AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Monday, October 26, 2009

Akulah *AnaK PenoreH GetaH*

Sedari kecil aku dibesarkan dgn penuh kasih sayang oleh mak abah. Aku dibesarkan dgn penuh disiplin krn mak adalah seorang yg amat berdisiplin dlm mengurus n mengatur perjalanan hidup. Aku diberi mandi, makan n tidur pada waktu yg sama setiap hari sehingga lah aku pandai mengurus diri. Aku jg diajar berdikari krn pd ketika aku kecil...family aku boleh la dianggap sbg family susah n baru merangkak2 utk memperbaiki taraf kehidupan ke arah yg lbh selesa n sederhana. Seawal pagi selepas subuh mak abah sudah bersiap2 utk pergi menoreh getah...milik orang lain. Kami sekeluarga dibesarkan n disekolahkan hasil titik peluh sepasang penoreh getah...iaitu mak abah. Bayangkanlah bagaimana perit n jerih mak abah mencari rezeki demi membesarkan 11 orang anak...terlalu sedih utk dikenangkan. Namun aku bersyukur krn itulah yg membakar semangat aku utk terus membahagiakan mereka dlm kejayaan2 aku dlm apa jua bidang yg aku ceburi. 


Aku adalah anak ke-10...mempunyai 5 org abang, 4 org kakak n seorg adik lelaki. Kiranya aku ni anak bongsu perempuan la...aku mmg manja n kuat merajuk pd suatu ketika dulu (sekarang ade la perubahan..;p). Aku juga seorg yg penakut...teramat penakut. Sebab tulah aku x pegi sekolah tadika coz aku takut nak pegi sekolah. So aku hanya belajar di rumah dgn kakak yg bernama Noor Sarifah aka kakpah. Dialah yg mengajar aku ABC, 123, alif ba ta. Bila da nak masuk tahun satu...aku mmg berkobar2 nak pegi sekolah. Maklum sajalah..da berani sket...heeee. Dan aku ingat lg...mak tanya nanti nak pakai baju sekolah yg macamane...nak pakai skirt or baju kurung? Ishhhh sungguh tidak percaya dgn jawapan aku pd ketika itu...aku nak pakai baju kurung n tudung...;p Time tu tahun 1987...biasanya murid tahun satu akan pakai skirt...aku ni lain la pulak. Hmmm so mak n kakak ikutkan sj permintaan aku..kalau tak nanti aku merajuk pulak...teruk diorg kena pujuk aku...;)


1st day ke sekolah..aku tengok hanya aku seorg sj murid tahun satu yg bertutup litup. Nasib baik aku ni istiqamah...meneruskan misi ke"alim"an aku...heh. Aku ditempatkan dlm kump B di dlm kelas. Masa tu...sape2 yg parentsnye guru or keja best2 (keja gomen) akan ditempatkan di kump A. Siapalah aku ni...dah la x sekolah tadika...anak penoreh getah...ade hati nak duduk kump A...tp xpe...1st exam aku dpt no 4. Ehem2...time tu barulah aku tau yg aku ni boleh la tahan smartnye...kui3. Exam akhir tahun pun dpt no 4...time tu barulah cikgu Rahmah (guru kelas aku) nak pindahkan aku ke kump A...huh..xde maknenyer. Hmm...tahun demi tahun aku memperkasakan ilmu di dada...memberikan sedikit kebanggaan buat mak abah dgn prestasi pelajaran aku yg agak cemerlang la jugak...tahun 3 aku telah terpilih menjadi pustakawan sekolah. Kiranya aku ni murid pertama dalam kelas aku yg diberi jawatan. Huh..time tu betapa bangganya aku..ala budak2 lg mane la tau...pulak tu kena pakai baju color biru...lg lah suka..lain dr kawan2. Sampailah ke tahun enam aku menjadi pustakawan. Aku pun aktif bersukan gak. Bola jaring (centre), bola baling (centre), olahraga, badminton, chess..fuh..atlet jugak aku ni ek..hahaha. Oklah...cukup la kenangan di sekolah rendah. Aku akhiri dgn memori yg paling manis dlm hidup aku bergelar PELAJAR CEMERLANG utk dua sessi persekolahan (pagi n petang). Aku ingat lg dgn bangganya aku tunjuk result UPSR kat abah...aku x dpt hadiah pun..abah juz usap kepala aku n say congrats...itu dah memadai abah...:) 


