AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Tuesday, August 6, 2013

Koleksi video Aufas



video
Kashfina imitate gaya Nigel dlm cerita Rio



video
Amnina nak ajar Mama dia mengaji...ehee...



video
Baba yang suka mengusik!




video
Aufas dan Noni si anak kucing



video




video
Amnina menyanyi

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Sambut raya : Sederhana

Baru-baru ni saya dok mengomel dekat Baba

"Ba...sayang kan mcm tak excited jer nak raya...rasa biasa je"

Baba pun jawab...

"Kita dah besar Yang...zaman kita dah lepas dah..sekarang ni fikir untuk anak2 aje"

Hmmm nasib baik Baba guna perkataan "besar" instead of "tua"..ehee

Saya pun balas lagi...well...saya memang macam ni..kesian Baba kena layan wife yang suka bertanya n bagi statement nak suruh orang fikir... :p

"Tapi kan...ada jer orang besar yang excited nak raya"
 
Sekali Baba jawab...."itu bengong namanya",,,hahaaa...maybe alasan nak tutup conversation...takut saya bertanya lagi....hahaaa..tau dah!





But actually...

Yang saya maksudkan ialah persiapan nak sambut raya

Adakah segala-galanya perlu berganti yang baru?

 Persalinan baru...luar dan dalam
 
Rumah lama tapi wajib nampak seperti baru beli rumah

Semuanya serba baru

Itu yang saya maksudkan sebenarnya bila saya tanya Baba macam tu...





So, anda berada di kategori mana?
 

TAK KISAH? means seolah2 hari raya tiada dalam kamus hidup anda, so lantaklah! macam gitu?


or
 
 
ALA KADAR? means pilih saja mana2 baju yang rasanya boleh repeat untuk dipakai masa first day raya..sebab first day raya kan sangat penting...yang mana semua akan menjeling2 ke arah anda...nak tengok samada anda pakai baju last year atau tidak...kalau last two years punya baju takpe...hahaaa


or


SEDERHANA? means masih mengekalkan konsep wajib memakai baju yang baru dibeli dan belum pernah dipakai kecuali masa fitting, tapi hanya sekadar satu persalinan saja...buat syarat nak ambil mood raya..ehee


or


MERIAH TAKNAK KALAH? means segala-galanya wajib baru termasuk pakaian dalam..kata taknak kalah kan? Rumah pulak wajib nampak macam baru beli n baru tinggal kat situ, makanan pulak ala-ala hotel...kuih raya ala-ala bangsawan....hahaa..




So, which one are you?

Saya....of cozez la SEDERHANA+ALA KADAR+MERIAH TAKNAK KALAH

Combine tiga kategori kecuali kategori TAK KISAH...belum sampai tahap tak kisah lagi...Alhamdulillah dikurniakan rasa kisah nak sambut raya...dapat pahala tau!

Tapi, rasanya saya ni kategori sederhana saja

Dari sebelum kahwin lagi macam gitu

Nak meriah sangat...rasa malu la pulak...nanti jadi perhatian...malu! ;p



Entri panjang2..padahal nak cerita pasal kisah sendiri

Hehee...maap! maap!

Itu lebih baik daripada bercerita kisah orang lain di blog sendiri...ye ke idokkk?




Raya kali ni...kami hanya beli sepasang baju setiap sorang

Aufas beli baju kurung yang berlainan warna

Saya pulak tak beli baju kurung...saya beli baju yang ala-ala punjabi tu...nanti nak pakai dengan seluar

Taknak la beli baju kurung...saya bukannya pakai pun! 

Lagipun....baju kurung yang lama *tapi nampak baru* masih muat lagi

Pakai aje la yang dah ada tu...

Kecualilah kalau ada yang nak sponsor....kecil tapak tangan dunia saya tadahkan! ;p

Baba...katanya nak repeat pakai jubah masa sambutan maulidurrasul...so Baba tak beli baju tahun ni

Kesian Baba...sobsobsob..




Kuih raya?

Plan nak buat blueberry cheese tart n egg tart

Postpone lepas raya la....

N ada beli kerepek bawang dari member, Ateh Mies

Beli 5 bungkus...dah tinggal sebungkus!

Hahaaa....memang jadi makanan utama pulak kerepek bawang tu

Sedap sangat! 
 
 
 
Oklah....serius jap!
 
 
 
Errmmm berbaki lagi sehari untuk kita memanfatkan Ramadhan al-Mubarak
 
Bila dah "besar" ni....memang terasa sedih sangat nak lepaskan pemergian Ramadhan
 
Dalam bulan ni...memang tersa dekat sangat dengan Allah Taala

Sepatutnya rasa macaam ni kena ada dalam diri setiap masa tak kira bulan

Tapi...itulah dia masalah kita especially saya

Teruk sangat kalah dengan hasutan syaitan!

Allahu Rabbi....

Setiap tahun...masa Ramadhan...saya berharap sangat supaya apa yng diamalkan semasa Ramadhan dapat diteruskan pada bulan2 yang lain

Mengharapkan istiqamah dalam melakukan amal ibadat
 
Tapi...........mudahnya tertewas!
 
Moga kali ini saya mampu melawan hasutan dan istiqamah dalam amal
 
 
 
 
 
Oklah..mata makin layu dah ni
 
Nak tidurlah...
 
Hari ni nak balik Melaka
 
 Yahoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
 
 
 
Eh.takde gambar la pulak
 
Jap! nak tengok apa yang ada dalam folder
 
 
 
kami ada tetamu baru....
 










Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Friday, August 2, 2013

Sedar diri... :(

Hari ke-24 Ramadhan al-Mubarak 1434H

Masing-masing sudah tentu sedang mengejar pahala berganda-ganda

Sedang berpusu-pusu merealiasikan impian untuk bertemu dengan malam yang lebih baik daripada seribu bulan

Malam apakah?

Itulah dia...Malam Lailatul Qadar

Senang saja kalau nak faham tentang malam lailatul qadar ni

Juz baca surah al-qadr n fahamkan maksudnya


googled



Personally...

Saya tak berharap untuk bertemu dengan malam lailatul qadar

Sebab...

Saya rasa saya sangat tidak layak

Saya masih belum cukup serba-serbi

Walaupun jauh di sudut hati...ada juga pengharapan

Siapalah yang taknak kan...




Tapi, saya sedar diri...

Saya akur dengan performance saya

Sepatutnya, kalau nak bertemu dengan malam Lailatul Qadar

Kenalah membuat persiapan rapi

Kena bermula sebelum tibanya bulan Ramadhan lagi

Kena menangkan diri dalam berjuang melawan godaan syaitan laknatullah 'alaih

Then, barulah kita berjuang habis-habisan dalam bulan Ramadhan

Saya belum buat lagi semua tu

Saya baru nak bermula pada bulan Ramadhan

Yang mana saya hanya perlu berjuang melawan nafsu sahaja

So, saya sedar diri dan ruang

Yang saya benar-benar belum layak




Insha Allah, saya akan berusaha untuk merealisasikan impian saya itu

Sudah tentu semua umat Islam mempunyai impian yang sama dengan saya
 




Cuma, sempena Ramadhan kali ini

Saya amat berharap agar saya istiqamah dalam membaca al-Quran

Means, bila dah habis bulan Ramadhan saya tetap punya keinginan untuk membaca al-Quran pada setiap waktu

Kena betul-betul kuatkan diri untuk melawan godaan syaitan

Aduh...baru kutahu betapa lemahnya diri ini

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...