba panggil saya sebab Amnina termuntah

Keadaannya macam tercekik gitu

Allahu Rabbi, memang cemas betul!

Sebab tak tahu apa yang Amnina dah telan
 
Saya berlari bawa Amnina masuk dalam bilik air n mula menepuk2 belakang Amnina
 
Amnina masih lagi dalam keadaan tercekik
 
Meleleh-leleh air liur...sambil menangis kesakitan
 
Saya tekad..saya masukkan jari dalam mulut Amnina hingga dia muntah
 
Sekali...yang keluar bersama lendir dan sedikit darah adalah...



photo by google


 
Amnina sudah tercekik duit syiling 10 sen daaaa!!!
 
Sampai luka tekak!
 
Heyyy laaa Amnina...bertuah sunngguh!
 
Saya ni masih lagi trauma....yang Amnina pulak...bila syiling tu dah keluar dari tekak dia...dia rasa lega...tak sampai lima minit emosi dia bertukar
 
Bukan main riang lagi...bergelak ketawa dalam bilik air...sebab dapat mandi!
 
Anak bertuah! ;p
 
 
 
 
Hmmm lepas kejadian tu...teruk la Aufa2 kena bebel berdas2...
 
Baba pun berduet dengan saya..membebel..hahaaa
 
Masing2 diarahkan mengemas semua barang yang dah disepahkan
 
Especially barang or objek yang kecil
 
Bukan apa...Aufa2 ni suka sangat keluarkan syiling dalam tabung
 
Konon2 nak kira la tu...
 
Tapi masing2 careless...kadang2 bersepah duit syiling atas lantai

Memang benda yang saya takutkan selama ni dah terjadi semalam

Rupa-rupanya sebelum tu Qistina tengah mengira duit dalm tabung

Patut la......issshhhh!
 
Saya pun dah terkena tengah malam semalam
 
Tapi bukan tercekik la...
 
Otw nak ke dapur terpijak mainan yg kecil

Luka juga la tapak kaki!



Semoga kes semalam jadi pengajaran buat kami dan kamu

Sangat bahaya!

Alhamdulillah, setakat ni Amnina nampak sihat dan ceria

Luka di tekak tu tak tahu la macamana nak buat

Amnina macam takde masalah nak menelan

Hopefully everything is fine



Anak Mama sorang ni laa...dah sama naik dengan kakak! Apa yang kakak buat dia pun nak buat!





 
 
 
 
 
 


Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Sunday, July 21, 2013

Pesanan/Wasiat Baba

Saya memang selalu chatting dengan Baba dekat FB

Hahaa...macam orang bercinta pulak kan

Hari2 jumpa..ofis Baba pun dekat sangat dengan rumah..satu bumbung je pun..bumbung tu maksudnya langit la..langit di UMP..heee

Tapi, kami memang akan chat dekat FB...umpama mcam berborak la..tak dapat face to face...FB to FB pun boleh..

Macam-macam yang kami borakkan dalam chat FB..

Errrr nak tahu ke??? issshhh sebok je....

Alalalala...memain jer... ;p

The most important thing, perkara yang tak terluah masa F2F akan terluah masa chatting

Biasa la...dah 11 tahun kenal pun msih malu2 lg...saya la yg macam gitu..Baba macam tak je! Hahaa
 
Dan masa tengah merajuk pun memang sangat berguna chatting n whatsapp
 
Well...mesti semua orang pun sama dengan kan? Ke...lain? Hehee





Baru-baru ni...hari Khamis kot!

Masa tu dah petang...saya baru nak menyegarkan diri..nak solat Asar then nak masak untuk berbuka puasa

Tetiba Baba bagi statement ni...

"Syg...maybe harap syg boleh copy paste...simpan kat mana2.."
 
Mula-mula baca tu...rasa macm biasa jer
 
Maybe Baba nak minta tolong buat sumthing ni...
 
Saya tak respon apa2 pun..juz menunggu...macam staff menunggu arahan boss... ;p
 
 

suka tengok wajah Baba dalam gambar ni..nampak ayu sangat! ehhh!!! sorry Baba..nampak hensem n macho..kikiki..masa ni Baba dekat obersee...Belgium kot! lupa dah

 
 
 
Selang beberapa minit kemudian Baba bagi lagi statement dekat chatbox 
 
 Allahu Rabbi......Allahu Akbar...
 
