AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Tuesday, January 21, 2014

Suri rumah...


!السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Pagi-pagi ni..apa lagi nak buat...lepas Aufa2 pergi sekolah n Baba pergi kerja..

Biasanya saya sambung tidur...memandangkan Aufa yang lagi dua org tu still belum bangun lagi..

Lagipun...saya kena cover tidur waktu malam yg selalu saja tak cukup 6-8 jam

Well...itulah untungnya jadi suri rumah ni...boleh qadha' tidur! Hahaa

Oh ya...bila sebut pasal suri rumah ni kan...saya teringat satu cerita...kisah saya sendiri...

Begini ceritanya...*ala2 story teller*... heh!

Masa raya puasa tahun lepas...lokasinya di kampung halaman saya di Melaka. Macam biasa...kami sekeluarga pergi berhari raya di rumah sedara mara terdekat..dekat sebuah rumah ni bercampur la semua suku sakat family belah Abah..ada seorang hamba Allah merangkap sepupu saya ni memulakan perbualan..hurmmm..harap maaf..penulisan saya agak skema pulak kali ni yea.. :p

"Awak tak kerja? Duduk rumah jaga anak je la? Isshhh..rugi la..belajar tinggi2 tapi tak kerja..baik awak kerja...rugi!"

Itu yang saya dapat masa tu...dia tanya saya jawab..cuma jawapan yang nak saya highlight bila dia kata rugi tak kerja sebab dah belajar tinggi2...belajar tinggi2 tu faham kan maksudnya...belajar sampai ke menara gading...err faham tak menara gading??? Maksudnya belajar sampai ke universiti....heee saja je banyak tanya...nak release rasa sentap dalam hati...

Bila dia cakap macam tu...hati saya rasa macam kena pegang...kena genggam..dari hati terus ke mata...selalunya dari mata turun ke hati kan...kali ni tidak! Hati yg tersentap dulu..terus pegi ke mata...bergenang air mata ko! Terus saya jawab...dengan tenang...dengan senyuman...seriously saya buat gitu..untuk melindungi kekusutan hati...saya jawab...

"Tak la kak...saya tak rasa rugi pun. Ilmu yg saya ada ni saya curahkan sikit2 dekat anak2 saya..."

Macam gitu la saya jawab..kalau ikutkan hati saya nak jawab panjang lebar...tapi saya bukan macam tu kot...terus hamba Allah tu senyap. 

Saya kenal dia...cuma saya tak rapat n dia bukan dari batch saya...maksudnya di kalangan sepupu...so background dia saya tak tahu...

Bila saya selidik...baru saya tahu...hamba Allah itu adalah sama statusnya dengan saya...belajar tinggi2 tapi terpelosok ceruk dapur!

Ohhh...dalam hati saya ni selalu aje berkata2...ala2 memujuk n mengingatkan...setiap apa yang berlaku pasti ada hikmah n tujuan...saya fikir...kenapa dia cakap macam tu...sedangkan dia pun sama aje dengan aku...

Ya..mungkin bagi pihak dia...dia rasa sangat rugi

Bagi pihak saya...saya tak akan menganggap ianya satu kerugian...kerana secara hikmahnya...bila saya tak bekerja...saya dapat menumpukan 100% pada family...bukannya saya duduk rumah goyang kaki...macam2 kerja saya buat termasuklah menjadi guru kepada anak2 saya. 

Anak2 saya mula mengenal ABC, 123, ا ب ت...hasil dari tunjuk ajar saya sendiri...sekurang-kurangnya saya rasa puas hati...saya dapat lihat anak2 membesar depan mata saya sendiri...anak2 boleh membaca al-quran, boleh solat hasil didikan saya... walaupun banyak kekurangan..namun saya tetap berusaha untuk memberi yang terbaik...dan akan sentiasa berusaha tanpa kenal erti putus asa...

Apapun...saya tetap ingin berterima kasih kepada hamba Allah tersebut...kerana mengingatkan saya tentang keikhlasan dan niat sebenar dalam menuntut ilmu...


Teringat perkataan RUGI...saya jadi tak tenang juga sebenarnya. Yelah kan...insan yang berpenat lelah menyekolahkan saya...berhabis duit untuk saya belajar hingga ke universiti...takkan senang2 je saya nak biarkan macam tu...seolah-olah tak mengenang jasa pulak kan...


Tergerak hati saya nak bertanya pada Mak...adakah Mak rasa kecewa bila saya memilih jalan untuk tidak bekerja...Mak jawab...


