AufaZanKi

My Photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Wednesday, October 13, 2010

~*gatal-gatal teruk semasa hamil*~

Satu lagi masalah yg melanda sy semasa mengandung yg ke-3 nie adalah gatal2. Rasanya gatal2 yg paling teruk yg pernah sy hidapi sepanjang 30 tahun. Seingat sy gatal2 nie bermula semasa bulan puasa tapi masa tu taklah teruk sgt. Masa tu sy baru jer nak masuk ke trimester kedua kehamilan. Kiranya sy masih boleh tahan lg. Selepas raya gatal2 tu makin teruk..malah habis berjangkit ke seluruh badan. Aduhai...tak dapat nak gambarkan kegatalan yg menyerang...n sy memang tak boleh nak tahan diri daripada menggaru. Kadang2 rasa dah macam monyet pulak asyik menggaru jer! Hehehe

Boleh dikatakan hampir setiap malam sy tak boleh tidur..badan rasa panas  terutama di bahagian pelipat. Dan boleh dikatakan tiap2 hari juga la sy menangis akibat tak tahan rasa gatal n pedih (kesan daripada garu yg terlampau). Dah macam2 ubat n krim sy guna...pun tak jalan juga. Seluruh badan jadi buruk sangat...bertanda sana sini...bahagian perut lagi la teruk...jadi mcm lebam jer. Nak tunjuk bukti tak boleh la kan...AURAT!. Nak bagi contoh pun tak boleh jg...coz ada masalah dgn network coverage, so tak boleh nak download dari internet. Ada satu tahap tu sampai sy berdoa minta Allah tarik semula penyakit yang dikirimkan kpd sy nie...sungguh! Sesiapa yg pernah merasainya...tau lah macamana nak gambarkan betapa peritnya nak lalui hari2 dengan aktiviti menggaru.

Hari2 sy dok surf di internet tentang gatal2 yang terjadi ketika hamil. Macam2 pendapat yang sy baca..x kurang juga fakta yang sedikit sebanyak memberi kefahaman kepada sy tentang masalah ini. Ada juga sy poskan permasalahan ini di page Hospital Bersalin di Facebook. Rupa2nya ramai jg yang mengalami masalah yg sama seperti sy...kamu boleh klik di sini jika ingin mengikuti perbincangan mengenai masalah gatal2 ketika hamil. Dan sy amat yakin sy nie mengalami masalah PUPPP (pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy), jika kamu ingin mengetahui lebih lanjut tentang PUPPP boleh rujuk di sini

At last, after almost 1 month I'm suffering with this itchy pain, n en suami pun sudah free dari bebanan program di Universiti..kami pun pergi ke Hospital Bersalin Az-Zahrah (tempat yg dijangka sy akan deliver my baby di sana..Insha Allah). Kami pergi hari Ahad malam. Nasib baik la doctor in charge masa tu doktor perempuan, so taklah sy rasa malu nak tanya macam2 n nak tunjukkan kesan2 gatal yg buruk nie. Rupa2nya doktor tu (lupa nak tanya nama doc tu..hehe boleh gitu kan!) pun pernah mengalami gatal2 yg sama seperti sy during her last pregnancy. Wah! ini sudah bagus..(kata sy dalam hati jer..). Doc tu pun admit x boleh tahan dengan rasa gatal tu n dia pun tiap2 malam menangis...hehehe same like me!

Doc suggest untuk bagi sy low dose injection, special wash lotion (Esemtan skincare), ubat tahan gatal (Clarityne) n krim Elomet (tp krim nie kehabisan stok pulak di hospital). Mula2 kena inject tu..aduhai...sakitnya!!!! Kena inject di  butt..heheh. Nak jalan pun rasa sakit jer...tapi lama kelamaan hilanglah rasa sakit tu. Alhamdulillah memang berkurang sgt rasa gatal...sy pun dah kurang menggaru even ada lg rasa gatal tu..tp taklah seteruk dulu. Maybe sebab injection tu kot...Errmmm kos utk rawatan nie boleh tahan jg...cecah la seratus ringgit.

Hari nie dah masuk hari ketiga selepas mendapat rawatan di hospital. Rasa gatal makin berkurang malah dah tak gatal sgt kot..sy pun dah tak mandi lebih dari 5 kali sehari. Kesan2 garu yg lebam di perut pun makin hilang. Alhamdulillah...memang lega sangat2.

Opppss satu lg kan...sepatutnya sy kena buat ujian OGTT/MGTT tau...tapi sy still belum buat lg. Hopefully tak kena bebel dgn doctor...tp masa pegi hospital hari tu ada check jg...doctor kata normal. So takde la nak risau sgt kan..tp sebenarnya memang kena buat ujian tu...huhu.






Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

8 comments:

desperate mama said...

ijan, clerk kat opis fidza pun tengah pregnant... dia pon macam ijan ken gatal gatal... jadi lebam merah gelap perut dia... sian dia, pakai baju pon tak boleh... mc manjang... first time fidza tahn pregnant boleh buat badan jadi gatal gatal.... gatal yg kronik pulak tu....

pape pon, take care, ya...

aufazanki said...

fidza: mmg teruk sgt kalau kena gatal2 during pregnancy...x tahan! kesiannya member fidza tu...suruh dia gie jumpa doctor la..n minta low dose injection, sy skrg nie alhamdulillah dah hilang dah gatal2 yg teruk tu..kesan lebam pun makin pudar..coz selalu sapu lotion

Siti Salina said...

salam,
terjumpa blog ni...samalah kita... saya gatal seluruh badan....takleh nak tido malam. Tapi saya takde kesan luka cuma saya risaukan strechmark. Kulit jadi tak cantik dah...doktor cakap lepas bersalin baru hilang....

sarah said...

hye..saya pon mengalami gatal2 tuh jugak..mlm mmg x boleh tdo..just nak tanya elomet mmg safe?sy ragu2 nak pakai cos takut nak pakai sbb tak sure safe ker x..sehari sapu berapa kali eh?

Anonymous said...

sy pon baru kena..x tahan punya pasal sy guna bedak dettol tabur kat seluruh badan..alhamdulillah..mujarab..gatal tu reda dgn sendiri..

Anonymous said...

Sama la....saya pun mengalami gatal2 yg amat sangat....naik mcm bijik2 tu....punya la gatal...smpai nangis2 la....cik suami pun naik risau...mcm2 krim da sapu tp x jalan....lepas bc bbrapa blog n artikel psl hal ni...x la risau sgt...cuma kena byk bsabar....

ita said...

bole amik injection eh? aritu sy g klinik doc tu nk injet tp lpas sy bgtau sy pregnent, dia x jdi injet.. x tahan sgt gatal2 ni, parut warna hitam tebal dh ni.. kat az zahrah bole ye injet? nk try la

Are Tiey said...

Saya juga mengalami masalah yg sama... huhuhu...memng x leh tdo.. saya dh trimister ke-2. G klinik doc bg ubat sapu jer... x berani nk bg antibiotik... doc ada bg ubt telan.. tp ms doc tu bg dia mcm ragu2 nk bg sy mkn or tak coz sy pregy... skrng pun msh g gtl2... owhhhh...seyes tak tahan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...