AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Wednesday, September 25, 2013

17 bulan..



17 bulan sama dengan setahun lima bulan

Alhamdulillah..Aufa Amnina masih lagi fully breastfeeding

Makan pun okay..tak memilih sangat
 
Perkembangan minda pun okay...Alhamdulillah
 
Amnina dah mula nak explore apa yg ada depan mata dia
 
Mengutip masih lagi menjadi hobi...cuma sekarang ni dah pandai beza antara yang boleh makan dengan yang tak boleh makan
 
Agak2 rasanya tak manis or masin..dia buang la...
 
Makan aiskrim pun sekarang ni nak pegang sendiri
 
Kalau tak bagi nanti merajuk la pulak!
 
 
 
 
budak comot!
 
 
 
Sekarang ni dah pandai nak main dekat luar rumah
 
Kalau tanpa kasut, limit Amnina setakat lantai yg bersimen sajalah...
 
Ntah la..maybe dia geli kot nak pijak tanah
 
Kalau berkasut, alamatnya..jenuh nak mengejar dia!
 
Macam lipas kudung jalannya!
 
Pantang nampak kereta n motor yang lalu depan rumah...habis semua dibabai!
 
Lawak pun ada gak budak kenit ni!
 
 
 
 
 
Mulut pun boleh tahan juga ni...kuat berceloteh!  
 
Sambil main sambil berceloteh
 
Lasak...fuhhh! tapi normal la tu..orang baru nak explore macam2 kan...kalau pasif nanti kita risau pulak!
 
 So far...kalau kita cakap apa2 tu Amnina dah boleh faham sikit2

Alhamdulillah...satakat ni masih kelihatan normal lagi perkembngan dia

Moga kekal hingga bila2...means tiada apa2 gangguan..dengan izinNya..aameen

 
 
video
Paandai dah nak ucap terima kasih...    
 
 
 
Part merajuk..paling tak tahan nak menengoknya

Ikut angin dia la nak buat apa...

Nak berlari jauh dari saya ke...pastu beguling kat lantai sambil menangis

Kadang2 berlari ke pintu pastu tepuk pintu dengan tangan...tanda protes!

Ataupun beria2 menangis sambil berguling di lantai hingga la kita pujuk dia

Haih...manja sangat la budak sorang ni

Ni haaa...sekarang ni..masa saya tengah menaip ni...dia panjat sofa..naik atas meja...cium2 muka saya!
 
Sayang sangat dekat Mama dia ni...

Hahaa...kadang2 tu rasa rimas juga..sebab berair liur mukaku dibuatnya!
 
 
 
video
Merajuk lerr...



Bak kata Baba....anak bongsu la katakan....

Kena la manja...

Aduhhh...tak habis2 lagi menggomol Mama dia ni!
 
Sepatutnya time tidur dia ni...
 
Dah masukkan dalam buaian..mata terkebil2 tengok Mama...keluarkan semula...terus tak jadi tidur



Baru bangun tidur ni...mengeliat! lepas tu dia sambung tidur lagi! :p

beginilah Aufa Amnina yg manja...nak melekap ajer...


Lastly, nak share video ni..

Dia cukup takut tengok watak org jahat dalam movie Despicable Me 2

Bila org jahat tu bertukar jd purple..time tu la Amnina akan menangis ketakutan

Hehee...kesiannnn budak kenit yg manja ni...



video

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Sunday, September 22, 2013

Menu hujung minggu kami...

Baru2 ni ada minta Baba belikan udang yg kecil2..nak dijadikan bahan utama dalam bihun goreng

Malangnya...takde udang pulak..yang ada hanyalah sotong

Then, lepas ambil Aufa dari sekolah hari Jumaat lepas, Baba pergi pasar n belikan juga udang...bukan udang kecil tapi udang besar...tapi taklah besar sangat...

Btw thank you Baba...

