AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Friday, January 7, 2011

~*menghitung hari*~

diriku yg sedang sarat mengandung...pucat jer kan...kali nie malas nak berhias2...

my baby @ 34 weeks...so chubby!! muncung lg tu!!! ;D

Hari nie usia kandungan saya adalah 35 minggu 5 hari. Sekarang nie dalam tempoh menghitung detik dan hari...semoga semuanya akan selamat dan dipermudahkan...itulah yang sentiasa saya doakan...

Last week, 30.12.2010 saya 'dipaksa' oleh pihak klinik kesihatan Masjid Tanah untuk melakukan ujian diebetes (MGTT)...sebab mak saya ada diebetes. So prosedur klinik kerajaan memang begitu..akan buat MGTT pada ibu mengandung ketika usia kandungan 16 minggu dan 28 minggu. Ingatkan dah terlepas coz semasa check up di klinik swasta..mereka refer pd previuos pregnancy history..kalau tak pernah ada kes...n darah pun ok...diorg tak buat ujian MGTT. So, pagi2 lg saya dah tercegat di klinik...registration caunter pun tak buka lg time tu...hehe

Mula2...nurse ambil darah setelah saya berpuasa bermula jam10 malam sebelumnya. After that, saya kena minum air gula yg teramatlah manis!!! N kena tunggu selama 2 jam then baru ambil darah lagi. Kiranya 2 kali la ambil darah. Selama 2 jam tu saya n sesiapa yg senasib dengan saya dilarang keras untuk makan dan minum...kiranya belum boleh berbuka puasa la...nasib baik ada my cousin, Azwa. Kebetulan dia nak bawa anak dia untuk monthly check up...so takdelah rasa apa2 sebab khusyuk berborak...dah lama tak jumpa macam2 cerita la kan...;p

Selepas ambil darah kali kedua...kena tunggu lg...kali nie tunggu result pulak. Tapi takdelah rasa boring n stress sebab dah boleh makan! Hehehe....lapar seyyyy!! Result MGTT saya...jeng3...hahahha..macam la suprise sangat! Dah basi pun...;D
Sebelum minum air gula : 4.2 mmol/L (3.0 mmol/L - 5.5 mmol/L) 
Selepas 2 jam : 6.8 mmol/L ( less than 7.8 mmol/L)

Alhamdulillah...terlepas dari penyakit diebetes semasa hamil.

Within this week...ada juga rasa contraction...tapi taklah kuat sangat...juz braxton hicks contraction. 

Cuma...dah 2 hari kena leg cramps. Aduhai...sakitnya bila nak berjalan. Maybe sebab sejuk n saya tak pakai stokin...tu yang sakit tu. Malam nie kena pakai stokin...wajib!!! Tapi saya jenis cepat rimas...dalam pantang pun tak disiplin..esp waktu siang...selalu jer tak pakai stokin...for the first 2 weeks jer berdisiplin..lepas tu...hmmmm faham2 jer la....;p

Tapi kali nie berazam nak berdisplin...nak jaga betul2 masa dalam pantang...hopefully takde apa2 halangan dan rintangan.

please pray for me ya! thanx....
With love!

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

1 comment:

Ieda Al-Habsyi said...

WAH DAH DEKAT, SELAMAT BERSALIN :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...