"Itu memang tanggungjawab Mak...membesarkan kau...sekolahkan kau...sampai kau dah berjaya...Mak dah jalankan tanggungjawab Mak...kau nak kerja ke tidak...terpulang dekat kau"


Itulah jawapan Mak...Alhamdulillah...terima kasih Mak...moga Mak redha dengan segala apa yang curahkan pada saya...


Dan sebagai anak...walaupun telah berkahwin...saya takkan pernah lupa akan segala jasa Mak Abah...akan kubalas selagi terdaya..kalaupun bukan dengan wang ringgit...ada jalan lain...insha Allah..semoga Allah redha...


Itulah kisahnya...

Bukan mudah untuk hidup...dan jangan ambil mudah tentang hidup...berpada-padalah!






Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Thursday, January 9, 2014

Kisah awal tahun persekolahan...


Semalam Aufa Qistina pergi sekolah macam biasa...*walaupun baru 2 hari sekolah rasa macam dah biasa pulak! hahaaa*...

Aufa Irdina n Aufa Qistina diserang virus demam pada hari Sabtu lepas...membuatkan Aufa cuti hari Isnin n Qistina cuti hingga Selasa. Qistina yang teruk sikit..demam ok...cuma perut bermasalah. Masa demam takde selera nak makan...perut pun masuk angin dan berasid.

Katanya...masa beratur waktu pagi Qistina muntah. Milo lah yg keluar nampak gayanya...sebab setiap pagi dia akan minum Milo. Qistina cerita dekat saya...muntah dia terkena sikit dekat baju member. Disebabkan itu...member dia tu taknak kawan dengan Qistina. Allahu Rabbi...kesiannya saya tengok muka dia. Serius! Biasa la kan...budak...alangkan orang tua pun boleh tarik muka empat belas kalau tercuit sikit..inikan pula kanak2. Tak apa lah! Saya nasihatkan Qistina supaya minta maaf drpd member dia tu. IVIItu yg terbaik. Qistina kata...member dia tu...mukanya comel....macam dia! Hahaaa....tak boleh blah Adik Qistina ni! Nasib baik perasan bertempat...memang awak comel pun adik! :p


Saya memang macam ni...sengal n senget!...kadang2 je...tak selalu...heee...saja nak menyakat budak kat belakang saya tuuu...

Aufa Irdina pulak...kisahnya...petang semalam...saya suruh dia siapkan homework...dia nak minta Baba yang ajarkan...so kena tunggu waktu malam la baru boleh buat...Mamanya garang! Tu yg dia taknak siapkan homework dengan saya...hehee...then saya suruh dia tidur..dia kata dia tak mengantuk. Apa lagi...saya suruh dia hafal bacaan dalam solat. Qistina pulak saya suruh dia khatamkan buku 6 Bacalah Anakku. 





Badan dah penat...lepas solat Maghrib saya tengok Aufa dah berselimut atas katil...aik! Baru nak suruh dia mengaji...hurmm..takpelah...biarkan aje dulu.  Aufa Irdina kalau dah tidur...gamaknya memang payah la nak kejut dia. Sudahnya...sampai ke tengah malam still tak bangun lagi. Hurmm...memang Aufa kena bangun awal sikit la esoknya...homework tak siap lg...


Buat muka sengal lagi...hahaa


Tengah lena tidur...sayup2 terdengar suara Aufa. Mula2 tu macam dia bercakap dengan Baba...saya tengok Baba macam tak layan ajer...maklum la orang tengah lena...mamai ler...yg saya dengar..Aufa kata taknak pergi sekolah hari ni sebab homework dia tak siap lagi...Saya tengok jam...4:30 pagi...aduhhh...dah la saya selalu je tidur lewat...menunggu semua lena barulah saya boleh lena...Mak kan...macam gitu la...malam td saya tidur pukul 1:30 pagi...bermakna baru 3 jam saya dapat tidur...mana cukup! 


Saya suruh dia buat jg homework tu..tapi dia kata dia tak reti buat...siap merayu kat saya..."boleh la Ma...sekali jer...Aufa taknak pergi sekolah hari ni"...tak semudah itu nak oi!! Pasal tak siap homework awak taknak pergi sekolah yea..Dan Mama dia yang garang ni jugalah yg bangun n ajar dia siapkan homework Matematik. Naik juga temperature bila susah sgt dia nak faham n buat. Dah la kita ni tgh menahan mengantuk lagi...sampai ke subuh dok mengadap Aufa siapkan homework. Sabar ajelah!