Saya ni tak suka sangat makan udang...suka makan sotong ajer

Maka, Jumaat lepas menunya adalah NASI LEMAK SAMBAL SOTONG

Maaf...gambar tidak dapat disertakan sebagai bukti

Malas nak snap! :p

So, bayangkan saja yea...

Punyalah hebat penangan nasi lemak sambal sotong...kami anak beranak bergelimpangan tidur depan TV di petang hari Jumaat yang mulia itu

Amnina tak join kami...dia tidur dalam buaian

Padahal..sebelum2 ni punya la payah masing2 ni nak tidur waktu petang...termasuk Mama diorang..heee

Nasi tu taklah berlemak sangat..sebab saya guna santan kotak...faham2 aje la kan lemak santan kotak macamana...

Takpelah...ada hikmahnya tu...positif..positif... ;p
 
Sedar2 je dah jam 5 petang...sayup2 dengar Amnina macam merengek..dia dah bangun agaknya tu..tapi saya biarkan ajer sampai dia senyap sendiri
 
Tak lama kemudian, tiba2 je Amnina muncul depan saya!
 
Fuhhh! berderau darahku..Amnina turun dari buaian sendiri???
 
Nasib agak baik..sebab kain buaian tu labuh..so bila Amnina masuk dalam buaian tu memang dah hampir2 nak cecah lantai..so sebab tu dia boleh keluar sendiri
 
Tapi..saya tetap tak yakin..bahaya kan..hurmmm that's my mistake..sorry Amnina..



Semalam...weekend katanya...tapi Baba still kerja..

Hurmmm...

Macam biasalah saya...otak ligat berfikir...hari ni nak masak apa la pulak???

Takkan nak makan menu yang sama je kan...

So, terlintas di fikiran nak try buat UDANG GORENG BUTTER

Tak pernah rasa dan tak pernah tengok secara live

Sebab saya tak suka udang kan..tu yg macam tak ambil port sangat resepi udang...

As usual...first step before cooking a new meal..google dulu resepi dia...heee

Ada juga saya bertanya pd kakak saya yang stay di Sabah...dia pernah buat udang goreng butter ni...rupa2nya dia pun tanya pakcik google gak! hahaa

Rata2 yang saya baca..ramai yang tak jadi buat floss/sarang telur

Cuak gak saya nak mencuba ni...

Dan..akhirnya...inilah dia udang goreng butter dari saya...


Tadaaaaa.......





Takde floss kan????

Sebabnya..saya pergi campur sekali masa udang tu still dalam kuali dengan api mmasih lagi menyala

Hahaaaaa...gelakkan diri sendiri!

Next time, memang kena order menu ni kat restoran..nak tahu macamana rasa n rupa sebenar udang gorng butter ni

Then, nak ubat rasa agak kecewa..masak ayam goreng kunyit pun guba butter

=D

Aufas tak makan udang......so kena masak dua menu







Untuk hari ini....menunya adalah.....
 
 
 
 
SPAGHETTI BOLOGNAISE


Yang ini menu favorite Aufa Irdina & Aufa Qistina

Baba pun suka gak menu ni...

Actually western food memang favorite Baba...



Sekian laporan menu untuk weekend ini

Resepi tidak disertakan

Sebab..saya suka tiru then improvise...heee

Cuma nak ucapkan terima kasih kpd sesiapa yang ada update resepi dlm internet

Sangat memudahkan kerja wanita2 seperti saya...

Semoga Allah merahmati anda...aameen

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Friday, September 20, 2013

Bingkisan minda Ustaz Pahrol Mohamad Juoi

Saya copy di facebook Ustaz Pahrol

Dan saya past di blog ini
 
Idea dan kata-kata yang sangat bernas dripada Ustaz
 
Semoga bermanfaat!



sekadar hiasan..cantik sangat!


