AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Tuesday, July 22, 2014

Ramadhan kami...


...السلام عليكم ورحمة الله وبركته

Ramadhan kareem uols! 




Hari ke-24 barulah kita bertemu di sini kan...ok la tu...asalkan ada...hehe

Ok ke puasa tahun ni? Alhamdulillah...saya belum holiday lg...maybe dapat puasa penuh kot tahun ni...memandangkan dah setahun tak period gara2 implanon tu la...jangan risau yea ..its normal bagi pemakai implanon...jerawat tumbuh bak cendawan lepas hujan pun normal...badan makin lama makin mengembang pun normal...after all...rasa tension pun normal gak!!! Haih...



Nak muka nampak kurus dalam gambar...pose macam ni yea...hahahaha


Ramadhan tahun ni...banyak juga perkara2 best yang jadi..syukur Alhamdulillah...

First, saya dapat berpuasa penuh sampai ke hari ni walaupun masih lagi dalam tempoh menyusukan anak. Berbanding tahun2 lepas...memang banyak rongak la puasa saya ni...tak larat sangat..melepek aje sampai ke petang. Kali ni siap boleh masak lagi untuk berbuka puasa...rasa best sangat! Alhamdulillah...



Second, Aufa Qistina juga dikurniakan semangat dan kekuatan untuk berpuasa..tapi ada jg 2-3 hari yg kantoi...kes tak larat...takpe masih boleh dimaafkan sebab dalam proses pembelajaran lagi kan...Dan yang paling best...Qistina dah faham tentang tuntutan solat lima waktu..berkat bulan Ramadhan almubarak...sebelum2 ni dia memang agak liat sikit la nak solat...macam2 alasan dia bagi bila suruh solat..haii la budak sorang tu...memang rasa bersyukur sangat sebab memang saya dah berniat nak polish dia masa bulan Ramadhan...tup2 takyah susah2 saya nak brainwash...dia faham sendiri...tapi kadang2 tu datang juga liat nak solat tu esp time penat n tak larat..saya lebih tekankan solat dulu daripada puasa...selalu aje saya bagi ayat ni dekat Aufas kalau diorg liat nak solat..."nak buat puasa kalau taknak solat'...pastu mula la tazkirah saya...pasal rukun islam la biasanya...hehe...lepas gian nak praktikkan ilmu...dekat anak2 je pun... :p



Third, Aufa Irdina makin lancar bacaan al-Quran dia. Takde la banyak sangat tersangkut2, terhenti2, langgar tajwid...semuanya good improvement! Well done Aufa! Slow n steady...biar lambat asalkan selamat n smart! 


Fourth, saya boleh masak untuk berbuka puasa n sahur! Yeay! Ntah apa2 kan...orang lain rasa biasa je...dia pulak lelebih...hahaa...maunya tak lelebih! Puasa sebelum ni saya melepek...tak larat...tahun ni Allah kurniakan kesihatan n extra energy dekat saya ni...masak pun takde la masterchef sangat...ala2 masterleceh je...heee...moh ler jamu mata...sebahagian daripada menu yg saya masak...ada jg yg tak snap..sebabnya malas! N takde mood...puasa kan...mood swing! Hahaa


Roti jala

Syurbah oat...sedap tau! Hari2 saya masak sebab ada orang nak makan benda ni time berbuka...layankan aje...cara masak sama macam masak sup ayam tu...last sekali baru masukkan oat n biarkan oat tu kembang baru la tutup api gas...

Chicken grill

Menu hari first berbuka puasa...kemain lg!

Mee kari

Popia goreng..gigih saya buat untuk makan sahur...feveret saya ni! 


Fifth, yang paling bermakna sekali untuk puasa kali ni...bilamana kami dapat berbuka puasa di tepi pantai yang sangat cantik...dan kami dapat solat maghrib di tepi pantai...heaven! Berbuka puasa tepi pantai memang dah bertahun2 kami buat...solat tepi pantai tu baru tahun ni terfikir...sama pulak tu idea saya dengan Baba...hurm sejiwa sangat kan...yeke....hahaa. Kalau di Blackstone beach kiblatnya membelakangkan laut, kalau di area belakang mini zoo taman teruntum tu kiblatnya mengadap laut...so saya suka yg mengadap laut tu..bestnya laaaaa...rasa macam hari2 nak duduk mengadap laut...tak puas pandang laut..tenang je rasa...


Blackstone beach

Makan yg simple2 je...

Belakang mini zoo taman teruntum..cantik kan???

Di blackstone beach...subhanallah!



Sixth, saya berjaya buat kuih raya!!! Yeay!!! Gedik! Hahaaa...haruslah gedik sebab dah berbelas tahun tak buat kuih raya...tapi baru satu jenis je...itupun dah nak habis...hahahaa...tak sempat nak tunggu raya gamaknya...saya buat kuih sarang semut...sedap woo kuih sarang semut..feveret saya sejak zaman sekolah menengah...



Sekali makan habis sebekas...dah tu camno nak simpan untuk raya??? Kena buat lagi ni...hehe



Persiapan untuk raya....takde la mewah sangat...biasa2 je...gembirakan hati anak2...itu yg penting ek...tapi gembirakan hati sendiri pun penting juga...hehee


Oklah...nak sambung tidur...sepanjang Ramadhan ni kena qadha tidur waktu pagi...malam asyik la tidur lewat...pukul 4 pagi nak kena bangun dah....so kena ambil masa waktu pagi la untuk tidur...wajib tidur! Kalau tak tidur mau pusing kepala gue!


Last but not least...terimalah video sengal daripada saya... hehe


video



Selamat beribadah uols! 

Bye...Assalamualaikum..

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...