AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Friday, October 28, 2011

Standby mode

Semalam tak jadi balik Melaka
Baba kena settle down all the things here
Before he flies to France tomorow morning
Then barulah boleh bergerak balik ke Melaka

So
Sementara menunggu green light from him
Adalah lebih baik saya update blog dulu
Barang2 pun dah packed





video

Kashfina baru jer lepas mamam
This time saya bagi Fina makan..
Oat, Gandum & Prun - Cerelec
Kadang2 bagi dia makan..
Gandum & ikan bilis - Cerelec

Alhamdulillah 
Selera Fina sangat ok!
Tak boleh nampak kami makan
Semuanya dia nak!
Adoi laaaa haiii!


video

How time flies......
Tak lama lagi genap 6 tahun jadi isteri
Dah 4 tahun saya jadi suri rumah
Membesarkan anak2, suami dan diri sendiri
Alhamdulillah 'ala kulli hal...

Ehhhhhh
Malam td my best friend masa di UIA called me
Nak tanya pasal Nahu (Arabic grammar)
Wahhh!!!!
Tak sangka masih jadi reference lagi saya ni
Hehehe
Alhamdulillah...masih ingat lagi ilmu yang dah dipelajari dulu
Bak kata Rose (member yang called tu)..
"Al-'Ilmu fis suduur kak.."
Exectly Rose...
Tapikan...
"Al-'Ilmu bi la 'amalin kasy-syajari bi la thamarin"
Maksudnya...
"Ilmu tanpa amal bagai pokok tiada berbuah"



Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Thursday, October 27, 2011

Kuantan--Melaka--France

Malam ni masih berada di Kuantan...sejuk jer cuaca di Kuantan sekarang...menandakan monsun timur laut sudah bertamu. Gamaknya sampai ke bulan Mac la cuaca sejuk ni menyelubungi pantai timur Malaysia. Hari2 hujan...jangan banjir sudah la...tak sanggup nak menempuhinya...

Sejuk2 ni...cepat sangat la rasa lapar. Hari ni cuti sempena Deepavali..so Baba ada la di rumah. Bila Baba ada...semua happy n berseri2 jer muka memasing! Haha...Pagi tadi saya goreng mee, nugget tempura & crab drumstick. Licin! So, around 3pm baru start masak nasi berlaukkan ayam goreng kunyit. 

For dinner...Baba awal2 dah offer nak belanja McD. Macam tau2 jer Mama memang nak makan Bigmac! Hehehe...actually kami memang selalu macam tu. Tak perlu cakap pun takpe...macam ada link pulak kan...kadang2 apa yang saya fikirkan itulah juga yang Baba sedang fikirkan. Bila saya nyanyi...boleh pulak serentak keluar lirik lagu yang sama! Amazing kan! Serasi bersama la tu...walaupun........bila dekat asyik nak bertekak! Manja2 jer la...dah takde kawan nak gaduh...;p

Esok petang...insha Allah kami akan bermusafir berkelana ke kampung halaman tercinta di Masjid Tanah, Melaka. Barang2 satu hape pun tak packing lagi. Adoi la.....malasnya! Esok memang letih sikit la..dengan baju yang dah menggunung tinggi tak berlipat. Masukkan dalam washing machine & ampai...memang la rajin...bab nak melipat tersangat la malas...entah bila nak berubah perangai buruk ni agaknya...kalaulah Mak tau...memang sakit telinga ni kena bebel! ;p

Kami balik Melaka bukanlah sebab nak holiday...tapi ada sebab lain. Ada la orang tu...nak pergi France la pulak! Nasib baik urusan kerja...kalau pergi holiday tanpa bawa anak bini...memang tak patut n memang nak kena sula! Hahaha...

Baba la yang nak pergi Lille, France....ada jemputan silat...hebat kan seni silat gayung...internationalle! Baba pergi dengan student UMP & gurulatih silat...6 orang kot yang pergi ke France. Flight jam 9:50 pagi hari Sabtu ni...balik 8hb November...10 hari tu....lamanyaaaaaaaaaaaaaaaaa! :{

Baba yang bertanjak tinggi tu...actually Baba ni gayung pusaka..tapi join jg gayung malaysia..kata 1 Malaysia kan...;p

Raya haji 6hb kan....meaning that Baba akan berhari raya haji di France la tahun ni...alahai sedihnya....tapi nak buat macamana kan...tuntutan kerja. Lagipun...kalau bukan sebab kerja entah bila la nak sampai ke Paris...the most visited city in the world...from what I'd read.