Tidak akan ada bahagia di atas derita orang lain...
Paling rendah kita inginkan kebaikan yang kita miliki... juga dimiliki orang lain.
Paling tinggi kita inginkan kebaikan orang lain... walaupun terpaksa mengorbankan apa yang kita miliki.
Cinta itu bererti mengorbankan apa yang kita cintai.
Berkorban itu mesti menderita tetapi tetap bahagia... kerana itulah cinta!
 
 
Untuk berada di tempat paling tinggi, letakkan diri di kedudukan paling rendah... jadi hamba Allah!
 
 
Siapa yang mencari kesempurnaan tidak akan menikmati kebahagiaan.

Berdamailah dengan semua yang tidak sempurna.
... isteri yang adakalanya menyusahkan.
... sahabat yang kadangkala mengecewakan.
... majikan yang ada masanya menyusahkan.
... diri sendiri yang sering melakukan kesalahan.

Namun, yang baik lebih banyak berbanding yang buruk pada ketidak sempurnaan itu, ambil dan nikmatilah... insyaAllah, hidup akan lebih bahagia!
 
 
Ada orang yang menyeret anda supaya jatuh, agar dia kelihatan lebih baik.
Tidak ada manfaatnya bersama orang itu... jauhkan diri!
 
 
 
 
Kadangkala Allah takdirkan kita melakukan satu kesalahan untuk kita belajar.... dan hasil pelajaran itu kita terhindar daripada kesalahan yang lebih besar!
Maha suci Allah yang sudi memberikan kebaikan walaupun didalam kesalahan hambaNya.
 
 
 
 
Berdoa mendidik kita bersangka baik... kepada Allah, diri, orang lain dan dunia seluruhnya.
Sangka baik, dapat baik!
 
 
 
 
Kadangkala ada suatu masalah yang Allah takdir dalam hidup ini bukan untuk diselesaikan, tetapi untuk kita 'hidup bersamanya'. Itulah saluran kita merintih dan berdoa kepadaNya... sentiasa! 

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Di sebalik nama 'AUFA'

Semalam...masa tengah mengaji..tetiba Aufa menyampuk...

"Ma...Aufa dengar Mama sebut nama Aufa..."

Sambil tersenyum...huuuu comel je Aufa ni tau!

Iye...memang ada nama Aufa dalam al-Quran

Sebab Mama dapat nama Aufa ni pun masa tengah mengaji la...masa mengandungkan Aufa dulu...

Masa tu dah berkenan dengan nama 'IRDINA'

Nyaris2 nak letak nama 'Nurin Irdina' or "Irdina Aisyah'

Ntah macamana...berkenan pulak dengan nama 'AUFA' bila terjumpa dalam ayat 77 surah Ali 'Imran






Kalau ikutkan ayat al-Quran tu...'AUFA' maksudnya 'yang lebih setia/menepati (janji)'

Kalau ada sesiapa yang belajar lughah...'AUFA' ni isim tafdhil

Or in english we call it superlative

Then, gigih pulak mencari maksud 'AUFA' dalam kamus kesayanganku

Pun ada gambar...jangan risau...hahaaa....buat kenang-kenangan di hari tua...mana la tahu kamus ni hilang or dah lupus akibat banjir...erkkk??

Sejarah kamus ni...hurrm...beli masa mula2 masuk matrik UIA di Petaling Jaya..tahun 1999



percaya atau tidak...saya ni study lughah...tapi saya cuma ada kamus ini sahaja...isshhh isshhh isshhh...*geleng kepala*..



Dan inilah yang termaktub dalam kamus tu...maksud 'AUFA'







Bila saya dah tahu....biasa la kan...mana boleh nak biasa2 jer...anak sulung tu....hehee

Saya berniat nak namakan 'AUFA' dengan maksud 'more complete of greater perfection, more adequate'

Dengan harapan...setiapkali saya sebut nama 'AUFA'..itulah doa saya untuk dia dan adik2nya...
 
Kata2 kan doa..dan nama juga adalah doa...
 