Disebabkan aku adalah pelajar cemerlang Sek Keb Ayer Limau...so aku telah ditawarkan utk memasuki High School. Time tu aku nak pegi sekolah arab...;) baik la konon...Bila tiba hari mendaftar...maka pergilah aku ke High School Melaka. Of course la Female High School coz diorg asing boys n girls. Sampai sana...unfortunately nama aku xde dlm list. Alamak!!! mcmane ni...Aduiii rupa2nya nama aku dlm list Boy High School. Ya Allah...adakah namaku spt lelaki??? NOR SALFARIZAN...aku rasa "NOR" tu da menggambarkan yg aku ni pompuan. Patut la dlm offer letter x letak nama abah. Cehhhh...sampai skrg sedara mara dok ulang benda ni..buat malu jer!! Tp aku teramat gembira time tu...cuba teka knp??? haaaaa sebab aku akan dihantar ke sekolah yg aku idam2kan...Maahad Al-Ehya El-Karim Tanjung Bidara. Alhamdulillah...mungkin berkat doa mak yg inginkan salah seorg anak perempuannya bersekolah di sana. Hmmm....mak...orang da tunaikan hajat mak...:)


1992-1998....aku berada di alam menengah. Da besar rupanya aku...aku berubah menjadi seorg yg pemalu, pendiam...tp kuat ketawa. N mcm bese la...anak org susah...dilemparkan ke kelas yg corot...kiranya dlm kelas aku tu sumernya anak2 yg ibu bapanya hnya bekerja yg bese2 jer...mcm tu diskriminasi dulu2..underestimate anak org susah...tp time tu mane la aku nampak benda2 ni...time exam aku berjaya dpt no 1...aku ingat lg guru kelas aku cikgu rosnah siap dtg kat kelas nak kenal aku yg mane satu agaknya...hehehe...Selepas itu bermula la episod aku berada di kelas A...alhamdulillah aku bersyukur sgt dgn kurniaan Tuhan...memang aku mudah menghafal,mengingat n menerima information. Kira otak matematik la aku ni...coz sekolah arab mmg kejenye asyik menghafal je...mcm2 yg kena hafal...


Proses perkembangan diri, minda n watak bermula sewaktu kita di sekolah menengah...am i right? i think so...coz di saat umur belasan tahun kita mula mengenal dunia sebenar...siapa kawan2 kita..how we manage ourselves...n how we met our 1st love...gulp...1st love...sape ek...;)


Aku dulu x stay in hostel...berulang alik naik keta sewa...so segala tindak tanduk n pergerakan aku diobserve oleh mak abah. Aku x boleh keluar sewenang2nya tanpa tujuan. Setakat nak bersiar2 di bandar melaka bersama rakan taulan..lupakan! memang xkan dapat...mak abah mmg x bg...disiplin adalah prinsip hidup mak abah dlm mendidik anak2...jgn ponteng sekolah...walaupun demam...kena pegi sekolah..huhu...homework mesti siap n x blh tgk tv waktu mlm...seb baik aku mmg x suka tgk tv...so xde masalah utk itu...kakak aku je la yg terpaksa menunggu mak abah tido...pukul 6 ptg kena mandi...sapa2 yg mandi time maghrib mmg nk kena la tu...strict kan...hmmm mcm tu la kami di didik...sapa tak solat kena cubit dgn mak...maghrib kena berjemaah...lawak tul la...sape2 yg malas berjemaah buat2 la nak mandi time tu...memang akan kena ceramah(leter) dgn mak..nak tau tak...kami ni kalau buat silap jer..memang akan kene dgr leteran mak waktu mak tgh mandi n cuci baju..time tu xde washing machine..aduii satu kg leh dgr leteran mak tau..malunyer la...hmmm...duit belanja pun x semewah org lain...cukup2 utk beli air n makanan...nak berbelanja mewah...belum tiba masanya...coz mak abah nak kami faham betapa susahnya mencari rezeki...semua sama rata...



