AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Thursday, December 16, 2010

~*30-32 minggu*~

Alahaiiii....terpaksa la meng'combo'kan beberapa peristiwa penting dalam satu entri. Semuanya gara2 kesihatan yg sedikit terganggu lately n network coverage yg tak berapa nak ok.

3 minggu di Gurun, Kedah
Kami sefamili berangkat pulang ke Gurun, Kedah (rumah mertua) pd 28/11/2010 (Ahad). Balik dengan tujuan nak berubat n nak bersalin di sini. Maka tinggallah sy di rumah mertua bersama anak2...en suami balik semula ke Kuantan. Masa awal2 balik tu gatal2 sy memang teruk sikit..seluruh badan sakit n sembab/bengkak. Mertua cuba berubat cara kampung...takut ada gangguan makhluk halus. Sy sebenarnya takut nak jumpa bidan/bomoh nie...hehehe...tp kuatkan jg semangat sebab mertua dah ikhtiar. Bila jumpa bidan kampung, bidan tu kata kedudukan peranakan sy tak betul. N gatal2 nie disebabkan mengandung..bukan sebab gangguan makhluk haus. Fuhh lega la jg bila dengar mcm tu. Then bidan tu pegang perut untuk betulkan position baby yg melintang. Walaupun tak sakit tapi ngeri jer rasa...huhu. Bidan tu buatkan air tawar, sirih+pinang untuk dimakan n disapu pada seluruh badan. Errrr....air tawar tu sy tak minum langsung! Sirih+pinang tu sy sapu sekali jer.... Entahlah...sy bukan tak percaya pd rawatan kampung aka bomoh nie..tp sy kurang yakin+takut. Malu jg pd mertua sebab mereka dah ikhtiar...

mcm nie la sembab/bengkak + mengelupas tangan sy nie

nak genggam tangan pun rasa sakit...

tempat yg gatal2 tu jd hitam...mcm nie la jg seluruh badan...hmmm

Disebabkan sy tak yakin dgn ubat2an bidan, mertua bawa sy jumpa O&G specialist di Putra Medical Centre (PMC) di Alor Star. Doctor Anuar Husainy namanya. Doctor kata alahan mengandung...lepas bersalin baru hilang. Hmmmm yolah!!!! dah semua kata gitu...terimalah dgn redha. Dan sabarlah jalan terbaik. Doctor scan baby....position baby dah ok...maybe sebab bidan tu dah pusingkan kot. Berat baby 1.8++kg. Masa nie sy dah 31 minggu. Doctor bagi ubat sapu n ubat makan. Alhamdulillah gatal2 beransur baik walaupun tak sepenuhnya. Tapak tangan yg mengelupas pun kembali pulih...juz gatal2 sj yg belum hilang. Terharu sgt dgn ikhtiar mertua...Gambar2 sy boleh tunjuk yg area tangan jer la yea..tempat lain tu...AURAT! tapi lebih kurang yg macam kat tangan tu. Jadi bertompok2 hitam...harap2nya hilang la lepas bersalin nanti...

12/12/2010 (Ahad)...sy pergi ke Klinik ibu&anak yg berdekatan dgn rumah mertua untuk monthy check up. Pergi sendiri seyyy....en suami still otw dari Kuantan time tu..Bila nurse check position baby...positionnya adalah transverse...melintang lg!!! Aik!!! baby sy nie mmg aktif betul! Tapi takpe..selagi belum sampai 36 minggu baby boleh berubah2 kedudukan. Kalau selepas 36 minggu baby still in transverse position...jawabnya kena c-zer a sy! Hopefully everything will be fine....

Aduh...dah pukul 5:45 petang!!! nampaknya x jadi la nak combo update!!! yg nie jer dah menjela panjangnya!! Hehhehe...lagipun sy belum solat asar lg nie....errrr sambung lain kali lah yer...nak kena edit tajuk entri nie...td sy bubuh tajuk 'combo update'..so kena fikir tajuk lain la pulak...




Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

2 comments:

Anamarza said...

Saya pun alami alahan mengandung jugak, gatal2 kat tangan, cumanya kalau memasak dan pegang bahan mentah cam ayam ker udang ker sotong ker, tapi dah masuk trimester ke-3 ni Alhamdulillah dah ok...

aufazanki said...

anamarza: alahan yg kamu kena tu x seteruk sy kot...syukur la dah ok kan...ermm sama la kita dah trimester ketiga skrg...ntah2 due pun sama kot nanti..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...