Tak sedih pun tak dapat ikut sama...sebab Paris takde dalam list saya...tempat yang betul2 saya teruja sangat nak pergi ada 2 jer...firstly of course la tanah suci Makkah & Madinah. Secondly....saya teringin bebenor nak pergi Brunei Darul Salam. Baba ketawakan saya bila saya cakap benda ni...betul la! Tak tipu! Tapi since Baba yang nak pergi France, saya pulak yang sebok dok survey pasal France...sampai terdetik dalam hati...'akan sampaikah aku ke sana ek?'...hehehe...

Apa pun...semoga semua yang dirancang akan berjalan dengan lancar...semoga dipermudahkan urusan Baba & the gang. Selamat pergi dan selamat kembali. We gonna miss you like crazy Baba...

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Sunday, October 23, 2011

Lawak hujung minggu : SITI DATOK-NIZA

Tengahari tadi
Masa tengah bermekap2
Macam biasa la kan
Mesti ada yang nak menyibuk
Over dari I lagi tau!

Untuk tidak menghampakan mereka2 itu
Layankan aje...
Tapi yang simple2 jer la
Malas la...
I pun simple jer...
Just pakaikan compact powder
N lipstick
N layang2kan sikit blusher
No eye shadow
Lambat kang!

Sorang tu I pakaikan dia lipstick Maybelline
Yang saya selalu pakai
Tapi yang sorang lagi keras hati sikit
Nak pakai lipstick SimplySiti dia jer!
Errrmmmm
Layankan aje la....


Tiba-tiba


Salah seorang daripada mereka bersuara

"Biarlah dia....dia kan suka SITI DATOK-NIZA"


Whattttttt???????????
 
 


 
 
 
Bagai nak tercabut usus!
Sampai menggigil tangan nak pakaikan lipstick
 
SITI DATOK-NIZA??????
 
 
Siapakah gerangan SITI DATOK-NIZA itu?????

Renung-renungkan......



THANK YOU VERY MUCH SAYANG!!!

YOU REALLY MAKE MY DAY!!!!!

hahahahahahahahhhahaahhahahahahahahahahahahahahaahahahahahahah

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Thursday, October 20, 2011

Feveret!

Sekarang kan....restoran feveret kami adalah Oldtown White Coffee Restaurant. Affordable la for us...sekali makan tak sampai RM50 pun...hampir2 nak cecah jer...hehe. Setiapkali makan di sana...menu yang kami order mesti sama....hahaha....but actually kat mana2 pun macam gitu juga! Pizza ker...McD ker...Rasamas ker...kedai makan biasa ker...KFC ker....oooo kalau KFC menunya itu jer la kan....tak tahu la kenapa....takde zouq nak try menu lain...then tempat pun yang sama jer setiapkali makan...walaupun dah berlambak restoran oldtown di bandar Kuantan. Just malam tadi jer la...tekak ni meragam pulak....rasa nak muntah sangat! Perut pulak memulas2! Saya just order air...itupun tak minum...dah sampai rumah, dah baring2...barulah boleh minum....aduyai...rugi2!!! alas perut dengan maggi jer tengah malam semalam...

ini jer gambar yg ada di oldtown white coffee...gambar si gebu Mama...;p


Satu lagi cerita pasal feveret! On the way balik rumah malam tadi...singgah seven-E...minta tolong Baba belikan susu HL...ada la sekumpulan kucing tengah bersantai depan spa. Macam baru lepas facial jer gamaknya! Hahahaha...As usual...Aufa2 pun mulalah adegan excited diorg! Antara dialog yang paling saya tak tahan nak gelak adalah dari Aufa Irdina..."waaaa cantiknya kucing...Maaa belilah kucing...yang putih tu Aufa punya FEVERET"...Terkejut la jugak! First time dengar dia cakap feveret! Sekarang ni pun tengah sibuk speaking london dengan Aufa Qistina..elok la tu..next year pun nak masuk IIUM educare...kat situ ramai anak foreigner...cari vocab banyak2...dia banyak belajar dari TV jer...teruk betul Mama dia ni! Issshhhh

kesian anak2 Mama...makan maggi jer...Baba terlewat td...nak masak semua stok habis..termasuk gas...hmmm




Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Tuesday, October 18, 2011

Garisan penamat



Kejadian demi kejadian
Kes demi kes
Makin hari makin bercambah
Macam ada yang dah tabur benih pulak kan!