That's why kita sangat digalakkan memilih dan memberi nama yang baik/elok kepada anak2
 
And that's why saya tak suka bagi gelaran along/angah/achik or whatever nickname pd anak2...
 
Kecuali Aufa Qistina...macamana la boleh terlekat gelaran 'adik' dekat dia
 
Susah betul nak ubah dah...huuu kesian Aufa Qistina...
 
 
 
 
Berbalik kepada kisah semalam
 
Dalam surah an-Najm ayat 41...ada mention nama 'AUFA'
 
 
 
 
 
 
Bila saya baca terjemahan ayat tu..
 
Oh..ada juga maksud yang saya pilih digunakan dalam al-Quran
 
AUFA = Yang lebih sempurna
 
Alhamdulillah 'ala kulli haal
 
 
 
Begitulah kisah di sebalik nama 'AUFA'

AUFA IRDINA

AUFA QISTINA

AUFA KASHFINA

AUFA AMNINA


Ada juga beberapa orang yang bertanya dan berseloroh...yang kelima nanti Aufa apa pulak?

Heeee....dengan berseloroh juga saya menjawab....

AUFA ARSYINA
 
Kalau ikut Baba dia..nak letak nama...AUFA NENEKNA...sempena nama dalam cerita Nek Nak kat Astro..siapa ingat n tahu??? hahaaa...seram betul nama tu! apa la Baba ni... :p

Tapi...tak tahu la bila kalanya...

Kalau dapat baby boy...pun dah ada nama standby...

ABDULLAH FAHEEM

Pun tak tahu bila kalanya nak dapat baby boy...

Semuanya dalam ketentuan Allah Taala

Kita hanya mampu merancang...

(^_______^)


 
 
wanita melayu terakhiir... :p
 

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Tuesday, September 17, 2013

Coleslaw!

Rupa-rupanya....

Senang sangat nak buat coleslaw!

Ingatkan complicated n memerlukan bahan2 yang susah nak cari

Punyalah lama Baba berkias2 nak makaan homemade coleslaw...

Baru hari ni saya buat!

Mohon ampun Ba!
 
 


 

Beginilah rupanya coleslaw hasil air tanganku

A bit milky..saja buat gitu...boleh hirup2 macam sup!..

Kobis, carrot, mayonis, susu, garam, gula

Itulah bahan2 yang saya guna 

Leburkan ajer semua...tapi jangan dilebur kobis n carrot macam gitu jer...maka jadilah seperti arnab yea...hahaa

Potong lerr kobis n carrot tu ikut citarasa sendiri

Gigihnya saya petang tadi mendadukan kubis n carrot guna pisau ajer...

Then..masukkan dalam bekas n gaulkan dengan semua bahan yg lain

Sukatannya ikut rasa hati memasing...

Ada yg kata kena peram dulu dalam peti ais...supaya bahan2 tu jadi betul2 sebati

Tapi..tak sempat nak peram..Baba balik jer dari office terus nak makan!



So far so good

This is my first effort n attempt making coleslaw
 
Kalau ikut komen juri kecil...semua yang Mama masak sedap2!
 
Kalau ikut komen juri besar...sedap n ada rasa macaam yg KFC punyaa coleslaw..iyekah?

Kalau ikut komen tukang buat...memang dah pass! heee




Apa-apa pun....

Alhamdulillah 'ala kulli haal...

Setiap hari saya berusaha sedaya upaya untuk mengajar diri saya menjadi insan yang bersyukur
 
Dan mengajar Aufas juga..bersyukur dengan apa yang ada...berusaha memperolehi apa yg tiada..dan memperbaiki apa yang sedia ada...

Walaupun kadang2 tu tertewas...namun segera kubangkit!

Mudah-mudahan Allah redha...




Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Lepas gian!

Lama2 terperap kat rumah memang sangat tak best!

