AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Friday, August 27, 2010

~*permasalahan semasa hamil - terima kasih Dr Hamid Arshat*~

Mengandung untuk kali yang ketiga ini agak menguji kekuatan n kesabaran. Ini kerana saya kekurangan tenaga akibat kurang selera makan. Walaupun begitu, saya masih berusaha untuk menyempurnakan ibadah puasadalam keadaan yang agak lemah. Alhamdulillah masih mampu berpuasa. 

Hari Jumaat minggu lepas (20 Ogos 2010), sy pergi ke klinik utk pemeriksaan bulanan kandungan. Ada beberapa masalah pula yang timbul :

1. Berat badan turun sebanyak 2kg. Mungkin kerana sy berpuasa dan kurang selera makan. Bagi wanita hamil, berat badan merupakan elemen penting dalam menentukan kesihatan ibu dan bayi. Yang penting, berat badan perlu seimbang..tidak turun dan tidak naik mendadak. Dan hari nie...berat badan sy turun lg sebanyak 2kg!! :(

2. Tarikh jangkaan bersalin (EDD) berbeza antara kiraan mengikut tarikh akhir datang haid dengan kiraan mengikut scan. EDD yang sepatutnya adalah pada 16 Januari 2011, tapi tarikh jangkaan semasa scan adalah pada 6 Februari 2011. Lebih kurang 3 minggu beza tarikhnya...huhu

3. Terdapat glukosa dalam urin. Memandangkan mak abah sy penghidap diabetes dan darah tinggi, jadi tidak mustahil jika sy turut terkena tempias penyakit itu. Walaupun tidak teruk, namun sudah semestinya sy risau coz pengalaman mengandung sebelum ini tidak terkena penyakit diabetes ataupun darah tinggi. 


Boleh dikatakan hampir setiap hari sy mencari info mengenai masalah2 yang sy hadapi ini terutamanya mengenai diabetes semasa hamil. Sehinggalah 2 hari lepas sy tergerak hati utk merujuk masalah ini pada pakar sakit puan yang popular di Malaysia, Dr Hamid Arshat. Kebetulan sy merupakan sahabat beliau di facebook. Alhamdulillah Dr Hamid sudi meleraikan permasalahan yg sy hadapi dengan memberi jawapan yg sungguh membantu. Kamu boleh refer di link Dr Hamid Arshat untuk mengetahui tentang dunia perbidanan dan masalah2 yang berkaitan dengan kesihatan wanita. Berikut adalah soalan yang sy ajukan kpd beliau dan jawapan daripada Dr Hamid :

1. skrg sy hamil 5 bulan...baru2 nie sy buat monthly check up n berat bdn sy turun sebanyak 2kg...mungkin sebab sy berpuasa n kurang selera makan. So, pd pandangan prof perlukah sy terus berpuasa n ada effect tak pd janin?

2. kalau ikut tarikh akhir period EDD sy adalah pd 14 Januari 2011, tp bila doc scan utk pertama kali EDD sy jd 6 Februari 2011. Kali kedua scan EDD sy jd 2 Februari 2011. So, doc advise supaya ikut tarikh scan yg pertama. Bolehkah jadi mcm tu prof?

Terima kasih prof atas bantuan... :)

Jawapan

Pada kebiasaan iaitu bagi ibu2 yg tiada mempunyai apa2 masalah kesihatan waktu sedang hamil, amalan berpuasa tiada memberi apa2 kesan negatif pada ibu dan bayi. Waktu paling selamat dalam kehamilan antara 4 hingga 7 bulan. Tiga bulan pertama dan 2 bulan terakhir mempunyai risiko2 tertentu. Peringkat awal berisiko gugur kandungan. Dua bulan terakhir mempunyai berbagai2 risiko yg bolih mengancam kedua2 nyawa ibu dan bayi.

