AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Thursday, October 29, 2009

WISE THOUGHTS N WISDOM

" Tercipta engkau dari rusuk lelaki...Bukan dari kaki untuk dialasi...Bukan dari kepala untuk dijunjung...Tapi dekat di bahu untuk dilindung...Dekat jua di hati untuk dikasihi...Engkaulah wanita hiasan duniawi "

Hari ni (dah bertukar "semalam" coz x sempat publish) aku telah mendengar luahan daripada 2 insan yg amat hampir dgnku. Dua kisah berbeza namun emosinya sama...luka dan kecewa. Kedua-dua insan itu bergelar isteri...kedua-duanya bercinta selepas kahwin...dan kedua-duanya pilihan keluarga. Sedikit sebanyak aku terkesan dgn luahan mereka. Sedih...kecewa...luka...hancur...remuk...itulah yg dapat aku gambarkan tentang perasaan mereka.


Bila seseorang sudah menganggap dirinya 'zero from mistake'...org lain xkan boleh melebihi dia. Apa yg aku perhatikan...lelaki dan ego sudah sebati. Perempuan pun ada ego...tp tak semantap ego lelaki. Bila menjadi ketua...usah bertindak seperti ketua...maksudnya jgn la merasakan semua keputusan di tangan suami...berbincang dgn isteri...kdg2 isteri jg punya idea yg lebih bernas dan boleh diguna pakai. Dikesempatan ini aku ingin memberi kredit kpd suamiku...coz dia yg ajar ilmu ni kat aku sejak dulu lg...(baru 4 thn kawin...;p). Kdg2 isteri bkn berniat nak melawan kata suami...juz nak mempertahankan diri yg sering disalahkan dlm byk perkara. Bagi aku...kebanyakan wanita yg sudah berkahwin akan meletakkan ego mereka di bawah tapak kaki suami. Means that even suami yg sebenarnya silap...isteri yg akan minta maaf. Tak salah rasanya jika suami pun turut sama menyatakan rasa maaf...sebagai tanda perdamaian dan mengukuhkan lg ikatan. Entry ini mungkin berbaur protes...harap maaf yer kaum adam. Aku relatekan dgn kisah 2 sahabat ni...so ambil ikhtibar dan tauladan. (aku pun kena amik ikhtibar ni...hmmm)



Apakah perasaan anda jika pasangan anda meluahkan yg dia sebenarnya takde 'feel' pd anda? Kahwin pun atas dasar pilihan keluarga...wajarkah begitu? Dah ada ikatan baru nak berterus terang...apakah?? Aku mmg terlalu simpati dgn nasib sahabat aku ni...kenapa ada jg lelaki mcm ni dlm dunia ni ek...Aku bukan nak bongkar kesilapan demi kesilapan kaum adam...tp inilah yg telah dilakukan oleh mereka kpd sahabat aku. Mereka dah hampir setengah tahun berkahwin...mula2 tu ok jer...ntah di mana silapnya si suami luahkan mcm tu pd isteri. Aku sendiri dpt rasakan betapa remuk dan pilunya hati sahabat aku menghadapi dugaan hidup. Apa pendapat dan pandangan anda dalam hal ni? Sahabat aku ni sekarang dalam proses menenangkan diri...tp aku respek dgn semangat dan kekuatan dia. Aku hanya mampu memberi sedikit kata2 semangat agar dia x rasa sepi dan sendiri menghadapi dugaan itu. Huh...sebaknya hati ni... 


Hidup tanpa dugaan mmg tak adventure...tp dgn dugaan yg mcm sahabat2 aku lalui ni...aku sendiri x confident adakah aku mampu mengharunginya..." Allah doesn'nt give more burden than we can bear "...Aku amat percaya pd hikmah disebalik kejadian...setiap apa yg berlaku...x kira baik atau buruk..pasti ada sumthing yg berguna utk diri kita. Aku bg contoh yer...tentang diri aku la ei...last 2 years aku telah mengorbankan kerjaya aku demi nak dekat dgn hubby...time tu aku dok mlaka n hubby dok kuantan...aku yg naturally manja ni mmg susah nak berjauhan dgn org yg aku anggap pelindung...sebelum kawin dgn mak abah...now dgn hubby. So i decided to resign...time tu aku mmg frust n aku tau ada org lain yg turut frust dgn decision aku...what to do...bila aku da dekat dgn hubby...mula2 tu tension sgt2 coz x keja...lama la jugak ketensionan ni mengganggu hidup...tiap2 hari aku fikir knp aku buat mcm tu..knp x fikir panjang...knp..knp..knp...(aku mmg setaraf dgn ahli falsafah coz otak aku ni terlalu aktif berfikir..;p..tu yg asyik sakit kepala)...dgn izin Allah Taala akhirnya aku ketemu dgn hikmah di sebaliknya...now aku dpt lihat n observe perkembangan anak2 sendiri...aku dpt didik mereka mengikut acuan yg aku inginkan...hubby pun selalu support aku...katanya berkat didikan mama anak2 dah pandai mcm2 perkara...alhamdulillah syukur sgt2...now i'm happy with my life.



Moral of the story...PERCAYA PADA HIKMAH ALLAH TAALA...apapun yg berlaku dlm hidup kita...even kita ditimpa kemalangan or lumpuh...percayalah ada hikmah yg kita belum jumpa or tak nampak...carilah hikmah tersebut...then we'll happy n redha...mcm tu jg la dgn sahabat2 aku yg berhadapan dgn masalah tu...anggaplah ujian yg dtg sebagai tanda yg anda akan bertemu dgn jalan penyelesaian. All the best...:)



Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

2 comments:

♥chentatiku♥ said...

when unpleasant thing happened, then we found the hikmah behind these things..rase nyaman sangat~

IZZAN AUFA said...

Allah knows the best for us...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...