Hasil didikan yg penuh disiplin...alhamdulillah anak2 mak abah yg 11 orang ni semuanya jd "orang"...walaupun x lah seberjaya org lain...at least x menyimpang ke jalan yg tidak diredhai itu sudah dikira berjaya...thanks mak abah atas didikan ala2 askar tu...hehe



                         

Skrg mak abah da tua..tp tenaga n semangat mereka masih kuat eventhough usia yg membatasi. Mak da menjangkau usia 67 tahun n abah 70 tahun...baru jer berhenti menoreh getah setelah mendapat desakan daripada anak2nya...skrg hanya mengembala lembu2 yg juga bukan milik abah sepenuhnya. Abah bela lembu sejak aku kecil lagi...kiranya da hampir 30++ tahun abah mengembala lembu selain drpd menoreh getah. Abah kata...itulah hobi abah yg sukar utk distopkan. Memang la kakak2 n abang2 aku kesiankan abah...suruh abah duduk berehat di rumah n beribadah. tapi tidak bg aku. Aku terlalu hormati hobi n pendirian abah yg terlalu obsess dgn hobinya. Abah ckp..walaupun dia pergi membawa lembu2nya makan rumput di ladang...at the same time dia akan berzikir. Bagus abah...buat la selagi terdaya. Nasib baik skrg abg aku yg merupakan guru di mlaka...dgn rela hati nak take over menjaga lembu2 abah tu..alhamdulillah may u'll be blessed abg lim...dia mmg anak yg bertanggungjawab n sungguh aku respect.


Begitulah secebis kisah anak penoreh getah spt aku. Kena selalu sedar diri n perbaiki diri. Banyak yg aku nak citer...but my kids sudah mula menunjukkan aksi2 yg menyebabkan aku harus stop di sini. InsyaAllah..will continue later. okay!!


Apa yg baik jadikan tauladan n ikhtibar...apa yg buruk jadikan sempadan. Akulah *AnaK PenoreH GetaH*



                         mak...terima kasih atas didikan dan doamu...



       mak abah...anak2 mu sedang berusaha utk membalas segala jasa n pengorbananmu...

 

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

7 comments:

♥chentatiku♥ said...

::speechless::
(T_T)

IZZAN AUFA said...

:) itulah rentak kehidupan manusia yg pelbagai...thanx

Yanti Suhaini Binti Ibrahim said...

Dop tau pon ada blog.. Aini link ya:)

IZZAN AUFA said...

ala aini...i'm new blogger...baru nk membiasakan diri dlm sessi luah meluahkan ni...actually sy lbh suka dgr n baca...:) thanx aini

shei said...

"homework mesti siap n x blh tgk tv waktu mlm...seb baik aku mmg x suka tgk tv...so xde masalah utk itu...kakak aku je la yg terpaksa menunggu mak abah tido" wallahhh...aku mcm kenal sape kakak ko tu...hahahaha..dia mmg antu tv..la ni dh kurang kot...hmm..me speechless n tearing in my eyes..kehidupan kita masa kecik2 byk mengajar aku terutamanya, mnjadi aku arini..tp aku sukar nk lupakan kenangan manis n giler2 kita adik beradik dulu..hahaha...anyway..life is easy..my Allah bless our family...

IZZAN AUFA said...

sapa lg yg suka tgk tv...shida suka dok dlm bilik..wat lukisan dia...hahaha...ko ingat tak kenangan tarik2 rambut n buang beg skolah kat luar??? hahaha

shei said...

hahaha...of course la!!pastu kalu tido pastu x kemas tpt tido..gerenti kena cmpak kt luar tikar tu..hmm..msa tu mana ada tilam..tido atas tikar jer..sorang 1...aduyaiiii...betapa 'susah'nya fmily kita msa tu kn?..serik aku..hmm..tp alhamdulillah..skrg kita dpt gak merasa keselesaan wpun sederhana..yg paling byk gaduh aku ngan shida la..smpai la ni..tp apa2 pn..kami saling bergantung harap..ko n yg lain2 gak..we r family no matter what..hmm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...