Rupa-rupanya Baba minta tolong saya sampaikan pesanan atau wasiat kepada Aufas
 
Pesanan/wasiat tu bila Baba dah takde nanti...means dah meninggal dunia..
 
Masa tu...saya memang tergamam...saya terkedu...
 
Berulang kali saya baca pesanan tu
 
Dan...gugur jua air mata saya...tak boleh nak tahan dah!
 
Masa tu saya fikir...dah dekat ke dengan kematian...Baba dah terasa ke...ya Allah...
 
Memang saya sedih sangat...sampaikan Aufa perasan saya menangis
 
Masa tu juga saya berdoa moga Allah panjang umur saya, umur Baba, umur Aufas, umur Mak Abah Melaka & Kedah, n umur semua yang saya sayang
 
 
 
 
Saya terus ambil wudhuk n solat asar
 
Cuba untuk melawan rasa sebak n pilu
 
Tapi, bila kita tengah solat...kita sedang berhadapan dengan Allah..mana mungkin kita mampu menahan rasa itu..sebab kita bergantung sepenuhnya pada Dia..
 
Memang berjujuran air mata sepanjang solat
 
 
 
 
 
Lepas solat saya terus pergi dapur
 
Dalam keadaan menangis..habaq hang!
 
Over kan! padahal baru jer baca pesanan
 
Kalau betul2 terjadi nanti..macamana agaknya situasi saya...
 
Itulah yang saya fikirkan sepanjang buat kerja di dapur
 
Dalam fikiran saya masa tu..dok memikir bagaimana sepatutnya saya harus hadapi situasi begitu..bagaimana nak kontrol emosi supaya redha..bagaimana nak suntik kekuatan dan ketabahan untuk melalui hidup tanpa Baba
 
Dan sambil tu juga...air mata masih lagi mengalir
 
Sampai bengkak mata saya ni menangis!
 
Ya Mujeebas-saaileen...perkenankanlah permintaan hambaMu yang sangat lemah ini...
 
Berikanlah umur yang panjang untukku dan suamiku serta anak-anak kami, agar kami dapat membesarkan dan mendidik anak-anak kami sehingga mereka dewasa...aameen aameen aameen
 
 
 
 
sama cantik sama padan...hahaaa perasan!
 


Dan...Baba pun balik..

Baba buka je pintu rumah..Aufa terus mengadu..

"Ba, tadi Mama nangis"

Dari dapur saya dengar...ceh! tak boleh nak simpan rahsia langsung!

Saya teruskan masak...sambil menangis...lagi

Baba datang ke dapur pun..jenuh saya nak cover

Tapi memang dah tak boleh nak coverline..sebab mataku sudah bengkak!

Baba ni pulak..saja buat2 tak tahu..pastu tanya kenapa!

Saya tetap la maintain dengan jawapan rasmi saya..."takde apa2.."

Tapi..bila pandang wajah Baba masa tu memang automatically rasa sedih makin bertambah

Aiyooo...awak memang 'benye' la Ijan oi!

*benye tu cengeng*




Tak lama lepas tu Baba datang lagi ke dapur

Aduh! saja je tau Baba ni..juz let me alone tak boleh ke..

Baba tahu sebenarnya..saja je buat2 dunno

Macam biasa la style Baba..alahai...ala2 suami romantis gitu!

Kiss sekali kat pipi..

Haip! jangan ingat bulan puasa tak boleh nak ber-kiss-kiss!

Hahaa..boleh ajer..tapi..jangan la over!

Karang...tak pasal2 kena kaffarah...upppss! 

Cium sebagai tanda kasih sayang yang suci abadi bukan lagi rahsia...kikiki

Allahu Akbar...itu yang menyebabkan hati makin sayu




Alhmadulillah...bila Baba buat macam biasa..saya pun lama2 ok la juga

Berbuka puasa bersama2...tapi sekejap je sebab Baba solat Maghrib dulu

Saya pulak temankan Aufa2 berbuka..then baru la solat

*ayat coverline.. ;p*



Sampai ke saat ini..setiapkali teringatkan pesanan/wasiat Baba 

Emosi saya terusik

Mata pun cepat aja nak berair

Terus saya istighfar dan reset minda

"Terima segala ketentuan Ilahi dengan redha. Namun yang telah ditentukan Ilahi boleh diubah dengan kuasa doa"

Jadi, setiapkali saya teringat saya akan berdoa...moga Allah panjangkan umur kami dan semua yang saya sayang

Itulah sebaik-baik terapi untuk emosi saya itu



terima kasih atas segala-galanya...