Segarang-garang n setegas-tegas Mama...akan sentiasa sanggup bersengkang mata demi anugerah cinta terindah. Tapi, bila ditanya kenapa Mama garang...pandai pula Aufas jawab..."kalau Aufa n adik2 buat silap, sepahkan barang, bergaduh...sebab tu la Mama marah"...haa tau takpe! :p




Mama sayang sangat anak2 Mama ni...kalau Mama ada salah silap pada Aufas...Mama minta maaf yea.... :(

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Wednesday, January 8, 2014

Kami sayang Chomel!


Baba n Aufas teringin sangat nak bela kucing...tapi saya yang selalu tak bagi...belum bersedia nak hadapi karenah kucing...plus takut! Heee

Tapi...Baba kata..kalau nak bela kucing...kucing tu bukanlah yg dibeli di kedai haiwan...Baba nak bela kucing yang terbuang...yg takde tuan...baru rasa effort nak bela tu menggunung tinggi n berbaloi...hurmm saya sokong 100% cadangan Baba tu...besar pahala kita selamatkan kucing yang terbiar...

Dan inilah yang dinamakan rezeki...

Last week...hari Isnin...30/12/2013...di stesen minyak Petronas Gambang...Baba nampak ada org buang anak kucing dekat sana...berlari Baba nak selamatkan anak kucing tu sebab dia nak menuju ke jalan raya...

Seeloknya saya tidak berprasangka buruk...mungkin org yg membuang anak kucing tu nak selamatkan dia dari terus berada dalam bahaya...mungkin ibu kucing tu dah mati digilis kereta n anak kucing tu terselamat n org tu terus bawa dia ke tempat yang lebih selamat iaitu stesen minyak...who knows! Positive...it's better!

Dan sudah termaktub jodoh kami dengan anak kucing tersebut....Alhamdulillah 'ala kulli haal...


Baba terus bawa balik rumah anak kucing tu....


First time.. meet & great...saya n Aufa Irdina tengok dari jauh je...hee


Alangkah gembiranya Aufas masa tu...memang diorang nak sangat bela anak kucing tu...nasib baik sangkar hamster masih ada n sangkar tu besar...boleh la anak kucing menumpang di situ...


video
Punya la mengadap...


Kalau dah namanya anak kucing...sah2 la akan mengeow2 mencari ibunya. Macam gitu la yg terjadi pada anak kucing yg Baba jumpa tu. Oh ya...kami namakan dia Chomel.

Kesian sungguh kami tengok Chomel masa tu...memang dia betul2 tercari2 ibu dia...Allahu Rabbi...tak pasal2 bergenang air mata nak cerita pasal ni...memang saya sebak sangat bila teringat keadaan tu...Chomel masih terlalu kecil...maybe belun sampai sebulan pun umur dia...

Kat rumah ni...yg berani pegang n usap2 Chomel...hanyalah Baba n Aufa Qistina...tp sekarang ni kesemua Aufa dah berani pegang n main dgn Chomel...tinggallah saya jer yg belum berani lagi...

Chomel...manja sangat dengan Baba...masa mula2 tu..kalau nak bagi dia berhenti mengeow...Baba la yg pura2 jadi ibu Chomel...bagi Chomel duduk atas badan Baba...main2 dgn tangan Baba...barulah Chomel senyap n boleh tidur..dia dah kenal dengan bau Baba...

Teringat masa first night Chomel tidur di rumah kami...dia tak henti2 mengeow..seolah2 mencari sesuatu...maybe dia nak menyusu dekat ibu dia..ada ke Aufas suruh saya susukan Chomel...hahaaaa...tak pasal2 jadi anak susuan pulak nanti..  :p

Baba bagi suggestion...try letak teddy bear dalam sangkar...n it's work! Masa tu...betapa kesiannya bila Chomel pandang mata teddy bear sambil mengeow...agaknya dia fikir itu ibu diaa...kesiannya la...


video


At last...Chomel lena di sisi teddy bear... :(


Pukul 4 pagi..Chomel mengeow lagi...Baba yang terpaksa bangun n bagi Chomel tidur sebelah Baba...rasa macam dah ok...Baba letak semula Chomel dalam sangkar n Chomel kembali lena...