Puan sekarang hamil 5 bulan ,insyaallah selamat untuk anda dan bayi. Berat badan turun tidak menjadi masalah waktu puasa, bayi akan terus dapat bekalan makanan tapi anda akan terasa lemah kalau anda tak paksa diri makan lebih waktu sahur. Makan keroma/tamar lebih sikit waktu sahur kerana ia pembekal tenaga yg baik.

Tentang kiraan EDD atau jangkaan tarikh bersalin, hitungan perlu dibuat dari LMNP atau hari pertama haid terakhir sebelum hamil. Campur 7 hari pada  tarikh dan tolak 3 pada bulan dan campur satu tahun. Tempoh penuh hamil 40 minggu atau 9 bulan 7 hari kiraan tahun mishi.

Tarikh EDD akan berubah2 ikut ukuran kepala bayi. Pembesaran bayi ada turun naik kalau beza satu minggu kedepan atau belakang, itu biasa. Jika perbezaan melebihi 2 minggu , ini menandakan sesuatu masalah, samaada bayi terencat pertumbuhan sebab masalah gangguan fungsi uri atau jika melebihi dua minggu bermakna bayi terlalu besar yg bererti ibu itu mungkin mengidap Diabetes

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

13 comments:

suri said...

semoga kehamilan kakak ku baik2 shja..bykkna rehat kak..

tdo pun ok gak heee

aufazanki said...

insha Allah suri..doa2kan yea.. :)

azu said...

nice info..thanks!jemput dtg http://bambam2u.blogspot.com/

Anonymous said...

Hey there! I've been reading your weblog for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Houston Texas! Just wanted to mention keep up the great job!

Feel free to surf to my website ... click through the following web page

Anonymous said...

Vеry good article. I will bе going thrοugh somе of theѕe іssues as well.
.

my blog :: Hemorrhoids Relief

Anonymous said...

Hi, ϳust wanted tο sаy, I enjοyеd this ρost.
It ωaѕ funny. Κeep on роsting!


Alsο visit mу homepаge ::
Cure For Hemorrhoids

Anonymous said...

Dеfіnitеly imagine that that you ѕtаted.
Υour favοгіte ϳustification appеareԁ to be on the
internet the simplest factoг to keeρ іn mind of.
Ι say to уοu, Ι certaіnly
gеt іrked eѵеn аs оther folkѕ thіnk about cοncerns that
theу јust ԁo not recognise about.
Υou manаgеd tο hit the nail upon
thе higheѕt anԁ also ԁefinеd out the whole thing
ωith no nееd siԁе
effect , peoplе could take а signal. Wіll likеly be bаck to
get more. Thank you

Alѕo viѕit my web site :: Hämоrrhοiԁen :
: ::

Anonymous said...

Ӏt's going to be ending of mine day, but before end I am reading this enormous article to improve my experience.

Here is my web page ... Sixpack :: http://Heraudition.com/ ::

Anonymous said...

Wow! Finally I got a weblοg frοm where I
knoω hоw to in faсt get helpful datа cοnсеrnіng my ѕtudy аnd
knowleԁge.

Αlso viѕit my homepage ... Bauchmusκeltrаіning ()

Anonymous said...

Hеy Τhere. I found your blog uѕіng msn.
Thіs iѕ аn еxtremеly well written aгtіcle.
Ι'll make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I'll
defіnitelу соmebаck.

Нere iѕ my blоg poѕt; was sind hämorrhoiden

Anonymous said...

Just desire to sаy yοur artiсlе iѕ aѕ аmazing.
Тhе clarity in yοur рoѕt
іѕ just niсe anԁ і can assume you're an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

my web-site ... hemoroides

Anonymous said...

Hi there matеs, hoω is аll, anԁ whаt you dеsire to say concеrning
this аrtiсle, in my vieω іts really aweѕome fоr me.



Αlso visit my ωeb blog; Common Chat Rooms

Anonymous said...

It's really very difficult in this full of activity life to listen news on TV, therefore I just use the web for that reason, and take the latest information.

Also visit my web-site; Http://Fvofettverbrennungsofen.De/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...