Tak elok untuk kesihatan minda

Dan sebagai terapinya

Semalam, kami pergi menjamu mata di sini



sangat mendamaikan hati dan minda


Jenuh juga nak menunggu Baba habis program

Weekdays of cozez busy la Tuan Zaki tu...weekend pun berlipat kali ganda busy...bila ada program di UMP

Itulah nasib staff universiti yang bertugas jaga hal ehwal pelajar
 
Sabtu...boleh dimaafkkan lg...
 
Ahad pun kerja...mana boleh tahan!..sobsobsob...

Tapi...officer macam Baba ni...kerja overtime tak boleh nak claim...kesiaannn...
 
Nasib baik hari Isnin cuti sempena Hari Malaysia..
 
Ada la chance kami nak bermanja dengan Baba..
 
Iye..kami memang dimanjakan oleh Baba
 
Kan Baba kan? hahaa...



inilah Tuan Zaki...Baba kesayangan kami...much love! tangan siapa la agaknya tu..manja bebenor Aufas dgn Baba diorg..tp asyik kena usik...hahaa...


Rasa lega sangat bila dapat tengok laut

Satu kepuasan yang tak dapat diungkap dengan kata-kata

Yang bestnya...Aufas siap dapat mandi laut lagi tu...

Selalunya tak dapat..sebab selalu terlupa nak bawa baju
 
Port biasa kami adalah di Pantai Batu Hitam
 
Hmmm...seronok! seronok! seronok!
 
Tetiba...anak2 tengah layan upin ipin...eheeee
 





Gambar masa beriang ria main air laut takde...

Baba malas nak snap!

Saya pun tak suruh Baba snap gambar...

Privacy katanya....padahal..... :p



Amnina still unfriendly dengan air laut

Dari jauh nampak excited sangat...bila dah dekat merengek la pulak bila kena air

Dia geli kot...pasir n air yg melekit2 ni...sama ajer dengan Kakak Aufa dia..geli dengan pasir pantai..tapi nak pergi pantai...aduiii...macam2 karenah!! :p

Ataupun..Amnina rasa gerun dengan air yang banyak tu..

Tak dapat nak pastikan yang mana satu..nak tanya Amnina..dia belum pandai jawab lagi...ehee



Ohh..nak menyelit gambar bulan masa kami pergi Teluk Cempedak

Kalau gambar bulan..bermaksud kami pergi TC waktu malam la kan...hmmm perlu ke nak explain? to be positive...kot2 ada yang confuse...

Cantik sangat la view bila cahaya bulan tu menyinar di air laut...romantis gitu!

That's why ramai cuoples dok mentenet dekat tepi pantai TC




cantik kan? hmmm betul tak saya kata..sangat sesuai untuk couple...yg dalam gambar ni tak tahu la samada dah halal ke tak..hopefully dah halal...

comel je..

shadow of us! sorang nampak kurus..sorang lg nampak gedabak! tshirt yg sy pakai tu size XXL..no wonder nampak gedabak..ye ke idokk? ;p sambil dukung Amnina...

hakikatnya...memang ala2 gedabak pun..


Alhamdulillah 'ala kulli haal...

Tengok laut dapat pahala tau..sebab bila kita tengok laut...automatically mulut dan hati kita akan memuji2 keindahan laut...yang sebenarnya kita memuji Allah Taala yang telah menciptakan laut untuk kita mendapat manfaat daripadanya...

Subhanallah...Masyaa Allah...

So, pergilah laut selalu...kikiki...

Ala..bukannya keluar banyak duit pun..setakat duit minyak kereta je...n kot2 la nak beli air or jajan2

Kalau nak jimat..bawa la bekal dari rumah...then berkelah dekat tepi pantai...


Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Wednesday, September 11, 2013

Once in a blue moon...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Hai! =D

Alhamdulillah...subur bumi Ilahi dengan turunnya hujan petang ni

Setelah beberapa hari..cuaca main sorok-sorok

Sekejap mendung...sekejap panas...pastu mendung semula...pastu panas...sampailah ke malam..setitik hujan pun tak turun

Yang saya cerita ni keadaan cuaca di UMP, Gambang, Kuantan, Pahang Darul Makmur

Tak sama macam di Melaka...asal petang aje...hujaaaannnn

Tak dapat pergi pantai!