Masa tu la air mata saya tak boleh nak tahan lagi...saya menangis beria2 mengenangkan nasib Chomel...itu tara haiwan...kalau jadi pada manusia...anak kecil yang tak tahu apa2...apatah lagi kan? Sekali...Baba perasan daa...sebab terdengar saya soksek...Baba tanya..."sayang menangis ke?"...mula2 tu taknak mengaku...sebab saya tutup muka saya dengan selimut...tapi..suara pulak dah jadi sengau...macamana nak sorok lagi...done2 Baba gelakkan saya..cehhh!!! Baba kata...dia pun sedih juga...cuma biasa la kan...takkan nak menangis sama macam perempuan...tak macho gitu! :p




Hari demi hari...Chomel makin selesa dengan kami...makin dapat terima hakikat yg dia dah takde ibu...dan yang paling penting...Chomel makin pandai menyesuaikan diri dengan dunia baru dia sekarang...bersama kami...Alhamdulillah 'ala kulli haal...


Dah seminggu Chomel tinggal dengan kami...Aufas suka sangat la...celik je mata...Chomel yang dihadapnya dulu...kengkadang over sgt cara Aufas melayan Chomel...diikatnya tali skipping kat leher Chomel then dibawa berjalan...nasib baik la saya perasan! Kalau main kat depan rumah...sebok nak bawa Chomel sekali...naik rimas agaknya Chomel tu! Hahaa...



video
Aufa Amnina pun sama naik jer dengan kakak2 dia...bangun tidur terus cari kucing!





video


Baru-baru ni belikan sangkar baru untuk Chomel...nak bagi dia selesa sikit...malam tadi Baba ikatkan baby barbie milik Kashfina kat sangkar...peneman Chomel bersama Hello Kitty hitam...




Moga Chomel dapat membesar bersama kami di sini..

Kami sayang Chomel!

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Saturday, January 4, 2014

Ada udang di sebalik batuuuuu....wuuuuu...





Semalam punya cerita ... 😼

Actually...tak pernah buat pun macam tu sebelum ni....

Takkan la suami tak sayang isteri yang dipilihnya sendiri kann.... 😝

Mula2 tu ingatkan nak berdrama swasta dengan Baba... 😺

Sekali.....Baba dah boleh agak daaaa... 😱

Potonggg betul la Baba ni!!!

😻😽😝😄😊

Ehhh apasal banyak emoticon ni????

Nak menunjuk...baru update go keyboard...

👍👌✌👏👀



Tiga hari lepas...peti ais kat rumah ni buat hal...😠

Ntah angin apa...tetiba je jadi tak sejuk...sampaikan semut pun boleh bermaharajalela dalam peti ais...🙎

Ayam dan daging untuk stok 2-3 hari pun habis berbau...buang macam gitu jer...takkan nak masak juga...isshhh  teringat kes kat Sg. Petani...takut lak nak masak ayam n daging yg dah berbau ni...👎

Dah la malam tu saya teringin nak makan kek...Baba bawa pergi Secret Recipe n saya beli 5 jenis kek... slice ajer yea.. 🍰🎂

Choc fudge untuk Baba, Choc indulgence untuk Aufa Qistina, Oreo cheese cake untuk Aufa Irdina, White choc macadamia untuk saya, turkish indulgence untuk saya lagi...heee

Masa nak simpan kek ni dalam peti ais baru perasan...peti ais langsung tak sejuk...n semut dah mula bawa geng...haih!

Faham jer la kek SR kalau tak disimpan dalam tempat sejuk...segala jenis krim jadi cair....naik geli pulak nak makan...makan juga la sikit2..selebihnya buang!

See....betapa banyaknya kerugian yang kami terpaksa tanggung!

Dan petang semalam...tetiba jer peti ais tu kembali sejuk membeku!

Syukur alhamdulillah...jimat kos...tak payah susah2 nak hantar repair

Haaaaa...panjangkan jalan ceritanya... 👀✌

Itulah puncanya saya nak repeat makan kek SR...

Baba ni...memang susah nak mengelat dengan dia...tahu aje isi hati isteri dia ni...pastu sporting...turutkan juga kehendak saya...thank you Baa ... 😻

Tapi....saya ni tengok juga keadaannya macamana...kalau keadaan kewangan mengizinkan...time tu la saya request macam2...biasanya request nak makan n beli supplement or beli barang2 maybelline je...compact powder n BB cream je..yg lain saya tak guna...

Lepas isyak semalam...rasa macam taknak makan kek...actually saya teringin sangat nak makan red velvet...tak pernah makan lg...takde pulak dekat SR hari tu...

Saya ubah plan...nak beli KFC laa...boleh tahan sampai le sarapan n lunch hari ni...hahaaa...nampak tak permainan dia...memang betul2 ada udang disebalik batu...sambil menyelam minum air... 😝

Malas nak masakkkk...since bahan mentah pun takde...hari ni la top up semula bahan2 dalam peti ais...

