AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Thursday, April 1, 2010

~*kali pertama dan kali terakhir*~

Kali pertama aku mampu miliki kenderaan sendiri adalah pada 18 Julai 2005. Dan yang lebih membanggakan ianya hasil titik peluh aku sendiri yang pada ketika itu aku menggalas tugas sebagai guru. Sebelum ada kereta, jam 6:30 pagi dah kena bersiap2 ke sekolah coz aku naik van yang kebetulan disewa khas untuk menghantar anak2 sedara aku yang bersekolah ditempat aku mengajar. Then, balik sekolah aku dan sepupu akan berdua2an untuk naik bas. Fuhhh dibawah panas terik...serik la juga kan...itu yang menyebabkan aku tekad nak beli kereta. Yang lucunya lesen belum dapat lagi time aku beli kereta. Seminggu lepas tu barulah aku layak memandu kereta sendiri. Time tu plan nak beli Perodua Myvi coz model tu yang terbaru dari Perodua...tapi kena order n tunggu selama 8 bulan baru boleh dapat, so terpaksa dicancelkan niat tu. At last aku pun beli model proton iaitu Iswara aeroback 1.3S warna biru gelap dengan down payment sebanyak RM1250 dan monthly installment sebanyak RM404 selama 9 tahun. Banyak jasa 'kereta kebal" tu pada aku dan family. Tapi tahun lepas mr zorro sudah pun men'trade in' kan kereta pertama aku itu dengan model Nissan. Selamat tinggal Iswara NBQ 9269....dikau selamanya dalam memori....

 bersama 2 model tidak berbayar...hehe


Kali terakhir aku bertemu dengan seorang sahabat ini adalah pada tahun 1997. Sahabat yang dimaksudkan ialah Mohd Fairuz bin Hamid. Dia lebih dikenali dengan nama Joe di kalangan rakan2 yang lain coz giginya agak jongang...tapi aku baik...still panggil dia Fairuz. Aku dan dia tidaklah sekamcing mana...cuma kami ada memori indah yang terakhir. Pada tahun 1997 kami berada di tingkatan 4 dan kelas kami adalah di dalam makmal...(kelas tak cukup). Kenangan berlangsung pada hari Jumaat...aku dengan tanpa perasan dan perasaan telah merenung tepat ke arah Fairuz yang sedang 'melepak' di bahagian depan makmal...maklum sajalah time tu cikgu tak masuk kelas...so berpesta la...hehehe. Aku pun tak sengaja nak merenung dia dengan penuh pandangan makrifat...biasa la tu kan...takde niat apa2 pun...tiba2 dia dah tersipu2 pulak! hahaha...then dia datang ke tempat aku n kami pun berbual2 bersama sahabat2 yang ada bersama aku ketika itu. Sayangnya, kami tiada gambar kenangan..kalau ada pun ianya tiada dalam simpanan aku. Itulah kali terakhir aku bertemu dan bercakap dengan Fairuz kerana dua hari selepas itu iaitu pada hari Ahad dia ditemui mati lemas di Pantai Tanjung Bidara. Sekolah kami terletak berhampiran dengan dengan pantai dan Fairuz menginap di asrama. Memang sedih sangat2 bila dapat tahu yang kami telah kehilangan seorang sahabat yang baik. Moga roh arwah Fairuz ditempatkan bersama dengan para syuhada' dan orang2 yang soleh...amin. Alfatihah....

Itulah kenangan "kali pertama dan kali terakhir" yang kekal dalam memori aku. Bagaimana pula dengan kamu? Pastinya lebih menarik memorinya kan....care to share with me...:))

Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

6 comments:

suri said...

ceh,,ceh pasal kete tak der lagi sb blum bli kete hasil titi pluh sendiri.kalu lapto ada le duit snediri..huhu susah gak nak kumpul duit,,kena main kutu barulah dapat bli laptop acer ni..huhu

syh laptop ni..dia lah peneman suri utk berblog di umah..

etomyam said...

wah..cantik nombor tu 9269, senang nak ingat...hehehe

Alfatihan untuk sahabat pn izzan

aufazanki said...

suri...ok la tu at least bijak menabung...akak nie dah tak sabar nak keja semula...nak menabung pastu leburkan...hehehe

aufazanki said...

en jaz...9269 mmg mudah nk ingat..tp kami panggil keta tu NBQ..no sebut dalam hati...heee

hmmm dah 13 thn arwah pergi...

suri said...

yeah, kje jgn tak keje.blh menjana pendapatn sendri & kluarga..kiki..jgn mrh kak gurau jer .:)

nti dah dpt kje blh blnja suri..heheh

suri said...

yeah, kje jgn tak keje.blh menjana pendapatn sendri & kluarga..kiki..jgn mrh kak gurau jer .:)

nti dah dpt kje blh blnja suri..heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...