Untuk Baba, ketahuilah dan fahamilah

"Kamu adalah sumber kekuatan Mama untuk terus hidup sebagai hamba Allah..berbakti kepadamu sebagai isteri..membesarkan dan mendidik anak-anak kita dengan bersandarkan kepada kata2 semangat dan dorongan daripada kamu..semoga Allah merahmati rumahtangga kita..semoga Allah memanjangkan usia kita..dan semoga Allah melindungi kita serta keluarga kita...aameen"
 
 
 Pesanan/wasiat itu akan di simpan dengan selamat

Tiba masa nanti..akan dititipkan kepada Aufas


Sesungguhnya di dunia ini tiada satu pun milik kita

Semuanya Allah yang punya

Bersyukurlah..atas kurniaanNya

Jangan disia-siakan



Sabda Rasulullah SAW bermaksud,

“Tidak boleh ditolak qadar Allah Taala melainkan doa. Dan tiada yang boleh memanjangkan umur melainkan dengan berbuat baik kepada ibu bapa.” (Hadis riwayat Hakim, Ibnu Hibban dan Tirmizi)
 

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Thursday, July 18, 2013

Ragam berpuasa

copy from IluvIslam.com
 
 
 
Tahun kedua mereka belajar berpuasa

Dan hari ni hari ke-9 berpuasa untuk tahun ni

Alhamdulillah..ada improvement 

Mereka makin faham tujuan berpuasa

Malah mereka makin faham akan kepentingan solat



Tapi..biasalah kan..

Karenah dan ragam yang harus dilayan

Sedangkan orang dewasa pun meragam mengalahkan budak kecik!

Eheee...yang itu saya la kot!

Ada masa memang rasa collapse
 
Tahun ketujuh berpuasa sebagai pembekal susu.. kepada anak sendiri sahaja

Memang sangat menduga fizikal dan mental

Alhamdulillah, setakat ni saya masih lagi mampu bertahan







Masa hari ke-2 Ramadhan

Memang lawak sangat la bila masing2 terlupa yang mereka berpuasa

Pagi tu...Kashfina makan biskut tiger susu untuk sarapan
 
 Malas nak bangun..saya juz letak plastik biskut tu dekat atas sofa

Ada la tinggaal 2-3 keping biskut lagi

Tengah syok melayan facebook..tetiba...

"Ma..Adik habiskan ei?"

Sambil menunjukkan plastik biskut dan di mulut Qistina ada habuk biskut!

"Eh..Adik tak puasa ke?"

Done2 muka dia berubah n terus merajuk!

Hahaa...untuk mengelakkan keadaan lebih buruk...saya pun mereka cerita

"Adik terlupa kan..takpe..dulu Mama kecik2 pun pernah terlupa..biasa la tu.."

Sikit-sikit Qistina mula nak senyum n ok semula

Saya tahu dia terlupa

Kesiannya laa...


bertukar uniform..



Yang si kakak pulak lain ceritanya

Balik dari sekolah...lepak dulu depan TV sambil bercerita apa yang terjadi di sekolah

Kashfina la juga pelakon pembantunya...hahaa..

Kashfina mbil tin biskut..dalam tu ada keropok ikan...dia bawa depan TV

Bila Kashfina buka tin tu...tetiba je...

"Aaaaa nak satu!"

Sambil tangan dah nak capai keropok!

Saya pulak automatik ajer cakap.."ehhh Aufa tak puasa ke?"

Sepatutnya..tunggu la dulu kan..nak tengok adegan seterusnya..isshhh

Terus dia malu sendiri...aduiii kesian sangat!

Macam kes Qistina juga..saya reka cerita yang sama bagi mengelakkan mereka rasa down
 
Rasa nak gelak sangat tapi kutahan jua
 
Masing2 terlupa pada hari yang sama pulak tu!
 
Macam berjanji pulak yea!
 
 
Gelak kat sini je la...wakakaaaaaa.... ;p




suasana langit pagi Ramadhan al-Mubarak


Bab solat, saya memang selalu tekankan pada mereka

Kalau nak puasa..kena solat

Itu tandanya kita sayangkan Allah, kalau nak Allah sayang kita...kena la solat n puasa..pastu mengaji..

Nanti kita dapat banyak pahala

Aufa Qistina pun mencelah.."Mama, nanti Adik dapat 100 pahala kan?"