Last week...seminggu kami sefamily menumpang di rumah Mak Abah Melaka

Baba ada program di UTHM, Batu Pahat n di Felda Tebing Tinggi, Segamat

So, selama seminggu itu Aufa Irdina dengan riang rianya bercuti

Tak ponteng yea...sebab dah bagi surat n minta homework lagi dekat cikgunya

Punya la happy memasing nak balik kampung!

Sampai masa nak balik semula ke Kuantan...jenuh nak memujuk!

Macam gitulah karenah Aufa Irdina & Aufa Qistina bila dah balik kampung

Diorang lebih sukakan suasana di kampung berbanding di UMP ni

Di UMP...sunyi sepi...takde geng...jiran pun takde!

Yang ada pun student lelaki...itupun memang tak boleh nak buat jiran...aduiii


***************************************************

Bersambung lagi hari ni...

Entry yg sudah bertangguh since last week!

Malasnya nak menulis sekarang ni

Dah dua hari hujan tak turun...

Ehhh..apasal asyik cerita pasal hujan je ni!

Hahaaa...macam dah takde cerita lain pulak kan!



model hiasan blog AufaZanKi... :p



 Saya lebih banyak habiskan masa di facebook

Dekat FB je la tempat saya bersosial

Nak berborak dengan member2, nak melepas rindu dengan family pun dekat FB

Saya memang sentiasa positif dengan FB

Cuma, adakalanya kurang berkenan dengan seorang-dua warga FB

Suka sangat serkap jarang!

Kadang-kadang tu yang berkaitan pun main nak komen je...bosan!

Setakat ni saya belum pernah nak cari pasal dengan orang lagi

Tapi..ada juga insan2 yang suka mencucuk2 saya...sakit la juga..nak timbulkan provokasi...for what?? untuk kepuasan diri sendiri...agaknya la kan...

Rasa riang sangat hati tu kalau dapat sakitkan hati orang lain

Seeloknya, perkara yang kita tak tahu tentang peribadi orang lain..jangan suka ambil tahu, unless if the person tells the story to you..then boleh la nak nasihat or bagi support

Doakan yang terbaik untuk semua sahabat FB kita..kan lebih baik untuk kesihatan? Kannn???


Hurrmmm, hakikatnya..semua yaang berlaku adalah lumrah dan ujian selagi kita bergelar insan

Memaafkan adalah yang paling bagus

Itulah cara saya memujuk diri sendiri...maafkan saja insan2 yang cuba mengganggu ketenteraman hidup kita

Doakan mereka juga beroleh ketenangan...so that taklah mereka mengganggu kita lagi




Satu lagi kan...

Pasal ex GF/BF

Korang rasa sesuai ke nak beramah mesra semula di FB?

Walaupun sekadar teman biasa...tapi auranya lain tau!

Lebih2 lagi kalau jenis yang susah nak lupa

Lagi la kannnn....


To me, silalah hormati hati dan perasaan pasangan masing2 dan juga pasangan pihak yang satu lagi

Faktanya, hal ni sangat sensitif!

Kalau rasa2 tak boleh nak kontrol emosi..better tak payah contact each other

Entah...saya cukup tak gemar nak melayan hal2 macam ni

MAsing2 dah dewasa pun...

Takkan nak diajar itu dan ini...

Pandai-pandailah fikir dan berkelakuan seperti orang dewasa yang ironinya punya akal yang waras dan matang

Saya bercerita in general yea...

Karang ada pulak yang sebok2 nak mengaitkan dengan saya

Positif  la sikit!

Wah! ada bau "emotional distraction" dalam entri ni kan??

Takpe la..once in a blue moon...omputih kata..

Peace!




Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...