AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Monday, April 28, 2014

#throwback


Haih...asyik la bertangguh nak update blog! Ida berlambak2 semuanya dicurahkan di laman facebook..yg ini pun copy dari facebook...n paste dekat sini...hee


Amnina dilahirkan pada pukul 10:06 malam. Uniknya jam itu kerana sama pulak dgn tarikh lahir saya..10.06.  Kenangan manis tu.. 

Masuk labor room pukul 7:15 mlm...masa tu Baba n Aufas pun stay dekat ward...hehe...punyalah teringatkan Aufas bertiga...saya memang berdoa semoga Allah percepatkan proses bersalin dan permudahkannya. Apa yg saya amalkan adalah dgn membaca zikir Siti Fatimah...Subhanallah wa Alhamdulillah wa Lailahaillallah wa Allahu Akbar...kita kena yakin dengan setiap amalan kita...dan saya letakkan keyakinan saya di situ..memohon bantuan Yang Maha Esa. 

First time saya bersalin dan berpantang tanpa bantuan daripada Mak. Sedih la juga...tapi kena tawakkal n kuat semangat. Alhamdulillah...ujian dan dugaan tetap ada..kita cumalah hamba, namun segalanya ada jalan untuk dipermudahkan. Terima kasih Ilahi...

Kenangan pahit...hurmmm....ada...takkan lupa sampai bila2...masa tu tengah sarat mengandungkan Amnina. Ujian dan dugaan yg paling menghancurkan hati saya...tapi takpelah...semuanya telah pun berlalu...bila dah namanya kenangan...mana boleh lupa...kan?

Kerana kita adalah manusia...susah senangnya hidup akan menjadi guru buat kita. Bak kata owner page Sultan Melaka...yg ni kelakar sgt n ada unsur2 blue..tapi nak share juga...hahaa

Sultan Melaka (kononnya) kata..."hidup ini umpama suami isteri...kadangkala kita di atas, kadangkala kita dibawah"...haa nampak tak??? hahaha

*********

Sempena birthday Amnina yg kedua tahun, kami jenjalan dekat ECM je...kengkonon nak cari present for birthday girl...walaupun benda yg nak dicari tu yg diidam2kan oleh kakak..haha

Aufas dah bertahun2 nak khemah princess. Kami tak beli sebab macam takde ruang aje kat rumah nak letak khemah tu. Rumah tumpangan kami kecil je...

Cari dalam Parkson..tak jumpa. Aufas...dah nampak benda lain..rambang mata la jadinya. Sorang nak barbie, sorang nak monster high, sorang nak playdoh...haiii...bukannya sepuluh doploh ringgit harganya! Bila tak dapat...mula la nak buat muka...sabar je la! This time mmg tak dapat la nak tunaikan sebab nak janji nak beli khemah kan..hahaha kesiannn... :p

Perut dah berkeroncong...kami pun makan dulu di Pizza Hut. Dah lama tak makan pizza..sebab dah malas nak buat.Hee..tapi hari ni saya buat pizza..saja je...








Lepas makan pizza kami terus pergi ke Teluk Cempedak. Sebelum ni pernah nampak ada org jual khemah princess dekat tapak jualan kat sana. Malangnya  kedai berkenaan belum buka. Kami pulak nak rushing...Baba ada program malam tu. So, Baba pujuk diorg untuk beli mainan lain. Kalau boleh taknak hampakan anak2...betul tak???

Birthday girl relax je...maklum la belum pandai meminta2 lg...hehe..Kashfina dah pandai minta tapi dia sgt cool. Dari kecil dah terbiasa main mainan kakak aje..yg kakak2 dia pulak dari kecil dah terbiasa dapat apa yg diorg nak..sampai ke besar pun nak macam tu..susah nak mengalah dgn adik2 bila nakkan sesuatu barang...so hadap je la...

Makanya, dapat la mainan almari solek untuk kakak2 Aufa, playdoh untuk Kashfina dan Amnina...dia pilih blocks.







video


Amnina dah genap dua tahun...dia masih lg breastfeed on demand. Tak sampai hati nak  pecat dia..hahaa

Kakak2 dia dulu pun stop sendiri. Yg paling lama breastfeed adalah Aufa Qistina...sampai umur 3 tahun. Amnina tak tahu la mcmana....kadang2 rasa nak stop kan aje..tapi tu la...tak sampai hati sgt2...skrg ni pulak kalau nak menyusu...dah pandai nak selak sendiri baju Mama dia...hahaa...macam2 hal ...


Dah faham dah apa yg kita cakap n kalau kita minta tolong..dia dah boleh follow arahan kita. Ok la tu...good progress. Nak advance macamana lagi kan...mmg kita aje yg rasa betapa specialnya anak2 kita...tak usah nak compare dgn anak org lain...kan?


Alhamdulillah 'ala kulli haal...

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...