Then, ramai pulak yang tukang siram
That's why berkembang mekar macam bunga

Tapi 
Yang ini bukan bunga
Yang ini
Tanda--Alamat

Alamat bahawa kita semakin hampir ke garisan penamat
Untuk kita berhijrah ke alam yang kekal abadi

Semoga dengan apa yang dipersembahkan kepada kita
Menjadikan kita lebih insaf
Membuatkan kita lebih mendekati Dia

Bersyukurlah
Kerana kita adalah insan terpilih
Terpilih untuk terus disinari dengan hidayah dan inayah
Alhamdulillah

Bersimpatilah
Kepada mereka yang telah hanyut
Akibat ledakan nafsu yang tidak mampu dikawal
Astaghfirullah


Dan berdoalah
Semoga mereka juga akan menerima hidayah
Selagi pintu taubat belum terkunci
Yarhamuhumullah









Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Monday, October 17, 2011

Pendam

 
 
Aku yang mengejar bayang
Cinta kian terbiar
Terpendam kata tak terungkap selamanya

Pedihnya hanya aku yang merasa
Mahu memilikinya
Aku hanya hamba cinta

Bisik hatiku lepaskan dirinya
Sungguh aku tak bisa
Biarlah ku sendiri
Tanpa kasih di hati

Aku tak mampu pertahankan lagi
Cinta yang menyakiti
Biarlah aku pergi
Tiada hampa di hati

Pedihnya hanya aku yang merasa
Mahu memilikinya
Aku hanya hamba cinta
Bisik hatiku lepaskan dirinya
Sungguh aku tak bisa
Biarlah ku sendiri
Tanpa kasih di hati

Aku tak mampu pertahankan lagi
Cinta yang menyakiti
Biarlah aku pergi
Tiada hampa di hati

Aku yang mengejar bayang cinta


video

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Sunday, October 16, 2011

Tangan ke dada mata ke atas

Assalamualaikum! Hi!!!

How's your weekend? Full of excitement activities?

So do I.... *_ ^

 
Becoz of that, I feel like jumping thousand time..............




Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Friday, October 14, 2011

8 bulan : aaaaahhhhh!!!!

Seronok sangat tengok anak2 membesar depan mata


 
Sedar tak sedar
*bila masa tak sedar tu....?*
Dah 8 bulan usia Aufa Kashfina

Minum susu Mama
Makan nestum beras merah
Makan roti
Makan biskut
Makan buah

Alhamdulillah
All praise be to Allah
Aufa Kashfina membesar dengan sihat dan cergas



Kashfina dah makin tangkas merangkak
So kena pakaikan dia legging or seluar panjang
Lutut kena protect...kang hitam kang!
;p

Satu ruang tamu dia dah explore
Ohhhh...semalam dah merangkak sampai ke dapur!
Mencari Mama...


video


Hobi terkini Kashfina

Suka berdiri
Suka mengutip
Suka menjerit
Suka memanjat
Suka Mama...hehehe


One more
Suka rebut botol kakak!


video


Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Wednesday, October 12, 2011

I'm flying without wings

 This song
Such a very beautiful song
With a meaningful lyrics

Specially dedicated to MY HEART & MY PRINCESSS

Juz listen and mean it!

"Cause you're my special thing"
"I'm flying without wings"
video


When I listen to this song
I said to my princess

"Lagu ni untuk Aufa, Adik, Kashfina & Baba"

You know what they said????

"Aaahhh...tak suka! Aufa suka lagu Barbie jer!"

Hahahaha
It's okay then....
When you all grow up
I'm pretty sure that
You will love this song
Very much!


Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Tuesday, October 11, 2011

Rasa

Orang tak tahu apa yang aku rasa
Sebab
Aku tak pernah luahkan 
Walaupun pada dia
 
Dia nampak
Seolah-olahnya aku gembira
Hakikatnya tidak!
Sungguh...aku tidak gembira
Sekarang

Entah
Aku buntu
Sebenarnya
Buntu mengadap kenyataan hidup
Yang tiada siapa pun tahu
Buntu mengekang rasa
Yang tiada siapa mengerti
 
***
**

*







Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Monday, October 10, 2011

Cita-cita

Setiap makhluk Tuhan yang paling seksi waras pasti punya cita-cita. Sejak kecil lagi masing-masing dah start berangan-angan, berimpi-impian dengn cita-cita masing-masing. Am I right?