Malam tadi...masing-masing tak ikut saya solat isyak

Lepas jer mengaji masing2 terus simpan kitab Furqan n buka telekung

Katanya nak solat kejap lagi...huuu takpe la anak2...

Mejelang pukul 11 malam..saya tengok masing2 dan kelayuan+kelesuan

Masa tu..memang dah liat la nak solat kan..jenuh nak menyuruh!

So saya pun apa lagi...kasi psycho la kan sama diorg!

"Ok..taknak solat kan..takpe la..siapa tak solat maknanya dia tak sayang Allah"

Then saya tak suruh lagi..saya nak tengok apa reaksi diorg

Allahu Akbar! memang terkesan dekat hati diorg

Slowly..sorang-sorang pergi solat isyak...

Alhamdulillah..syukur sangat!




Tengahari tadi...

Balik dari sekolah, rehat sekejap n Aufa terus mandi n solat tanpa disuruh

Alhamdulillah!

Aufa Qistina masih lagi kena suruh...ada masa jer yang dia pandai buat sendiri

Bila dia dah sudah solat, saya tengok macam tak basah jer muka n tangan or baju!

Nasib la korang dapat Mama yang teliti!

"Adik solat tadi tak ambil wudhuk ke?"

"Tak..Adik terus solat jer..Adik tak larat"

Pulak dah...Allahu Rabbi,,sabar je la..

But anyhow...Alhamdulillah..

N tak lama leps tu..Aufa Qistina merengek nak berbuka puasa

Memeng confirm la tak larat tu..kalau tidak..dia steady je..

Selamat dah berbuka awal hari ni...




Aufa Irdina & Aufa Qistina di zaman kecil mereka..lupa dah masa ni berapa ek umur diorg...3-4 tahun kot! comel sangat!





Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Sunday, July 14, 2013

Ujian sebagai tarbiyyah


Hidup adalah untuk diuji. Ujian itu tidak akan ada hentinya. Selagi kita diuji, selagi itulah kita masih hidup. 

Jadi bersyukurlah… Ujian itulah jalan untuk kita mengenal Allah. Allah ‘memperkenalkan’ Dirinya di sebalik semua ujianNya.

 Pada ujian sakit, Allah kenalkan Dirinya yang Maha Penyembuh. Pada ujian miskin, Allah perkenalkan diriNya yang Maha Kaya. Pada ujian fitnah, Allah sedang memperkenalkan diriNya yang Maha Penyabar…




Tidak ada hari tanpa diuji, kerana atas hukum itulah kita hidup dan mati.

 Semoga dengan itu kenal kita kepada Allah makin tinggi… dan akhirnya, cinta kita kepadaNya pun semakin meningkat. 




Hakikatnya, apabila kita belum cinta, itu petanda kenal kita belum sempurna. 




Ujian, membuktikan bahawa di sebalik kuasa diri yang sering kita fokuskan ini, ada kuasa Allah yang Maha Berkuasa di atas segala kuasa. 

Ke situlah perjalanan hati ini sewajarnya dipacu. 

Sentiasa bersangka baik bukan hanya bermakna yang baik-baik akan berlaku dalam hidup ini, tetapi hati kita diberi kekuatan untuk menghadapi ‘sesuatu yang tidak baik’ dengan hati yang baik.





Apabila berlaku sesuatu yang tidak diduga, tidak disangka, tidak dipinta… jangan kecewa, marah apalagi mencela. 

Tetapi tanyakanlah diri, apakah maksud baik Allah di sebalik semua itu.

 Dengarlah ‘bisikan’ tarbiah Allah di sebalik segala mehnah (ujian). 

 Allah tidak akan menzalimi kita. 





Ujian itu penting, tetapi bagaimana kita menghadapinya jauh lebih penting. 

Dalam hidup, peganglah prinsip ini untuk bahagia.

 Prinsip yang dipegang oleh Nabi Muhammad SAW dalam apa jua ujian yang melanda… “aku hamba Allah, Dia tidak akan mengecewakanku!”

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


nukilan di atas saya ambil dari blog Ustaz Pahrol Muhammad Juoi 

Sangat kagum dengan nukilan Ustaz Pahrol

 

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Sahur di waktu imsak

Memang sangat menduga bila terjaga jam 5:15 pagi!

Menggelabah bangun n kejut Baba

Nasi dah siap masak malam tadi

Lauk aje yang belum masak!
 
