AufaZanKi

My Photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Tuesday, September 28, 2010

~*perut mengeras di usia 20-24 minggu kehamilan*~

Permasalahan ini sy ambil dari link ini :
A'kum kepada netters semua...

Saya nak mintak pendapat kengkawan yg telah berpengalaman..

Sekarang ni saya sedang mengandung anak ke 4.... dalam kiraan
kandungan sudah berusia 27 minggu..lagi seminggu nak masuk 7 bulan...

Lately saya sering merasa tak selesa...sebab kadang2 perut rasa sangat
tegang...dan keras....sedangkan sewaktu mengandung yang lepas2 saya
cuma merasa simptom ni ketika hendak melahirkan... risau
jugak..walaupun tidak ada pendarahan...

Kadang2 di pejabat...tiba2 perut ni rasa mengeras dan saya rasa
seperti sesak nafas.... tak tau lah kenapa.... Mudah2an tiada apa2...

Wassalam...


w'salam,
Pada saya, lebih baik puan segera ke klinik check. Saya dulu pun pernah terjadi perkara yang sama macam puan. semasa saya mengandungkan anak sulung saya, perut saya mengeras kemudian ok, dalam seminggu. nak tido pun tak selesa. Sebab baru first time pregnant, so saya tak tau..ingatkan biasa sebab tak sakit..just mengeras n tegang. Akhirnya saya lahirkan anak saya tak cukup bulan, 6 bulan lebih. lebih kurang 6 hari saya alami cam tu..tup-tup pagi masa saya terkejut azan subuh, ader bleeding skit n sakit. terus pi hospital n dr seluk, dia cakap anak saya dah di pintu rahim. Dia memang nak keluar so dia tolak pi labour room n sekali teran je baby tu keluar. Tapi masa dr. seluk tu lagi dia dah cakap anak saya tak dapat diselamatkan, kecil lagi. Masa tu saya menangis dan rasa nak tolak balik baby tu ke dalam (masa tu belum bersalin lagi, sblm di tolak ke labour room). Dapatlah saya tengok n dengar suara dia sekejap n terus dihantar ke nursery. Anak saya sempat hidup 1 hari n saya namakan Aisyah Umairah. Sedih jangan cerita coz anak pertama. Tapi saya redha..ketentuan tuhan. Lepas je pantang saya terus mengandung semula dan alhamdulillah sekarang saya dah pun dapat seorang lagi cahaya mata yg comel. Saya namakan dia Aisyah Insyirah berumur 10 bulan. Saya percaya setiap apa yg berlaku ada hikmah disebaliknya. InsyaAllah..
Sorrylah ye..terpaksa baca panjang lebar lak citer saya ni..saya harap pun segera dapatkan rawatan..mungkin orang cakap biasa tapi setiap individu tu lain kekuatannya..tak sama.

Inilah yang sy alami sekarang...bila berjalan or berdiri jer mesti perut nie akan start mengeras. Kadang2 time tengah berehat pun jadi jg tu...biasanya perut mengeras nie terjadi bila dah sarat mengandung dalam 7-8 bulan n bila dah hampir2 nak bersalin.

Dugaan yang belum pernah sy alami semasa mengandungkan Aufa2. Puas sy cari info dalam internet..tp semuanya masih tak meleraikan kekusutan selagi belum berjumpa dengan doktor. Takut jg coz sy ada history bersalin anak pramatang...bersalinkan Aufa Qistina...

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

14 comments:

sakura said...

Saya pun slalu rasa mengeras skang dh 7 bulan risau gak

Anonymous said...

Greetings! I know this is kinda off topic but
I'd figured I'd ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa?
My website addresses a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other.
If you happen to be interested feel free to shoot me
an e-mail. I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!
Feel free to surf my site amber leaf 50g

Anonymous said...

Hi! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
Your blog provided us valuable information to work on.
You have done a extraordinary job!
Also visit my site borkum riff

Anonymous said...

What's up to every one, as I am really keen of reading this blog's post to be updated on a regular basis.
It consists of good stuff.
Look into my web page ; Www.Youtube.Com

Anonymous said...

Simply wish to say your article is as amazing. The clarity
in your post is just great and i could assume you're an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.
My web page :: samson tobacco

Anonymous said...

