AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Monday, August 13, 2012

Last weekend...

Last weekend kami ke KL

Ada hal sikit..nanti la saya cerita kat sini..kalau ada mood...

Sambil2 tu pergi la juga shopping baju raya Aufas

Selagi tak raya katakan....

Untuk Mama & Baba....tak payah la kot

Pakai jer yang mana ada


Otw to KL..budak tak poce makan nugget! 


Kami pergi Alamanda

Tempat favorite AufaZanKi

Kami pergi sana dengan kakak yang tinggal di Pandan Indah tu...

N dengan satu-satunya adik saya...bersama isteri dan anaknya yang sangat comel, Arissa Eva Sofia



On that day... punya la ramai ummat Muhammad!

Baru pukul 4 petang semua restoran dah full booked!

Mula2 nak makan di Nando's

Tak boleh book la pulak..kena walk in jer

Around 6 pm dah pun penuh..

Akhirnya..berbuka puasa dalam kereta jer

Di masjid area Bangi

After that...dinner di Secret Recipe


Shopping kasut dekat The Store Pandan Indah..tapi Mamanya tak pergi..tak larat! Aufa2 ikut Makanjang dan Maksu..the other princess itulah dia Arissa...sangat lawak n comel! 


Sementara kakak2 Aufa shopping

Adik2 Aufa yang berdua ni duduk la dekat rumah

Bersama Mama & Baba

sambil tengok TV

Dan menari....


Asyik betul Amnina membelek si Loopy, member Pororo The Little Penguin. Baba belikan untuk Kashfina masa shopping di Alamanda...



Presenting...tarian senget dari Aufa Kashfina

Dengan niat yang jelas terpancar 

Nak menunjuk dekat Baba..

Hahahaaaa



video



Boyish style! 

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Monday, August 6, 2012

Pengajaran buatku...

Sedang saya breastfeed Amnina...Kashfina nak main game. Saya minta tolong Aufa untuk bukakan game Tom dekat tablet dia n bagi Kashfina main. Suddenly...Qistina merengek nak main game juga.  Aduuii...Qistina ni memang belum nampak ciri-ciri kakak dalam diri dia lagi...susah betul nak mengalah dengan adik!


Bila masing-masing berebut nak main game...Aufa pulak buat tak tahu jer...Qistina pun mulakan la adegan tarik rambut kakak! Beria-ia dia tarik rambut Aufa...saya marah pun tak dihiraukan.


Saya dah naik baran pulak tengok gelagat diorang. Dah la saya tengah breastfeed Amnina...cakap dengan baik tak mahu dengar...marah pun taknak dengar juga..naik seriau saya tengok Qistina tarik rambut Aufa...


Sekali.....secara refleks sy ambil remote Astro n baling ke arah diorang..dengan niat diorang akan berhenti bergaduh. Suddenly...remote tu terkena muka Qistina. Allahu Rabbi...apa yang saya dah buat ni! Ya Allah...


Kecewa sangat! kenapa saya tak boleh sabar..kenapa la remote tu secara refleks nya pergi ke muka Qistina!


So..sekarang ni muka Qistina (tepi hidung sebelah kanan) dah lebam n ada luka sikit.





"Adik...Mama minta maaf tau..Mama tak sengaja. Kenapa Adik tak dengar cakap Mama...kenapa Adik suka gaduh dengan kakak.."  itu yang mampu saya luahkan pada Qistina tadi...dan dia hanya anggukkan kepala jer..tak mampu nak kata apa2.


Saya cakap lagi..."Adik tau kan..Mama sayang Adik". Qistina angguk kepala jer...then saya tanya lagi.."Adik sayang Mama tak?" dia mengangguk lagi. Aduss...terus saya cium kepala dia...n minta dia cium pipi saya...she did it. Alhamdulillah..at least saya tahu yg dia maafkan saya..cuma tidak mampu melafazkannya. 


Masing-masing bergenang air mata...


Sabar itu sangat indah. Dan bila kita tidak sabar...inilah natijahnya.


Pengajaran buat saya...... :(


☆ Patience is the companion of wisdom ☆

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Wednesday, August 1, 2012

Bila mereka berpuasa : 3 hari OFF!


Hari ni 12 Ramadhan 1433H

Rasanya seperti baru belajar puasa pulak

Collapse!

Sahur tadi terjaga pukul 5:20

Aduh! memang tak sempat la nak masak nasi

Patut la ada hint malam tadi...

Aufa Irdina asyik menanya..."Mama..esok Aufa nak makan apa masa sahur? Takkan Aufa nak makan nasi jer...lauk takde ke? Aufa nak makan sardin"

Sudahnya...hanya sempat rebus frankfurter n makan dengan roti

Minum hohoho horlicks!

Kesian Aufa...memang nampak lesu jer dia hari ni

Senyap2 dia seludup frankfurter atas meja

Nasib baik saya perasan!

N nasib baik dia tak sempat makan lagi frankfurter tu!

Kalau dia betu2 tak larat nanti barulah izinkan dia berbuka puasa

Sekarang ni dia boleh bertahan lagi...katanya


terbaring lesu...




Back to the main topic

Alkisahnya 3 hari OFF tu

Aufa Irdina la punya kisah ni....

3 hari berturut2 tak puasa!





Hari Sabtu baru2 ni...kes tak bangun sahur juga la...saya tersedar pukul 5:46...dah azan Subuh dah time tu

Kecewanya rasa...alarm pukul 4:30 tak dengar langsung!

Kadang2 ringtone phone saya ni jadi slow bila Aufa2 dok main game..tu yg tak dengar tu!

Pagi tu..Aufa kata dia pening...cepat2 saya suruh dia makan

So,  selamat la hari Sabtu tak puasa!



Kes hari Ahad...menyeludup minum susu HL!

Hahaa...tak boleh blah Aufa Irdina

Dalam pukul 11-12 pagi...

Time tu saya tengah sibuk ampai baju dekat luar

Bila saya masuk...Aufa macam berlari dari dapur

Saya senyap jer...takde la nak syak apa2

Tak lama kemudian...saya buka peti ais

Saya tengok penutup susu HL tak ditutup dengan betul

Memang sah la ni!

Bila tanya Aufa Irdina...lambat jer dia nak jawab...

"Aufa haus..." dengan muka seposen!

Hangus puasa hari Ahad!



Tazkirah Ramadhan



Hari Isnin pulak...kes terliur tengok Aufa Qistina makan koko krunch

Agaknya dah lama aim...si Adik ni dok makan depan dia

Mana boleh tahan kan...'rapuh'..bak kata Jep Sepah dalam Karoot Komedia X!

Errrmmm patut la tiba2 jer Aufa datang kat saya and said.."Mama...Aufa puasa tau"

Saya...apa lagi kan...tiba2 bertukar jadi investigator!

Haaa ambik! Saya pun tanya Qistina

"Kakak tak puasa...dia minta koko krunch dekat Adik"

Habis! kena la sedas-dua bom leteran daripada Mama dia ni!

Aduhai...betul2 dugaan!









Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...