Masa kecik2 dulu...masa zaman sekolah rendah...saya bercita-cita nak jadi polis. Bukan apa...suka tengok uniform polis...kan smart...siap dengan topi lagi! Hehehe...masa tu kecik lagi...akal pun belum berkembang pesat lagi...fikir seronok jer la...Tapi yang lawaknya...cita-cita saya tu mendapat tentangan hebat dari family...tak sesuai katanya....;p Ada lagi cita-cita lain time tu...nak jadi ahli astronomi, angkasawan...pendek kata (belum lagi paanjang yng berkata..;p) cita-cita memang menggunung tinggilah! And it's very good...

Masuk zaman sekolah menengah...cita-cita pun berubah...nak jadi guru, pensyarah...yang related dengan education pulak. Agaknya masa tu dah nampak potensi diri dan kecenderungan saya kot...

Bila melangkah je masuk ke alam universiti...once again...cita-cita pun berubah lagi...ermmmm tak tetap pendirian...perhaps??? or maybe saya belum jumpa apa sebenarnya yang saya idamkan dalam hidup. Masa di UIA...saya teringin sangat nak jadi executive...waaa nampak elegance sangat kan???? Hehehe...macam2 la saya ni kan...

At last...bila dah habis study...yang menjadi rezeki saya semuanya dalam bidang education. Walaupun saya dah tak minat dengan kerjaya sebagai guru, tapi saya teruskan juga demi merealisasikan impian mak yang nak sangat anak dia jadi guru. Rezeki saya selama ni semuanya berkat doa mak abah...Alhamdulillah...

After this...saya rasa nak further study...moga ada rezeki untuk saya...ameen...
Baba pulak...dulu dia pernah bercita-cita nak jadi tentera...tapi mendapat tentangan from his parent....hehehe...time tu dia dah habis sekolah dah...kesian....saya pernah cakap kat Baba...agaknya kalau Baba jadi tentera...memang kami takkan jumpa kan...semuanya jodoh...who knows...except Him.
Then, masa zaman universiti...Baba bercita-cita nak bekerja dalam universiti...macam kerja dia sekarang la...hmmm tercapai juga cita-cita Baba...walaupun menyimpang sungguh bidang...student political science...kerja pegawai kebudayaan...nasib baik Baba ni multi talented...sungguh! bukan nak puji suami sendiri...tapi itulah kelebihan Baba...

Errmmm sebelum tidur, Baba tanya Aufa Irdina..."Dah besar nanti Aufa nak jadi apa?"...Aufa Irdina jawab..."Aufa nak jadi Doktor dengan Cikgu". Sekarang umur Aufa 4 tahun 11 bulan (next month genap 5 tahun)...nanti bila dia dah masuk sekolah rendah..saya nak tanya lagi apa cita-cita dia...hehe.

Then, saya pulak tanya Aufa Qistina yang baru berusia 3 tahun 10 bulan.."dah besar nanti Adik nak jadi apa?". Nak tau apa jawapan dia?????..........."Adik nak jadi.....lembu! Pastu Adik nak jadi....sun!"....Huahuahuahua....sungguh menggeletek usus jawapan itu!!! ;p

Errrr nak letak gambar apa ek dalam entri ni???? Jap...nak godek bluetooth folder jap...............
Isshhhhhhhhhhhh....takde gambar yang sesuai la......tak payah la kan.....senang kerja....nak buat bergedil la kejap lagi...my fav menu...



Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Friday, October 7, 2011

Tiba-tiba.....

Sedang si emak leka membelek Iconia Tab...mencari2 info, ilmu dan yang sewaktu dengannya.....


Sibuk cari info pasal iPhone & iPad...which one is better????
 
 
 
 
Tiba-tiba....jeng-jeng-jeng....tak suspen pun sebenornya...;p
 
 
 

Si anak dengan rela hati meringankan tulang masing-masing...tanpa paksaan mahupun arahan...
 
 
Telah mengemas rumah...
 
Mengemas bilik...
 
 


Sorang tukang buang habuk...



Sorang lagi tukang sapu lantai





Masing-masing penuh ikhlas bekerja...

Dengan di observe oleh.....





Anak yang paling kecil....

Dengan riak yang penuh rasa hairan....

Atau teruja....mungkin...

Atau rasa pelik....

"Kenapa la kakak-kakak ni tetiba jer rajin ni??? Selalunya Mama jerit dulu baru la rumah clear...hairan bin ajaib ni..."

Mungkin itu yang anak kecil ini sedang fikirkan....


Bertuah sungguh si emak....