My spouse and I absolutely love your blog and find a lot of your post's to be what precisely I'm looking for.
Would you offer guest writers to write content for yourself?

I wouldn't mind creating a post or elaborating on many of the subjects you write concerning here. Again, awesome web log!
my web page - amphora tobacco

Anonymous said...

Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
I mean, what you say is fundamental and all. However imagine
if you added some great images or video clips to
give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with pics and video clips, this website could definitely be one of the most beneficial in its field.

Fantastic blog!
My web blog :: diablo 3 monk guide

Anonymous said...

It's a pity you don't have a donate button!
I'd most certainly donate to this excellent blog! I guess for now i'll settle for bookmarking and adding your
RSS feed to my Google account. I look forward to brand new
updates and will talk about this site with my Facebook group.
Talk soon!
Here is my blog skin bleaching

Anonymous said...

I don't know whether it's just me or if perhaps everyone else experiencing problems
with your blog. It looks like some of the text within
your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know
if this is happening to them too? This may be a problem with my browser
because I've had this happen before. Many thanks
Visit my site : bostaditurkiet.net

Anonymous said...

I read this post completely regarding the difference of most recent and earlier technologies, it's remarkable article.
Also visit my web-site ... drum tobacco

Anonymous said...


After I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I get four emails with the exact same comment. There has to be an easy method you can remove me from that service? Thank you!

Anonymous said...

at least 5 Reps in your downline and have [url=http://www.salevivi.com]スーパーコピー 財布[/url]Buffett is certainly during New York [url=http://www.salevivi.com]ルイヴィトン 通販[/url]The result is stunning -- there is absolute [url=http://www.salevivi.com]スーパーコピー 財布[/url]older baby car seats may possibly not fit http://www.salevivi.com[/url] the best offerings by the company which are http://www.salevivi.com[/url] examples of applications described that

AJ AidaJohari said...

Sama dengan kes saya..Memang kene berhati dengan perut mengeras aspecially kalau baru week 20.. Saya baru shj abis pantang semalam. Saya terpaksa lahirkan dua org putera tercinta kami awal bulan 4april lepas..

Sebelum nih sy ade tanya doc berkaitan perut keras, tapi die cakap normal.. perut tengah mengembang..sy start mengeras bile dah masuk 4 bln lebih..sy ingat pagi sebelum sy turun darah, perut saya masih mengeras macam biasa tapi beserta dengan rs nilu dan sakit di bahagian bawah..Tapi sebab doc ckp normal, jadi sy pun xrisau mane la..tup2 malam tuh turun darah dan doc cek kate pintu rahim dah buka 4cm. Sy bgtau doc yg sy selalu followup, perut mengeras macam biasa tapi ade rs nilu sekali..Dia ckp itu contractions.. Rupanya selama ni yg sy rs tuh contractions.. pengalam pertama..terkilan pun ada. If selama nih sy tahu itu contractions, mungkin saya akan bjaga2 if ade rs keras beserta nilu2.

akudarikayangan said...

msa cek up antenatal bln lps sy dh rsa cm awk rsa..sy tny nurse,nurse refer sy ke dr..dr tu scan ckp sume ok...mengeras tu sb rahim nk mbesar...cek up bln ni sy g jmp dr sb nose bleeding...ms tgu result drah kuar, sy rsa skit yg sma...prut mengeras & rs skit cm period pain tu...dr trus soh bt time contraction...ada contraction dlm 15saat..dr trus refer sy ke hosp...smp kt hosp nurse bt time contraction dia ckp xde contraction....bnda ni sy rs smp skrg....dh 2 hr sy xrs bby gerak...mlm td bgthu suami, suami bwk g klinik private...dr scan heart beat baby normal n dia bgerak...so dr ckp ada byk reason np ibu xrsa bby gerak....klu ibu demam pn bby akan kurang gerak...so dr tu tulis refer letter ke hospital klu apa yg sy rs ni msih sma atau mkin truk....so skrg ni mmg sy msih rsa prut mengeras n rs skit....skrg kt ofis so blik kje nt sy nk ajak suami g emergency hospital...biarlah dr n nurse ckp kta mengada2 skli pn asal kn kta xmnyesal kemudian hri....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...