AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Tuesday, April 16, 2013

Takut Qiamat...

Malam tadi...saya melayan video tentang gambaran hari Qiamat 

Sorang2 jer...dalam bilik...layan blues la konon...sebab sebelum tu layan lagu dulu... *~*

But then..macam biasa laa..Mama mana la boleh hilang dari pandangan mata anak-anak
 
 
 
Aufa Irdina yang masih tak hilang lagi manjanya...
 

Aufa Irdina masuk bilik...konon2 nak jenguk saya tengah buat apa...

Mula-mula tu rasa macam taknak bagi Aufa tengok video tu

Tapi..dia pun macam takde rasa apa-apa jer...saya pun ok jer lah!

Huh...tak lama lepas tu Aufa tanya... "Ma..ni apa ni Ma?"
 
Saya dah agak dia mesti akan bertanya..."Ni video tantang hari Qiamat"
 
Dan saya notice muka dia dah berubah...dan bermulalah ledakan emosi...
 
"Ma..dekat sini ada tak hari Qiamat?"..." Alaaa...Aufa taknak la hari Qiamat...Aufa takut"... "Hari Qiamat tu ada tak dekat sini...dekat tempat yang kita tinggal ni?"

Done2 dia menangis!



Alaaaaaaaaaaaaaaahaiiiiiiiiiiiiiiii !!!!!!!

Itu yaang melemahkan saya tu!

Jenuh nak meneutralkan semula emosi Aufa

Saya cakap..."Hari Qiamat memang akan ada...seluruh dunia akan kena.."

Waaaaaaa..lagi kuat dia menangis!
 
 
 
 
Time tu Aufa Qistina pulak masuk bilik...
 
Dia join tengok video tu...

Saya pun cakap lagi..."Jangan la takut...Allah kan ada...Allah jaga kita...lepas hari Qiamat kita semua akan masuk syurga...dekat syurga nanti apa yang Aufa nak semua akan dapat...dah! jangan nangis lagi!"

Aufa tanya lagi... "Hari Qiamat tu jadi hari apa?"

"Hari Jumaat"..saya jawab

"Haaa...alaaaaa...taknak la Ma...Aufa takuttt"

Nangis lagi...



Saya nak emo la juga bila dia still takut...

Nampaknya memang sangat berkesan la video tu...saya pun takut juga bila tengok

Itu baru gambaran...macamana agaknya yang real?

Allahu Rabbi...moga kita semua tergolong dalam golongan yang mendapat syafaat...aameen



Saya teringat yang Aufa dah belajar tentang Rukun Iman

Hmmmm...apa lagi...jadikan modal la...hehee...untuk kebaikan...

"Haaaa...Aufa dah belajar tentang Rukun Iman kan...kena percaya kepada hari........?

Aufa pun jawab..."Percaya kepada hari Qiamat"...sambil tersenyum...

Agaknya dia dah rasa lega la tu...
 
"Aufa kena ingat...apa yang berlaku..semuanya kuasa Allah..kita tak tahu bila akan berlaku hari Qiamat...kita jangan takut...sebab Allah jaga kita...lepas hari Qiamat kita semua akan masuk syurga...ok?"

"Ma...dekat syurga tu semua ada ke?"... Aufa tanya...lagi...

Seee! Kan dah jenuh Mama dia nak menjawab!





Tetiba Aufa Qistina pulak menyampuk...

 "Ma...Adik taknak la kena bom...nanti rambut Adik jadi tajam"
 
 Hahaaa...sememangnya Qistina memang lawak!
 
 


Kisah bersambung di ruang tamu...

Masa ni Baba pun ada sekali...so memang masak la Aufa2 kena sakat!

Nasib laa dapat Baba yang suka bebenor menyakat anak!
 
Baba cakap..."Siapa nak masuk syurga kena dengar cakap Mama Baba, kena jadi baik, kena solat...blablabla...."...tak ingat dah apa yang Baba cakap
 
Dan diselang-seli dengan mengusik dan menyakat!
 
