AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Thursday, March 1, 2012

Imaginasi yang mengharukan!

Spaghetti Olio sebagai hidangan malam tadi...menu ringkas

Semalam saya ada beli buah mata kucing dan pisang yang sememangnya antara buah-buahan favorite Aufa2...sambil diorang makan buah mata kucing, sambil berborak dengan saya yang sedang sibuk masak spaghetti olio. Ada dua topik perbualan kami yang saya nak share di blog ini..yang sememangnya agak mengharukanlah!


Topik 1 : Mata kucing

A.I   : Mama...kesian kucing kan....
M     : Kesian? Kenapa?
A.I   : Kesian kucing...mata dia kena kopek (kupas).
A.Q : Kucing tu nangis tak?
M    : Hahahahahaha...(actually itu jer la reaction Mama bila dah tak tahu nak respond apa! )

**** Innocent jer diorang bila bercerita. Aduhai...Before this, Aufa2 panggil buah mata kucing ni 'buah round-round'..sebab bentuk dia kan bulat....;p 


Topik 2 : Tak happy...

A.I : AUFA IRDINA
A.I  : Mama..bila Baba takde kan.. Aufa tak happy...bila Baba ada baru Aufa happy...

(Automatically saya tersentak...berdebar pun ada juga...)

M    : Iye ke...Kalau Mama takde? 
A.I  : Kalau Mama takde pun Aufa tak happy...Aufa nak Baba dengan Mama duduk kat rumah jer...tak payah pergi mana-mana...haaaa baru la Aufa happy...
M    : Baba pergi kerja...kalau tak kerja macamana nak ada duit...
A.I  : Ala...tak pyah la kerja...nanti ambil jer duit dekat bank... (wah! kalaulah duit kat bank tu kepunyaan kita Fa...Mama pun tak bagi Baba kerja... ;p )
M    : Baba garang tak?
A.I   : Baba tak garang...Mama jer yang garang...macam harimau! 
M    : Ye la... kalau Aufa buat silap memang la Mama marah...

**** Perbualan terhenti di situ...sebab Aufa dah tukar topik lain. Actually Mama pun felt the same way as you did Aufa...kalau boleh Mama nak Baba sentiasa ada bersama kita...barulah Mama rasa happy sangat2. And that's why bila Baba ada..Mama jarang marah...bila Baba takde jer Mama selalu marah....kikiki...tapi Aufa sendiri dah faham kan...kenapa Mama marah...but actually memang tak elok marah-marah ni kan Aufa...I try my best not to be like a 'tiger' anymore ya....


Topik 3 : Kurus

Aufa2 suka sangat komen bila Mama diorang pakai apa-apa yang di mata diorag nampak lain. So, bila dah pregnant ni..takde la saya pakai t-shirt lg. Nak dijadikan cerita...ntah macamana tiba-tiba jer semalam nak pakai  t-shirt...so bila dah pakai tu saja jer tanya Aufa...

M   : Aufa...tengok Mama pakai baju ni...ketat tak?
A.I : Taklah...tak ketat pun...Mama kan kurus...baby kecik lagi....

**** Mak aih...what a compliment! Hahahaha..padahal memang sendat jer pun...Aufa memang macam tu...sangat pandai jaga hati orang lain...tapi...bila time dia marah or merajuk...done2 jer dia cakap Mama gemuk! ;p


Topik 4 : Siang-malam

Setiapkali Baba out station, kami akan tidur lebih awal dari biasa. Masing-masing takut sebenarnya...tapi tak tunjuk...especially Mama diorang la kan...kena la tunjuk berani depan Aufa3. Bila dah bukan masanya untuk tidur...mata pun terkebil-kebil...Aufa Irdina mula berceloteh...

A.I   : Mama...kenapa sekejap malam sekejap siang? (Sekali soalan sains daaa ) Aufa tak suka malam...Aufa suka siang jer...(takut la tu...)
M     : Memang la...bila siang ada sun...bila malam ada moon...
A.I    : Oooo...moon ada dekat space ker? Dekat space ada popo dengan pipip kan? (termasuk cerita kartun pororo la pulak!)
A.I   : Mama...bila malam sun tidur kan...bila siang moon pulak tidur...
M     : Mama....bird tidur macamana? 

**** Bertalu-talu soalan Aufa...aduhai...jenuh nak menjawab! Tapi saya try juga jawab..cuma dah lupa apa yg saya jawab..ini pun cedok dari status FB...hehehe


Aufa Qistina pun sama dengan kakaknya...banyak sangat imaginasi yang mengharukan. Dah la Mama ni mudah sangat nak ketawa....senak perut ni tau! ;p

Topik 1 : Poo poo

Malam tadi terdengr Aufa2 kecoh panggil Baba datang ke bilik air time diorang tengah mandi. Rupa-rupanya poo poo Adik terjatuh atas lantai bilik air....hahahaha...tak sempat nak duduk kat toilet bowl kot! bila diorang dah siap mandi & pakai baju...saya pun tanya la...

M     : Macamana b*r*k Adik boleh jatuh kat lantai?
A.Q  : Adik tak tahan... 'Mama dia' jer masuk dalam jamban...'anak dia' tak masuk!

****Sampaikan benda alah tu pun ada family...dah tu...macamana? Hahahahaha...


Topik 2 : Suara

Sambil bersantai-santai, berbaring-baring malam tadi...tiba-tiba Aufa Qistina bertanya :

A.Q  : Mama...kenapa suara duduk kat dalam ni? (sambil tunjuk dalam mulut...aduhai...jenuh la pulak Mama nak explain..but I tried to make her clear about that )
M      : Sebab...suara tu datangnya dari tekak (sambil tunjuk kat mana letaknya tekak ). Cuba adik letak jari Adik kat tekak bila Adik cakap...ada getar tak? Haaa.... kat situ la suara tu datang dan keluar ikut mulut.
A.Q   : Haah la Mama... (meaning that dia dah faham la tu...alhamdulillah)


Topik 3 : Owl

Aufa3 ni suka tidur lewat. Satu hari tu...saya saja jer cakap macam gini...

M     : Siapa tak tidur lagi kan...dia jadi macam owl! (dengan niat diorag akan cepat2 tutup mata & tidur)
A.Q  : Owl??? Dia tengok TV ke? ( Adik...Adik...ada-ada jer dia ni...)
A.I    : Ooooo owl kan tidur waktu siang...sama dengan moon....




Aufa Kashfina...walaupun baru jer berusia setahun...kena la ada cerita dia juga...barulah adil dan saksama kan! Tapi...nak cerita apa yea pasal Kashfina???? Hehehehe....

Aufa Kashfina ni dah pandai tengok you tube...walaupun belum pandai cakap lg tapi bila dia nampak handphone or laptop terus jer cakap.."Nak..nak...nak baa"...means di nak tengok "Baa Baa Black Sheep". ITulah antara lagu favorite dia sekarang...so sekarang ni bila nampak apa-apa haiwan kat TV yg alal-ala sheep..dia akan sebut "baa"...walaupun hakikatnya haiwan itu adalah dog! ;p


video



Seronok sangat layan imaginasi Aufa3 ni...hilang segala stress...lupa sekejap rasa sakit...terubat rasa rindu pada semua yang jauh di mata...including Baba yg always busy itu...


Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...