Oklah..nak mandi..nak solat...nak bersiap2 nak outing...

💑👻🍴🕑🏧🐱🐸☀💋👣👋✋✌✊👊

Orang ada emoticon.....




Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Friday, January 3, 2014

2014 : Dua Aufa dah sekolah!


Ahlan wa sahlan 2014!!!

Azam????

Actually...saya takde azam tahun baharu...

Sebab...azam saya tak menentu...bila ada sesuatu yang perlukan keazaman dan kesungguhan..masa tu la saya berazam...tak pernah fokus pada azam tahun baharu

Bila kita niat nak achieve sesuatu..itu lebih kurang macam azam la kan..

Apa pun...semoga perjalanan hidup saya, suami dan anak2 lebih berpaksikan kepada akhirat

Itu sahaja azam dan niat yang ada

Strive for excellence!!!

Inshaa Allah...



Kreativiti Baba..I'm his LOVE...n he is my HEART... ;)



Tahun ni...dua Aufa dah sekolah...

Aufa Irdina dan Aufa Qistina




Masing-masing excited nak sekolah sama-sama

Sampaikan semua kelengkapan sekolah pun sama






31/12/2013 , hari Selasa lepas

Aufa Qistina ada orentasi

Masa tu juga ada exam untuk tentukan kelas

Dekat sekolah tu...ada dua kelas

Kelas pertama untuk anak2 yg bijak pandai

Kelas kedua untuk anak2 yang bijak pandai juga..cuma kurang sikit daripada kelas pertama...*kesian pulak nak cakap kelas tak pandai*




Cer tengok gambar kat atas ni

Anak2 lain busy menjawab...Aufa Qistina...hurmmm...boleh ajer awak menjengah kat Mama n Baba yea...

That's why cikgu tak  bagi parent bersidai tepi tingkap kelas...takut anak2 rasa terganggu...

Saya tahu...Qistina tak boleh nak jawab soalan2 tu...

Qistina belum mampu membaca dengan lancar lagi...

Sedih la juga masa tu...kesian tengok dia...

Nak buat guana...bila Mama suruh belajar membaca...Adik selalu mengelat..kan dah lambat...

Takpelah adik...Mama akan sentiasa ada di sisi adik...kita usaha lagi yea...




Semalam... 2/1/2014...Khamis...

Aufa Qistina ditempatkan di kelas 1 Siddiq

Kelas kedua...

Aufa Irdina ditempatkan di kelas 2 Fathonah

Kelas pertama...

Alhamdulillah 'ala kulli haal




Actually, ada kisah lucu berlaku di sekolah semalam

Saya dah pesan awal2 dgn Aufas...masa rehat nanti sama-sama...adik tunggu kakak...

Masa rehat tu...saya datang menjenguk diorg...first day kan...kena la pantau...Qistina baru first time...kesian kat dia nanti...

Saya sampai dalam pukul 10 pagi...diorg rehat pukul 9:45 - 10:15

Otw nak ke kantin...terdengar suara Aufa Irdina dari jauh...

"Mama...Aufa cari Adik..tapi Adik takde.."

Muka Aufa pucat lesi...macam nak menangis pun ada juga...

Nasib baik saya cool time tu...saya ajak Aufa cari Qistina dekat kantin

Sekali......dari jauh saya nampak Qistina tengah sedap menyantap nasi ayam dengan member dia

Ek eleh adik ni!!! Selamba ajer dia...macam tak bersalah jer...Mama bekalkan roti telur taknak makan ei!

Beza dengan kakak dia dulu...awal2 tak reti nak membeli dekat kantin...

Kesian Aufa...tapi dia bagus...tak lupa tanggungjawab sebagai kakak...

Lepas makan..dia bawa adik dia pergi toilet..sebab adik dia tak tahu kat mana toilet! :p

Well done Aufa Irdina!!!



Aufa Qistina dalam kelas...

Kashfina ni friendly juga orangnya...ingatkan shy2 cat macam kakak2 dia dulu....hehee

Aufa Irdina makan roti telur yg Mama masak...favorite Aufa selain spaghetti

Budak bertuah! :p

"Adik lapar..." 



Hari ni...saya tunggu dekat rumah je la

Qistina pun dah cepat adapt dengan suasana sekolah

Hopefully everything goes well

Hujan pulak pagi ni...pagi Jumaat yang berkat



Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...