Geram tau!



Lepas tu masing-masing nampaknya macam dah insaf

Hahaaa....
 
Bagus la macam gitu...ada juga kisah yang akan membuatkan mereka berfikir
 
Lepas ni...memang diorang akan sentiasa bertanya tentang hari Qiamat...
 
Get ready dengan  jawapan2 laa saya ni...
 
 
 

Aufa Qistina yang sebelum ni liat nak solat...tetiba jer nak solat...padahal dah mengantuk dah time tu...

"Adik nak solat dulu la...Adik nak masuk syurga..."

"Ma...syurga tu dekat langit kan...kita nak pergi syurga naik apa?...naik kapal terbang ei?"

Suka hati awak la Dik!!!



Dan...inilah video itu...

Semoga bermanfaat...

Ohhh...lupa nak cakap...

Apa yang saya explain pada Aufa2...sekadar untuk meneutralkan emosi mereka sahaja

Soal syurga atau neraka..semuanya di bawah kekuasan Allah Taala

Kita sebagai hamba..hanya perlu berusaha untuk meraih syurgaNya

MOga..bila Aufa2 dah besar nanti..mereka akan faham...



video


Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

1 comment:

Anonymous said...

You can find Toms shoes easily in some specialty stores and also in certain general footwear stores. One of the easiest ways to find the right pair of shoes is to search online.Get hold of the best deal with the coupons and be the proud owner of Toms shoes with the pride feeling of helping a barefooted child enjoy the luxury of shoes.[url=http://www.cheaptomsbuy.com]Cheap Toms sale[/url] Private companies are profit based and this in turn attracts investors from all sectors. More social entrepreneurship funds are required to make the social investment community as strong as the mainstream investment community. Partnering with private companies will also help social entrepreneurs learn more about running business the smarter way.Couponrefund.com is one of the premier Discount Coupons website from which you can get the latest and updated Toms Shoes Coupon. You can also subscribe for the weekly newsletter to keep you update from Toms Shoes Coupons. [url=http://www.onlinetomsoutlet.com]Toms Outlet[/url] Buy Toms shoes does not blast alarm for accepting alone altogether. They could possibly be almost flattering, and there is about annihilation incorrect with "dressing up" for daytime. Should you blast alarm for accoutrements pants again you absolutely as well blast alarm for just about any skirt. A brim is chichi and could possibly be amorous or businesslike. These times ladies do not abode on abounding skirts or dresses, which tends to accomplish abounding them abatement appropriate into a rut of bathrobe sloppily or like men. See bulk 8. The authority of those altar lie aural their beheld brightness although aces best superior and adorable costs are as well alluring factors to adjudge on them. Therefore don't delay about anymore and just accept them as anon if you can! TOMS provide the shoes to such poor children by the way of its Giving Partners who are working in around 23 countries . And to add to the glory of its mission, TOMS make available the TOMS coupons to the public which aid them in their funding for the mission.TOMS coupons are the discount vouchers which help people get their favorite pair of shoes at interesting discounts and off.The Discount codes are a combination of alphabets and numbers. The Coupons provided by ROMs are in the form free shipping, certain discounts or a free DVD of its collection. [url=http://www.tomsfans.com]Cheap Toms[/url] A type of leather that has become very popular in recent years along with the popularity of cowboy boots for men and women is that of the exotics such as Crocodile, Ostrich, Shark, and Lizard. Crocodile leather comes from animals legally farmed in The South Pacific and also in South Africa. Ostrich also comes from farm raised animals and are generally soft and very easy to shape. The leather from sharks is an extremely resistant and resilient. Mary-Kate Olsen
Relate Post
[url=http://dailysensible.co.uk/how-i-made-and-lost-a-passive-income-online#comment-4328]toms online high quality for you discount outlet[/url]
[url=http://www.cnsnews24.com/?p=3291#comment-3148]toms online high quality for you discount online[/url]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...