AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Saturday, December 5, 2009

*Mak.....*

" Gen, tau kan tangan mak kena simen malam tadi" - sheila, 4.12.09 , 10:18 am

Seriously n frankly aku tak tau apa2...sampai la si kakak aku ni sms aku. Agak sedih dan terkilan dan agak merajuk juga la dgn abg2 dan kakak2 di kampung...macam ni la bila hidup merantau dan berjauhan dgn family...agak 'tertinggal'...BUT...i admitted....its all my fault....tak call kampung....ishhhh...malam semalam aku dah pegang phone hubby...dah tergerak nak call kak shida yg tinggal dgn mak...tapi ntah kenapa aku tak call pun...n dalam pukul 4 pagi...aku terjaga...terus cari phone hubby....pun tak call juga...**pengajaran buat aku**. 
   
Kronologi malang yg menimpa mak (kesian mak...):

Pada subuh aidil adha...mak dgn rela hati ( walaupun dihalang) nak pegi ke belakang rumah kak nyah (sebelah rumah jer)....bagi menunaikan permintaan kakpah yg nak guna daun kari (lupa nak tanya kakpah nak buat apa dgn daun kari tu..;p). Tup2 mak balik dgn keadaan yg basah dan kotor...."mak jatuh..." kata mak to kakpah. Sekarang kan musim hujan...so licin agaknya ditambah dgn keadaan gelap subuh...
Dahi mak benjol...tangan kiri mak terseliuh. Pagi2 lagi adik cepat2 bawa mak ke rumah makcik maimun yg menjadi tukang urut rasmi family kami...time tu aku berada di kedah...beraya di rumah mak abah kedah. Bila bercakap dgn mak di phone...mak tak bercerita pun ttg kes jatuh tu. Yg pasti...mak mesti akan menangis setiap kali bercakap dgn aku dlm phone...mungkin sebab aku jauh dari mak..menyebabkan mak rasa sedih. Hmmm...mak nangis n nak tau mak cakap apa kat aku???
 " mak tak boleh lupakan kau...24 jam mak terbayang2 kan kau...mak doakan kau bahagia...telefon la mak sebulan sekali pun takpe...jgn minta macam2 kat zaki"
 Aku hanya diam...sambil menahan air mata. Aku taknak  nangis..coz nanti susah nak reda...aku mmg cengeng...but at last aku x mampu nak menahan rasa sebak bila mak ckp mcm tu. Tapi aku taknak mak tau...aku terus ubah topik. Then bila berbual dgn kakpah...baru aku tau cerita sebenar. Hmmm patut la mak sedih semacam...i mean lain dari biasa. Tapi kan...bila mak pesan.."jangan minta macam2 kat zaki"...aku rasa mcm nak ketawa pulak. Hanya mak yg tau perangai anak dia ni..hehe..tapi aku rasa aku dah berubah. Aku dah tak minta macam2 kat sesiapa even pd zaki (my hubby)...sedar diri dan ruang...
 Aku update tahap kesihatan mak setiap hari. Puas adik-beradik pujuk mak nak bawa ke klinik...mak taknak. Mak hanya makan ubat tahan sakit n ubat surut bengkak. Seminggu berlalu...tangan kiri mak still bengkak. Alhamdulillah...semalam abg lim berjaya pujuk mak utk bawa mak ke hospital alor gajah. UNfortunately....rupa2nya tangan mak PATAH....setelah di x-ray. Mak diarahkan utk refer ke hospital besar melaka. Tangan mak disimen...mak di tahan ward.
 Sepanjang berada di ward..kak shida yg jaga mak. Aku mmg salute dgn kak shida...sentiasa ada dalam apa jua situasi. I'm proud of her...dulu masa abah operate mata pun..kak shida juga yg berkorban masa dan kerja..hmmm. 
 Hari ni...mak kena buka semula simen di tangan...coz x-ray yg dibuat di hospital alor gajah tak clear...so kena buat semula. Nak operate...tak sesuai dgn usia mak sekarang...so kena simen je la.

Itulah kronologi setakat hari ni. Kesian mak...macamana la keadaan mak masa jatuh tu...sampai boleh patah tangan...dari kejauhan aku hanya mampu sedekahkan doa agar mak mak terus kuat dan tabah melawan kesakitan. Kesedihan ni tak tergambar...bercampur baur dgn rindu dah 2 bulan tak jumpa mak abah...

InsyaAllah...esok kami akan balik ke melaka...terus ke hospital...kamu semua....doakan mak cepat sembuh yea....thanks a lot pada member2 yg bagi support...i appriciate every single word of yours...**kata2 adalah doa**

Assalamualaikum...:))

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

9 comments:

IZZAN AUFA said...

RALAT:

entry ini supposely bertarikh 4 december 2009....friday

punya la lama aku nak siapkan entry ni...so many interruptions...

♥chentatiku♥ said...

akak.sabar ye.kami xdpt balik ziarah,jadi kirim salam kat mak ndak ye.semoga mak ndak cepat sembuh.sedih baca entry ni.

be strong k~InnaAllaha ma'ana~

cik EPAL said...

hope she get well soon ;)

IZZAN AUFA said...

adik n epal,

insyaAllah...hopefully..

thanx..:))

Musliyana said...

moga mak kak ijan cepat sembuh..

diyana

IZZAN AUFA said...

amiin...thanx dyn..mak akak da discharged tghari td...

Azahari bin yusoff said...

hope ijan sabar ye....bykkan sdkhkn al-fatihah...akak empati dengan crite mak ijan 2....akak tau mcmana perasaan ijan...akak pernah alami dl...ms arwah ayah nk kena potong jari kaki....n wkt akhir hayat dia...akak je yang x dpt ngadap saat akhir hayat ayah.....sedih...jglh prasaan mak 2....kay....

IZZAN AUFA said...

insyaAllah kak...bila berjauhan hanya doa yg mampu sy kirimkan sbgai tanda ingatan...moga mereka sentiasa dlm keberkatan n lindungan Ilahi...thanx very much kak...:))

* ni kak suzy ker....?? sorry if i'm wrong..

shei said...

hmm...wat to say..tetiba plak kelu..u know me kn..doakn yg trbaik utk mak kita tu eh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...