AufaZanKi

My photo
Special Thought For The Super Special Persons In My Life

Monday, July 25, 2011

dah nak makan sangat!

Video di bawah dirakamkan pada 7 Julai 2011...lagi 4 hari genap 5 bulan. Time tu Aufa Kashfina dah mula menunjukkan tanda-tanda ingin makan...tapi masih tak berjaya nak lembutkan hati Mama...buat la muka kesian macamana pun! Errmmm actually bukan nak makan sangat pun...juz nak rasa jer...semua benda pun dia nak masukkan dalam mulut...

video
berusaha nak ambil roti dari tangan kakak...


Hari ni...23 Julai 2011..di saat usia kashfina 5 bulan 12 hari...dia telah berjaya melembutkan hati Mama dengan beberapa percubaan. Amboi...baby lg dah notti ei!! Babap kang!!!!!!!!!!!!!!!! Gerammmmmmmm betul la dengan ini budak! Hari-hari kena uli...heeeee.

Sepanjang hari ni...Kashfina banyak duduk dengan Baba. Baba rajin pegang & layan Kashfina sambil tengok TV. Time Baba makan dia pun sebok nak capai apa yang Baba makan. Banyak kali dah jadi gitu..tapi saya buat derk jer..kalau boleh nak start kenalkan dia dengan solid food masa umur dia 6 bulan nanti.

************************

Hari ni...25 Julai 2011..hari ketiga Kashfina akan diperkenalkan dengan makanan pejal (solid food). Actually posting nie berepisod...2 hari lepas tak sempat nak habiskan karangan posting nie..standard reason of me : "BUSY LAYAN ANAK2"...iyolah tu! ;p

First day bagi Kashfina makan..dah malam dah time tu. Mana taknya...seharian dok berebut roti dengan Baba. Petang tu kami makan roti..Kashfina tengok sambil jilat2 bibir...Baba kata.."bagilah dia rasa sikit..kesian". Yup..sangat kesian! Bila bagi dia rasa..memang dah macam nak makan sangat dah! Tak sanggup nak tunggu sampai 6 bulan! Macam tulah gayanya Kahsfina bila dapat rasa roti..juz letak kat  mulut dia then tarik semula...lepas maghrib pun sama juga..sampai nangis2 nak makan roti. Maka, saya pun masakkan juga bubur nasi tanpa letak apa2 bahan campuran..even garam pun tak letak lagi.

beginilah ghopenya bubur nasi Kashfina, Mama sgt malas nak blend..that's why ada sudu besar di stu...lenyek jer!

budak yg tak sabar nak makan!

lepas makan terus tidur...amboi!

Keesokan harinya, barulah saya masak bubur & blend it...senang Fina nak telan...this time masak lebih sikit coz ada la yang suka menumpang perut...;p

porridge blended

Fina makan suku jer...

Agak2nya berapa la berat Kashfina next month..skrg dah 8.3kg..tapi as long as Kashfina sihat, tak obes...Alhamdulillah syukur sangat! Juz kena tahan telinga la dengar komentar2 orang...buat masa sekarang...BERAT AUFA KAHSFINA ADALAH NORMAL...HARAP MAKLUM.


Facebook Comment Source : Saya Khai, Jadi?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...