Punya anak-anak yang rajin dan prihatin....

Lepas ni...

Si emak kena la ambil ikhtibar....

Sebelum mengadap laptop...


SILA KEMAS RUMAH DULU!!!!!!!!!

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Thursday, October 6, 2011

Kisah lagu doraemon

Masa dalam kereta
On the way balik ke UMP
Petang tadi

Baba mainkan lagu doraemon
Dari handphone dia
Dah la Baba on-kan repeat function
Adoiii...dok ulang2 la lagu doraemon tu

Suddenly
Aufa Irdina bersuara

"Dia sebut nama Aufa...Irdina"

'Ehhh budak ni...perasan pulak dia!'
Hati saya yang berkata...;p
Saya kata...."Takde pun???"

"Ada tadi...dia sebut Irdina"

Ok...ok
Jom kita dengar sama-sama


video

Okeh!!!
Korang notice tak????


Ermmmm
Cer dengar semula n fokus pd minit ke 19


Haaaaaaa
Ada kan....dia sebut "Irdina"

Tak boleh blah la Aufa
Perasan!!!!!!
;p

Dia sambung lagi

"Itu la lagu Aufa masa kecik"

Iyolah Aufa
Done-done jer kan
Whatever it is
Mama&Baba sentiasa mengiyakannya
Hehehe

Ada satu lagi pertanyaan dia
Yang agak menggelikan hati

Dia nampak kuil..
 
"Mama, tu tempat India kan? Mama..kita orang BAHASA MELAYU kan?"

Hehehe


You're so funny la Aufa...
N talkative too...

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Wednesday, October 5, 2011

Homemade birthday cake

Semalam
Baru berkesempatan buat kek
Setelah menggodek2 pelbagai jenis resepi kek
Dari beraneka jenis chef

Maka
Terhasillah kek ini


Sejurus selepas siap
Gambar diambil dari dalam peti ais
Hahaha...boleh gitu kan!



Moist chocolate cake
With choc fudge buttercream 
N choc rice


Celebrating his 30th birthday
Eventhough lewat 4 hari
Nak buat macamana kan...on the day beliau sangat busy
Busy dengan convocation day di UMP



Budak sorang tu merajuk
Tetiba jer....
Terus taknak join potong kek



Tengok muka Baba
Muka orang tengah mengusik anak
Anak yang tengah merajuk tu la....
Tak habis2 nak mengusik


Nampak sedap kan???
Memang sedap!
Tapi bertambah sedap kalu buttercream tu kurang manis

Itupun saya dah kurangkan gula
Biasanya kalau buat kek saya akan kurangkan sukatan gula
Tapi...buttercream ni
Issshhhh...manis leting!!!
*betul tak istilah tu ek???*

Next time
Nak bubuh sikit2 je gula


Anyway...menjadi juga kek ini
Alhamdulillah
Aufa2 pun suka makan...

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Tuesday, October 4, 2011

Belajar berdiri

Aufa Kashfina dah belajar2 nak berdiri pulak
Cepat juga dia berbanding kakak2 dia yang berdua tu
Tengok la pulak badannya kan....
Hehehe


Agak  censored photo ini
Fina suka buat macam tu sekarang



Yang ni tak tinggi sangat 
Tengok yang ni



 Fuyyooo!!!!
Hahaha
Bila buat macam ni
Suka sangat dia!



Yang ni pulak dalam operasi nak berdiri
Belum berjaya lagi


video

Nak berpaut pada kerusi yang ringan
Tak sedar dia dah jatuh terlentang
 
Sekarang ni Fina tengah memanjat atas belakang saya
Hehehe...pantang tengok orang baring or meniarap
Lagi 7 hari...Kashfina genap 8 bulan





Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Saturday, October 1, 2011

Today is his B-day


Alhamdulillah

Alhamdulillah

Alhamdulillah
 
 
 

HAPPY 30th BIRTHDAY TO YOU...MY HEART
 
MAY YOU'RE ALWAYS IN BLESS...ameen
 
MAY ALL YOUR DREAMS COME TRUE...ameen

MAY SUCCESS WILL BE YOURS...ameen

MAY OUR LOVE WILL BE LAST FOREVER...ameen


"LOVE is about COMMITMENT, MARRIAGE is about RESPONSIBILITY"



THIS IS A VERY SPECIAL BIRTHDAY CARD

FROM OUR 1st PRINCESS

AUFA IRDINA



THIS IS FROM OUR 2nd PRINCESS

AUFA QISTINA

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...