Lauk malam tadi pun takde..sebab semalam saya masak dekat bazar.. ;p
 
Beli makanan yang sekadar cukup untuk berbuka puasa sahaja 
 


 
Waaaa nasib baik boleh control emosi!
 
Baba kata dah tak sempat masak sebab waktu Subuh jam 5:44 pagi
 
Saya...macam biasa la...degil! ehee...
 
Tetap nak masak juga..sebab masa tu saya rasa saya sempat nak masak n kami sempat nak sahur sebelum masuk waktu Subuh
 
Nasib baik daging dah dikeluarkan dari freezer sejak pukul satu malam tadi
*satu pagi kot!*

Haaa tengok! Macamana la nak bangun awal..tidur pun lewat!

Haih! macamana nak tidur..mata taknak rehat!

Issshhhh mata ni..memang nak kena! ;p

*salah sendiri tuding jari kat orang lain ek! jangan amalkan sikap macam ni yea*




Alhamdulillah..berkat doa semasa sahur

Sambil buat kerja, saya berdoa dalam hati semoga Allah izinkan kami bersahur

Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Daging goreng kicap siap dimasak jam 5:30 pagi

Itu ini..itu ini..5:35 pagi baru dapat bersahur dengan Baba

Tak kejutkan Aufa2 bangun bersahur..takut drag masa nanti terus tak sempat nak bersahur
 
Payah juga nak mengejut diorg bangun... ;p

Baba pulak tengah mendodoi Amnina yang kebetulan sama2 bangun masa 5:15 tadi
 
Bangun nak menyusu..tapi saya tak bagi pun..sorry Amnina..Baba gantikan dengan air kosong
 
Takpe..kalau Aufa2 rasa tak larat nak teruskan puasa..biarlah diorang berbuka awal..dimaafkan..lagipun diorang masih dalam proses belajar...taknak strict sangat..




Fuhhhh! lega rasanya....Alhamdulillah

Lepas selesai solat subuh n mengaji...terus mengadap cik lappy yg memang tak di shut down

Terus meng-google "hukum makan semasa waktu imsak"

Actually, sebelum2 ni saya memang tak berkira sangat dengan waktu imsak

Bukan tak ambil port..cuma saya berpendirian yang waktu imsak itu sekadar waktu untuk kita berjaga-jaga

Mana la tau tengah syok mengunyah, tetiba dengar azan Subuh

Kan kes naya tu! walaupun makanan ada dalam mulut..bila dah masuk waktu.. tak boleh nak telan dah makanan tu..kena keluarkan semula...dan kalau degil juga nak telan..maka batal lah puasa kita

Itulah hikmah di sebalik waktu imsak..sebagai langkah berjaga-jaga supaya kita bersedia untuk memulakan puasa

Jangan pula kita sangka puasa kita dah bermula pada waktu imsak...haaa salah tu!

Puasa kita akan bermula tatkala terbitnya fajar..iaitu bila masuk waktu Subuh
 




So, bila dah tanya pakcik google...memang ada persamaan la dengan apa yang saya faham n pegang selama ni

Ada beberapa web yang saya baca..maaf tak dapat nak link kan di sini

Cuma berterima kasih kepada pemilik web2 tersebut atas penerangan yang lengkap dengan dalil aqli n dalil naqli

Antara dalil dan keterangan yang saya cilok dari web2 yang ada :

Menurut Dr. Yusuf al-Qaradawi: Jika seseorang selalu mengamalkan puasanya bermula daripada waktu imsak, maka ia telah melakukan suatu keterlaluan dalam agama ini dan bertentangan dengan Sunnah nabi s.a.w. (Fatawa Mu`sirah, 1/313).
 
 
 Dan makanlah serta minumlah sehingga nyata kepada kamu cahaya siang dari kegelapan malam, iaitu waktu fajar, kemudian sempurnakanlah puasa itu sehingga waktu malam (al-Baqarah: 187)



Bagi sesiapa yang terkena kes yang sama dengan saya

Hopefully faham la yea...

N after this jangan buat lagi!

Heheeee
 
 
 
 
Rasa tak best pulak bila tak tepek gambar...sedangkan gambar adalah obsesiku...terus teringatkan gambar ini yg di mbil semasa petang 2 Ramadhan yang lepas...SUBHANALLAH! indah sungguh!
 


Selamat meneruskan puasa untuk hari kelima Ramadhan 1434H

Assalamualaikum!




Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...