AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Tuesday, July 13, 2010

~*hanya yang pernah mengalami akan memahami*~

Sekarang ini saya seperti mahu menangis akibat penangan alahan yang begitu melemahkan badan. Dua pengalaman lepas saya hadapinya dengan bertemankan famili di kampung..kali nie hanya bersama suami yg memang sibuk dgn kerja dan anak2 yang 24-7 bersama saya. Alahan yang saya alami untuk kali ketiga ini berbeza sungguh dengan 2 pengalaman lepas...kali ini saya tidak muntah2...cuma terasa mual n pening, tenaga agak berkurangan dan cepat penat. Selera makan memang tertutup...kecuali buah2an dan sayur2an. Pernah saya meminta suami untuk membelikan paru (tak tahu negeri lain panggil apa benda nie), kononnya saya teringin sangat nak makan untuk menambah darah yang mengikut perkiraan saya ada kemungkinan saya ada masalah dengan darah (mengandung yang pertama mengalaminya), tapi...hanya suku saja daripada paru tersebut saya makan...selebihnya saya tak boleh nak terima. Sudahnya..sampai ke hari ini ada lagi tersimpan paru itu dalam peti ais! Saya hanya bergantung pada susu, milo dan roti...

Saya berasa sangat kasihan pada puteri2 kesayangan saya tu..waktu mereka banyak dihabiskan dengan bermain sesama mereka tanpa perhatian mama mereka. Saya pula banyak habiskan masa di dalam bilik sambil berbaring, kalau takpun saya akan duduk di meja mengadap laptop. Kerja2 di rumah pun banyak yang tertangguh2. Sungguh tidak larat...cepatlah tiba minggu ke-14. Mengikut pembacaan saya, menjelang minggu ke-14 kehamilan, alahan akan beransur2 hilang dan selera makan akan kembali normal. Memang merisaukan saya kerana dalam minggu ini saja berat badan saya berkurangan sebanyak 2kg (tapi still gemuk jg!). Tapi kan..yang menjadi tanda tanya adalah..bila suami ajak keluar jalan2, terus saya segar n sihat! serius! Tapi sekejap je la...tak lama lepas tu 'penyakit' ni datang semula...

Orang kata kalau alahannya tak sama dengan yang lepas2, adakah bermakna saya bakal mendapat seorang putera??? Ermm sama2 kita tunggu ya... :) Actually saya sengaja larikan fokus saya kepada 'penyakit' ni..tu yang terluah perasaan pulak petang2 yang redup nie...btw memang berjaya mengalihkan perhatian n taklah rasa macam nak collapse. Okay lah..nothing's more to say..done2 terus blank! hehe...nak berehat sekejap sebelum solat asar n tunggu suami pulang.....babai semua... Jaga diri hiasi peribadi... :)

errmmm sama2 kita layan lagu shahir nyanyian Aufa Qistina dan dibackup oleh Aufa Irdina..;p


video
tak tau macaman nak adjust klip nie supaya tak senget..

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

6 comments:

desperate mama said...

hahaha... ke mana perginya baju doll tu? both aufas sgt comel dan kiut dan bijak....

ijan, semoga terus kuat menghadapi alahan... fidza pon tak pernah rasa lagi alah pregnant mcm mana...

yg pasal nak adjust video klip tu, boleh adjust kat windows movie maker... boleh edit kat situ.... rasanya, sume pc pon ada program tu...

aufazanki said...

ntah ke mana peginya baju baby doll tu pun x tau..;p

wah best la fidza xde alahan..mcm sy mengandungkan qistina dulu pun xde alahan...

sy dah buka windows movie maker tu..pastu blurr x tau nak buat mcmana..hehe

btw thanx ya fidza.. :)

suri said...

hehehe.manisnya saat tu..mula2 mmg bgtu :)sabar yer..

yu @ nurnie said...

kak izan : kuatkan semangat k... apa2 yg akak boleh makan, telan je la.... tunggu la dah boleh makan nanti.. haaaa... time tu makan je apa2 pun!

aufazanki said...

SURI...manis ker?? huhu...mmg kena bersabar kan...nway thanx...:)

aufazanki said...

HUSNI...risau jg kan selera mkn membuak2...takut penyakit lain yg singgah nanti...hehe,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...